Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Χιλιάδες διαδήλωσαν απορρίπτοντας την ανοχή και την υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική

Με σύνθημα «Με το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία, να γίνει ο εργαζόμενος λαός δύναμη ανατροπής και εξουσίας» πορεύτηκαν οι χιλιάδες εργάτες, που την Κυριακή διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ σε πάνω από 70 πόλεις ολόκληρης της χώρας, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Μέρα Επιθεώρησης των δυνάμεών τους, της πείρας και των καθηκόντων για την ενίσχυση της ταξικής πάλης - για να δυναμώσει ο αγώνας μέχρι την οριστική ανατροπή της εξουσίας των εκμεταλλευτών. Ανταμώνοντας με τους χιλιάδες φτωχομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ κατέγραψαν την ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ώστε έτσι να μεγαλώσει η αντίσταση στην αντιλαϊκή καταιγίδα αλλά και να φωτιστεί η προοπτική. Τις φετινές πρωτομαγιάτικες απεργιακές κινητοποιήσεις «στόλισαν» έργα καλλιτεχνών στρατευμένων στα συμφέροντα του λαού.
Στην Αθήνα
Μια αυθεντική λαϊκή γιορτή στήθηκε την Κυριακή το πρωί στην Αθήνα. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα πλημμύρισαν χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, λαϊκές οικογένειες και νέους που, διαδηλώνοντας, τραγουδώντας, φωνάζοντας συνθήματα και κυματίζοντας κόκκινες σημαίες βροντοφώναξαν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Τα σωματεία είχαν ετοιμάσει την παρουσία τους με φαντασία και μεράκι. Γέμισαν το χώρο με χρώμα, αλλά και αιτήματα αντίστοιχα των λαϊκών συμφερόντων και του πλούτου που παράγεται στη χώρα μας. Σε κεντρικές κολώνες είχαν κρεμαστεί καλαίσθητα γιγαντοπανό εμπνευσμένα από τους αγώνες των εργαζομένων.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που καλούσε τους εργάτες να ξεσηκωθούν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, αλλά και της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ. Επίσης στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και Κύπριοι φοιτητές.
Στην πρώτη σειρά μπροστά από την εξέδρα νεαρές κοπέλες, σπουδάστριες, έχοντας η καθεμιά κρεμασμένο πάνω της ένα κόκκινο γράμμα σχημάτιζαν τις λέξεις: 1η Μάη. Οργάνωση. Ανυπακοή. Αντεπίθεση. Χαρακτηριστικό ήταν το «άρμα» της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, πάνω στο οποίο αναπαραστάθηκε η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων - αγροτών - γυναικών και νέων.
Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και το Πολυτεχνείο.
Καμιά θυσία για ΝΑΤΟ και πλουτοκρατία!
Λίγο πριν τις 10 το πρωί τα μπλοκ αρχίζουν να φτάνουν από τις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε κάθε κλάδο. Η ορχήστρα στην εξέδρα παίζει μουσική και «υποδέχεται» το λαϊκό ποτάμι που πλημμυρίζει σε λίγα λεπτά το Σύνταγμα, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονται συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Τα τραγούδια σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σκούρτη, παιγμένα από ερασιτεχνική ορχήστρα ξεσήκωσαν και συγκίνησαν τους διαδηλωτές, ενώ στο τέλος ακούστηκε ο ύμνος της Διεθνούς και οι γροθιές υψώθηκαν.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο ΓΓ του βραζιλιάνικου ΚΚ Ιβάν Πινέιρο και ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Νότιας Αφρικής Κρις Ματλάκο. Ακόμα, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης. Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών και ο ΓΓ της Χαϊντάρ Ιμπραχίμ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Στη συνέχεια τα μπλοκ παρατάχθηκαν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και η μαχητική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ξεκίνησε. Συνθήματα όπως «Θα κάνουμε θυσίες για άλλη εξουσία και όχι για το ΝΑΤΟ και την πλουτοκρατία» και «Ανυπακοή, απειθαρχία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία» ακούγονταν διαρκώς από τους εργαζόμενους. Εξω από τη γαλλική πρεσβεία διαδηλωτές έριξαν κόκκινες μπογιές καταδικάζοντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του λαού της Λιβύης (στην έναρξη της οποίας πρωτοστάτησε η Γαλλία). Οταν περνούσε η πορεία έξω από τα γραφεία της ΕΕ και την αμερικανική πρεσβεία τα συνθήματα εντάθηκαν: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»!
Στην υπόλοιπη Αττική
Στην Ελευσίνα η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ηρώων με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, νέων, συνταξιούχων κ.ά. Ακολούθησε αγωνιστική πορεία στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Ανω Ελευσίνα, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών. Μαζική ήταν και η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που έγινε από τις ταξικές δυνάμεις στην περιοχή του Λαυρίου στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων. Μετά τη συγκέντρωση έγινε δυναμική και μαχητική πορεία με συνθήματα, πανό και σημαίες, που κατέληξε στο λιμάνι.
Αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στα Μέγαρα στην πλατεία Ηρώων από τις ταξικές δυνάμεις της περιοχής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Ζωή με αξιοπρέπεια σημαίνει πάλη για απαλλαγή από τα μονοπώλια
Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία
«Συνειδητοποιούμε σήμερα καλύτερα, ότι η κατάκτηση μιας αξιοπρεπούς ζωής με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερο χρόνο εργασίας, με ουσιαστικά δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής, συνδέεται αναπόφευκτα με την απαλλαγή μας από το ζυγό των μονοπωλίων. Αν δεν καταργηθεί αυτή η σχέση, όπου οι λίγοι αρπάζουν την δουλειά των πολλών, αν δεν καταργηθεί το καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς, δεν υπάρχει ζωή και μέλλον. `Η αυτοί ή εμείς. Εμείς είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Εμείς είμαστε οι πολλοί. Το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, είναι στα χέρια μας. Με το σύνθημά μας "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", οργανώνουμε τις δυνάμεις και τη συμμαχία για να το επιβάλλουμε» επισήμανε.
Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί δεν έχουμε αυταπάτες, ότι μπορούμε να εξανθρωπίσουμε τον καπιταλισμό, όπως μας καλούν άσπονδοι "φίλοι". Το σύστημα αυτό δεν γίνεται ανθρώπινο, όλο και περισσότερο θα δείχνει το βάρβαρο πρόσωπό του. Είναι σε παρακμή.
Γιατί δεν υποτασσόμαστε στο φόβο και τη μοιρολατρία, επειδή γνωρίζουμε ότι το κόστος του συμβιβασμού και της υποταγής είναι πάντα πιο βαρύ και επώδυνο από τις θυσίες του αγώνα.
Γιατί τώρα ξέρουμε ακόμη περισσότερο ότι ο καπιταλισμός μπορεί να είναι δυνατός, αλλά δεν είναι παντοδύναμος. Η βαθιά κρίση που τον ταλανίζει δείχνει τα όριά του.
Ξέρουμε ότι είμαστε οι πολλοί. Μπορούμε να γίνουμε παντοδύναμοι αρκεί να καταλάβει η εργατική τάξη το δικό της δίκιο, να το διεκδικήσει. Γι' αυτό παλεύουμε και δεν το βάζουμε κάτω» σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης.
Αναφερόμενος στην αγωνιστική πείρα που συσσωρεύτηκε την προηγούμενη χρονιά, επισήμανε ότι «μπήκαν βάσεις για την κοινωνική συμμαχία , δημιουργήθηκε η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, ενισχύθηκαν η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ. Αναπτύχθηκαν κοινές πρωτοβουλίες αυξάνοντας το κύρος τους. Το κοινωνικό λαϊκό μέτωπο ήδη συγκροτείται και στις γειτονιές μέσα από τις λαϊκές επιτροπές. Αναπτύσσουν αγώνες για επείγοντα προβλήματα λαϊκών οικογενειών».
Ολοι στη μάχη για την απεργία στις 11 Μάη
Και συνέχισε: «Το κίνημά μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Στην σημερινή φάση του αγώνα κρίνεται αν η εργατική τάξη θα υποχωρήσει και θα συμβιβαστεί, ή θα αντιδράσει αγωνιστικά σε αυτή την επέλαση, που θέλει να επιβάλλει καθεστώς τρόμου και ζούγκλας.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους.
Για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι η ανασύνταξη του κινήματος, μέσα στον αγώνα. Με ταξική γραμμή, με μέτωπο απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία, στους νόμους και στο κράτος της. Κίνημα μαζικό, οργανωμένο σε βάθος και με βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τον έλεγχο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Κίνημα που στηρίζεται και αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία. Κίνημα που θα παλεύει ανυποχώρητα, θα εμποδίζει τα χειρότερα, θα διεκδικεί αιτήματα, αλλά με καθαρό ορίζοντα. Αγώνας για το σύνολο των αναγκών της εργατικής οικογένειας, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή και κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων. Κίνημα διεθνιστικό που παλεύει για έναν ενιαίο σκοπό σε κάθε ξεχωριστή χώρα.
Το ΠΑΜΕ σας καλεί όλους και όλες, να πάρουμε αυτή την ευθύνη. Να πρωτοστατήσουμε, για να περάσει το κίνημα σε αποφασιστική αντεπίθεση. Με συνδυασμένη δράση στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στους χώρους κατοικίας, για τη συσπείρωση και ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης, με άξονα τις ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.
Με καλό σχέδιο για δουλειά και συσπείρωση της νεολαίας.
Τα ταξικά κλαδικά σωματεία να δυναμώσουν και να έχουν σταθερή σχέση με τους νέους που βρίσκονται σε σχολές που είναι στη μαθητεία, νυχτερινά, ΤΕΙ, και άλλα, που ζουν και σπουδάζουν σε συνθήκες ζοφερές.
Με πιο ισχυρή αντιπαράθεση και πόλεμο, με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Να ανοίξουμε δρόμους επικοινωνίας με εργαζόμενους που υποφέρουν, αναζητούν λύσεις, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, που είναι ανοργάνωτοι ή δεν μπορούν να εκφραστούν από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Να δώσουμε νέα πνοή στη λειτουργία και στον προσανατολισμό των σωματείων, να ξεπεράσουν καθυστερήσεις, γραφειοκρατικά φαινόμενα στην οργάνωση της δράσης, για να συμβάλουν στην ισχυροποίηση της πάλης, στην ενίσχυση της ικανότητας συσπείρωσης και κινητοποίησης δυνάμεων.
Να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στη συσπείρωση νέων πρωτοβάθμιων σωματείων στις γραμμές του ΠΑΜΕ, στη δημιουργία νέων.
Να αναπτυχθεί η επιρροή του ΠΑΜΕ εκεί που σήμερα οι δυνάμεις μας είναι μειοψηφία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Να εμπλουτίσουμε τις μεθόδους δουλειάς, να απλώσουμε τη δράση πιο βαθιά στους τόπους δουλειάς, να κατακτήσουμε νέες θέσεις, να κυριαρχήσει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα η ταξική γραμμή πάλης.
Να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση των εργαζομένων σε ενιαία σωματεία ανεξάρτητα από ειδικότητα, εργασιακές σχέσεις.
Να δυναμώσει η αντίσταση στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στη χειραγώγηση.
Να ενισχύσουμε την ιδιαίτερη προσπάθεια οργάνωσης των μεταναστών και τσάκισμα των ρατσιστικών απόψεων.
Να αναζωογονηθεί η δράση των συνδικάτων
Η λειτουργία και η δράση των συνδικάτων να μην περιορίζεται σε ευκαιριακές σχέσεις ανάμεσα στις διοικήσεις και τους εργαζόμενους, σε ένα κάλεσμα για συμμετοχή σε αγώνες.
Να διαμορφώνει το έδαφος για συνεχή ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, για συλλογική λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων, για συσπείρωση νέων δυνάμεων στη δράση και ενίσχυση της εργατικής πρωτοβουλίας.
Να υπάρχει μόνιμο, πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων, τα γενικότερα, του κλάδου και κάθε τόπου δουλειάς, μόνιμη φροντίδα για τις ανάγκες όλης της οικογένειας από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους γονείς.
Συνεχής ενημέρωση και διαφώτιση, αλληλεγγύη με άλλους κλάδους ή με άλλους λαούς που υποφέρουν.
Ενότητα της εργατικής τάξης σε ένα ανώτερο επίπεδο, αντιμετωπίζοντας τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Είναι, σύνθετη η προσπάθεια για αναζωογόνηση της δράσης των σωματείων.
Είναι όμως μονόδρομος και πρέπει να δώσουμε αυτήν τη μάχη μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων σε όλα τα επίπεδα, για να πάμε μπροστά».
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Στο πόδι» από τα χαράματα
Στο πρώτο λιμάνι της χώρας, η γιορταστική αγωνιστική ατμόσφαιρα κυριαρχούσε σ' όλη την περιφέρεια από νωρίς. Οι μαζικές ομάδες περιφρούρησης των ταξικών δυνάμεων τα χαράματα ήταν ήδη στο λιμάνι για να περιφρουρήσουν την απεργία στα καράβια. Ενώ ξεχωριστό στιγμιότυπο της χτεσινής μέρας ήταν η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο τμήμα του λιμανιού, απ' όπου αποπλέουν τα καράβια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου ήταν και ο τόπος προσυγκέντρωσης των σωματείων του Πειραιά.Λίγο πριν τις 11 το πρωί οπότε και είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, απεργοί ναυτεργάτες - στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών - εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εργάτες από τα σαπουνάδικα, συνταξιούχοι, φοιτητές, σπουδαστές, μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και οι γυναίκες της εργατικής τάξης με τις σημαίες της ΟΓΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.
Τη συγκέντρωση άνοιξε με το χαιρετισμό της η Πόπη Ξυκαλάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΓΕ. Ομιλητής ήταν ο Θωμάς Παπάς από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Από νεαρές εργαζόμενες απαγγέλθηκαν ποιήματα του Μ. Μπρεχτ.
Με προμετωπίδα το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, που έγραφε «1η Μάη 2011 αφετηρία νέων αγώνων. Σκλάβοι δεν θα γίνουμε. Δεν θα υποταχτούμε. Με ενότητα, αγώνα και το ΠΑΜΕ θα αντεπιτεθούμε», οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μια μαχητική, γεμάτη παλμό πορεία, που κατέληξε στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών, από τη μεγάλη απεργία του 1923, όπου παρουσιάστηκε το χρονικό της απεργίας, απαγγέλθηκαν ποιήματα και έγινε κατάθεση στεφανιών. Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.