Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Χιλιάδες διαδήλωσαν: «Δε συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα»!

Σκληρή μάχη με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν η εργοδοσία και οι υπηρέτες της για να εγκλωβίσουν τους εργάτες στον τρόμο, την παραπλάνηση και τη μοιρολατρία έδωσαν χιλιάδες απεργοί εργατοϋπάλληλοι, αλλά και μικρομεσαίοι της πόλης και του χωριού, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που, προχτές συναντήθηκαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε πάνω από 70 πόλεις όλης της χώρας.
Στη μανιασμένη προσπάθεια της πλουτοκρατίας να πείσει το λαό όχι μόνο να φορτωθεί την καπιταλιστική κρίση αλλά και να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική, αντέταξαν δράση για τη συσπείρωση σε ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ και ΟΓΕ. Να αποκαλυφθεί πως το λαϊκό συμφέρον υπηρετείται μόνο σε σύγκρουση με το συμφέρον των μονοπωλίων. Να καταδικαστούν τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες - δυνάμεις που βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή θύελλα. Ετσι ώστε από καλύτερες θέσεις να δοθεί ο αγώνας για την προστασία της λαϊκής οικογένειας απ' την εξαθλίωση, κόντρα σε κυβέρνηση - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - τρόικα - δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Αγώνας που χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να δυναμώσει το επόμενο διάστημα, με προτεραιότητα την προστασία των ανέργων, την απόκρουση των σχεδίων για την κατάργηση των ΒΑΕ και των ΣΣΕ, ενάντια στην εγκατάλειψη των λαϊκών στρωμάτων χωρίς Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Θα φτάσουμε τον αγώνα ως το τέλος
Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην Αθήνα

«Ολοι μαζί, όλα τα κοράκια της πλουτοκρατίας, έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Να εμποδίσουν, να δυσκολέψουν τη λαϊκή αφύπνιση, το λαϊκό ξεσηκωμό. Φοβούνται την οργανωμένη δύναμη της εργατικής τάξης, του λαού», υπογράμμισε ο Βασίλης Σταμούλης. «Γι' αυτό απεργάζονται σχέδια για οικουμενικά σχήματα, για κυβερνήσεις συνεργασίας, για κυβερνήσεις δήθεν εθνικής σωτηρίας, ώστε να εμποδίσουν την εργατική τάξη να βρει το δρόμο της και να δείξει τη δύναμή της», τόνισε.
«Είμαστε εδώ και το μήνυμά μας είναι βροντερό. Δε συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα, με αυτήν την πολιτική και εκφράζουμε την ανυποχώρητη θέλησή μας να δυναμώσουμε την πάλη για την ανατροπή της. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Θα φτάσουμε τον αγώνα ως το τέλος», σημείωσε.
Το κεφάλαιο είναι αδίστακτο
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε - συνέχισε - ότι το κεφάλαιο ήταν και είναι αδίστακτο μπροστά στο κέρδος. Ηταν και είναι σε διαρκή πόλεμο με την εργατική τάξη. Οσο μεγαλώνει τόσο πιο αδίστακτο γίνεται. Ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δε λογαριάζει ανθρώπινες ζωές. Οι πατεράδες μας γνώρισαν απίστευτες διώξεις, εξορίες, φυλακές, δολοφονίες, εκτελέσεις, πολέμους, δικτατορίες. Αλλά ποτέ δεν μπόρεσε το αιματοβαμμένο κεφάλαιο να τους γονατίσει. Η ταξική πάλη ποτέ δεν μπήκε στο γύψο», υπογράμμισε, και πρόσθεσε:
«Σήμερα η δική μας γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο που δεν έχει προηγούμενο στα τελευταία χρόνια. Ζούμε την εποχή της απροκάλυπτης δικτατορίας του κεφαλαίου. Στον πόλεμο αυτό απαντάμε μελετώντας όλη την προηγούμενη ιστορική πείρα».
Να την πληρώσουν όσοι «μαυρίζουν» τη ζωή μας
Η στρατηγική τους επιδίωξη να τσακίσουν κάθε συλλογική κατάκτηση, να επιβάλουν καθεστώς γαλέρας «είναι η μόνη δυνατότητα που έχουν για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους», σημείωσε. «Θα απαντηθεί με σχέδιο και με προοπτική να απαλλαγούμε οριστικά και ριζικά από την καπιταλιστική ιδιοκτησία». Θα απαντηθεί «με αυτά που κυβέρνηση και εργοδότες δε θέλουν, με αυτά που τους πονούν». Με οργάνωση των εργαζομένων παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, και μαζικοποίηση των συνδικάτων, με την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ παντού. Με αποδυνάμωση των κομμάτων που προωθούν αυτές τις πολιτικές. «Δε μας ενδιαφέρουν οι αγωνίες τους και οι αντιπαραθέσεις τους για το ποια είναι η συνταγή για την υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων με το λιγότερο κόστος, πολιτικό και συνδικαλιστικό, γι' αυτούς. Εμείς ενδιαφερόμαστε να την πληρώσουν όσο πιο άσχημα γίνεται γιατί μαύρισαν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας», τόνισε. Επιπλέον, ο ομιλητής ανέδειξε την ανάγκη απομόνωσης των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι οποίες μάλιστα τις επόμενες μέρες πραγματοποιούν συνέδριο στην Αθήνα με την επιδίωξη που έχουν εδώ και χρόνια: «Πώς το κεφάλαιο το ευρωπαϊκό θα είναι πιο ανταγωνιστικό από των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ανταγωνιστών».
Καταγγέλλοντας τα «φασιστοειδή που την περασμένη Τρίτη επιτέθηκαν στην Αθήνα αδιάκριτα σε αλλοδαπούς αθώους εργαζόμενους αποδίδοντάς τους την αύξηση της εγκληματικότητας», είπε: «Αποτέλεσμα ενός κόσμου - του κόσμου σας - που στηρίζεται στη λογική "η ζωή μου ο θάνατός σου", στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι η εγκληματικότητα που αυξάνει». «Δε θα σας κάνουμε τη χάρη να φαγωθούμε μεταξύ μας οι εργάτες», είπε, και τόνισε: «Το δικό μας σύνθημα ήταν και παραμένει "Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι"».
Δυναμώνουμε την ταξική ενότητα
Ακόμα, είπε: «Δεν είναι αλήθεια ότι η πολιτική τους είναι μονόδρομος. Αλίμονο αν αυτή η αντεργατική βαρβαρότητα ήταν μονόδρομος. Μονόδρομος για εμάς είναι να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας. Εχουμε τη δύναμη να το κάνουμε». Και κάλεσε: «Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τη δική μας προοπτική, τη δική μας διέξοδο. Το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις δικές μας και της χώρας μας, για τις δικές μας ανάγκες και όχι για τον πλουτισμό μιας κάστας παρασίτων της ολιγαρχίας».
«Στον αγώνα αυτό πρέπει να ξεμπλέξουμε με όλες εκείνες τις θεωρίες που προκαλούν σύγχυση, που σπέρνουν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες. Είναι οι φωνές περί ενότητας που ακούγονται από διάφορες μεριές, από την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έως τις ηγεσίες του Συνασπισμού και άλλων όπως ΚΟΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.
Με τη σημαία της ενότητας και του "όλοι μαζί" δίνουν αγώνα για να κρύψουν τη γύμνια και τις ευθύνες τους. Κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσκολέψουν την ταξική πάλη και τη χειραφέτηση των εργαζομένων από τις αυταπάτες, ότι δήθεν μπορούμε όλοι μαζί, κεφάλαιο και εργαζόμενοι, με μια καλύτερη διαχείριση να βγούμε από την κρίση.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για δυνάμεις βουτηγμένες ως το λαιμό στη συναλλαγή και το συμβιβασμό.
Η ενότητα της εργατικής τάξης, που είναι εγγύηση της νίκης της, θα δυναμώνει όσο ξεκαθαρίζει τις γραμμές της από τους υπηρέτες της εργοδοσίας και της ΕΕ. Θα δυναμώνει όσο θα ορθώνει το ανάστημά της στα μονοπώλια και την εξουσία τους».


ΑΘΗΝΑ
Δυναμικά, «με το βλέμμα» στην οργάνωση και την κλιμάκωση

Στην Αθήνα, η ανάγκη για ταξική ενότητα, κλιμάκωση της πάλης με οργάνωση στους τόπους δουλειάς «ήχησε» στην πλατεία Ομόνοιας, αποτυπώθηκε στα συνθήματα, στα πανό. Εργαζόμενοι από κάθε χώρο δουλειάς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές με το ΜΑΣ, αυτοαπασχολούμενοι με την ΠΑΣΕΒΕ, γυναίκες που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ με τις πικέτες τους, άρχισαν να φτάνουν λίγο μετά τις 10 π.μ. στην Ομόνοια συντεταγμένα, με τα μπλοκ των συνδικάτων και τις σημαίες τους.
Πολλοί έκαναν το βήμα και συμμετείχαν στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, παρά το όργιο τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται από κυβέρνηση, αστικά κόμματα και ΜΜΕ. Κατάσταση που αυξάνει και την ευθύνη των ταξικών δυνάμεων, αφού «συνυπάρχουν η αγωνιστική διάθεση και ο φόβος», όπως σημείωναν στελέχη του ταξικού κινήματος στο Μέταλλο. Θετική πείρα καταγράφτηκε εκεί όπου η απεργία προετοιμάστηκε με σχέδιο και επιμονή, όπως στην επιχείρηση «Μαλτέζος» όπου η σωματειακή επιτροπή συγκάλεσε γενική συνέλευση για να συζητήσει με τους εργαζόμενους την οργάνωση της απεργίας - εκεί αποφασίστηκε και η διεκδίκηση επιχειρησιακής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Στη «ΦΑΜΑΡ» (φάρμακο) εργάτες δεν πέρασαν την πύλη, σημειώνοντας στα «πηγαδάκια» ότι «συνειδητά μένουμε απ' έξω», «φοβόμαστε αλλά πρέπει να αγωνιστούμε».

Αιτήματα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τα νέα μέτρα. Κλιμακώνουμε την πάλη», έγραφε το πανό στην εξέδρα δίνοντας το στίγμα, ενώ στα πανό των κλάδων αποτυπώνονταν όλες οι σύγχρονες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα μηνύματα αλληλεγγύης που είχαν σταλεί από συνδικάτα άλλων χωρών. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ ο Στάθης Σαχινίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των φωτογράφων. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Μέχρι και τις 11 π.μ. που ξεκίνησε η πορεία προς τη Βουλή, ερχόταν συνεχώς κόσμος από κάθε γωνιά της Αθήνας. Το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων στην κεφαλή της πορείας καλούσε τον εργαζόμενο λαό να «κάνει τη δύναμή του ανατροπή» της εξουσίας του «κεφαλαίου που τσακίζει τη ζωή». Ξεχώρισαν τα συνθήματα για τους ανέργους, όπως «μέτρα προστασίας για άνεργους εργάτες και όχι επιταγές στους κεφαλαιοκράτες», «έκτακτο επίδομα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Φτάνοντας προς το Σύνταγμα, οι διαδηλωτές έστειλαν το μήνυμα πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

 Χιλιάδες εργαζόμενοι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια διαδήλωσαν την Τετάρτη το πρωί στο πρώτο λιμάνι της χώρας.
Το πρώτο φως της μέρας βρήκε τις απεργιακές φρουρές να έχουν ήδη πάρει τη θέση τους, στους καταπέλτες των πλοίων - δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες, τσακίζοντας για μια ακόμα φορά την πολιτική επιστράτευση - στις πύλες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, των εργοστασίων ελαιουργοσαπουνοποιίας, στα γιαπιά, στις πύλες του γκέτο της πολυεθνικής COSCO στο Ικόνιο.
Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά, η οποία είχε κατακλυστεί από εργατόκοσμο, με ομιλητή τον Νίκο Ξουράφη από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Με «επικεφαλής» το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, το οποίο ανέγραφε «Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης των εργαζομένων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο» και απανωτά συνθήματα, «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και πολλά ακόμα, ξεκίνησε η μαχητική πορεία στους δρόμους του Πειραιά η οποία κατέληξε στο λιμάνι, ενισχύοντας τις ομάδες περιφρούρησης στους καταπέλτες. Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.