Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος!

Νέα συζήτηση για τους συμβασιούχους του Δήμου της Αθήνας έγινε στις 25/7 στο Δημοτικό Συμβούλιο

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Δήμο Αθηναίων - από τους εκατοντάδες που λήγουν οι συμβάσεις τους τις προσεχείς μέρες - και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, απαίτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή ο προαύλιος χώρος του δημαρχείου είχε γεμίσει από εργαζόμενους του δήμου που με τα πανό και τα συνθήματά τους απαιτούσαν τη μονιμοποίησή τους.
Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, ως Πόντιος Πιλάτος, αρκέστηκε να σημειώσει πως δε δημιούργησε ο ίδιος το πρόβλημα και δεν έχει τις απαραίτητες εξουσίες να το λύσει, ενώ πρότεινε να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών άμεσα (συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη) ώστε να αποσπάσουν θετική απάντηση στο αίτημα της τριετούς παράτασης των συμβάσεων.
Από την πλευρά του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο δήμαρχος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως διαιτητή και με τη στάση του αυτή υπονομεύει το δίκιο των αιτημάτων των εργαζομένων. Ο δήμαρχος θα συναντήσει αύριο - μεθαύριο τον υπουργό για να βρει υποτίθεται λύση. Ωστόσο, ο υπουργός που θέλει να συναντήσει είναι εκείνος που επιδιώκει να απολύσει εργαζόμενους αορίστου χρόνου μέσω των συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών. Είναι δυνατόν να θέλει να κρατήσει τους συμβασιούχους, κοροϊδευόμαστε τώρα;
Ο δήμαρχος προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του, λέγοντας ότι δε δημιούργησε αυτός το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως το δημιούργησε το κόμμα που στηρίζει σήμερα τη δημοτική αρχή και είναι στην κυβέρνηση, το δημιούργησαν από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Αυτό που πρέπει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή είναι να πάρουμε εδώ και τώρα πολιτική απόφαση να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Για τους ισχυρισμούς ότι δε θα εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια για την πληρωμή των εργαζομένων, να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε τρόπο να τους πληρώσουμε».

1.668 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κας Ηλιοπούλου, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, προέδρου των Παιδικών Σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, 831 αιτήσεις παιδιών απορρίφθηκαν άμεσα (δεν πληρούσαν τα κριτήρια) και 837 αιτήσεις παιδιών απορρίφθηκαν επίσης γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Είπε πως υπάρχουν κτίρια, χώροι και χρήματα για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού κι επιπλέον το Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις 456 εργαζομένων.
Για το θέμα αυτό ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως «είναι αδιανόητο 1.668 παιδιά να μην μπορούν να πάνε στον παιδικό σταθμό. Πέρσι έκλεισαν οχτώ παιδικοί σταθμοί και φέτος άλλοι τέσσερις, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται. Απαιτούμε να γίνουν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις των παιδιών και στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τη δημοτική αρχή στο επόμενο δίμηνο να υλοποιήσει ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα που θα επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να έχουν θέση στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης ζητάμε να μειωθούν τα τροφεία κατά 50%. Επιπρόσθετα, αν οι 456 εργαζόμενοι δεν κερδίσουν το δικαστήριο, τα βρεφοκομεία θα τιναχθούν στον αέρα. Γι' αυτό και στην περίπτωση αυτή λέμε πως χρειάζεται πολιτική απόφαση για να κρατήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, ό,τι και αν συμβεί με την απόφαση του δικαστηρίου».
  • Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και την εμπλοκή του προέδρου του Κέντρου κι ενός ακόμη υπαλλήλου, ο Ν. Σοφιανός επισήμανε πως οι πολιτικές ευθύνες του προέδρου του Κέντρου είναι δεδομένες. Μετά την παραίτηση του προέδρου του Κέντρου κ. Σφακιανάκη - ο ίδιος στη σύντομη τοποθέτησή του δήλωσε βέβαιος για την αθωότητά του - νέος πρόεδρος ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αποστολόπουλος.
(από την εφ. "Ριζοσπάστης", 26/07/2011)
110 απολύσεις συμβασιούχων και στο Δήμο Νέας Σμύρνης μέχρι τις 15 Αυγούστου
 
Η Καλλικρατική πολιτική που ασκεί η Δημοτική αρχή της πόλης μας, η οποία είναι συνέχεια της πολιτικής που ασκούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εδώ και 30 χρόνια, οδηγεί για άλλη μια φορά δεκάδες  εργαζόμενους (καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί κ.α.) στην ανεργία. Αφού τους χρησιμοποιούν ως ομήρους για ορισμένο χρονικό διάστημα, εξασφαλίζοντας έτσι και την εκλογική τους πελατεία, τους πετάνε σαν στημένες λεμονόκουπες, για την επόμενη βάρδια μελλοντικών ανέργων. Με την αρωγή του σωματείου των εργαζομένων που συνηγορεί στoν διαχωρισμό των εργαζομένων σε μόνιμους και συμβασιούχους, αφού δεν δέχεται τους δεύτερους να ενταχθούν στο σωματείο! Καμία διεκδίκηση δεν έχουν, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται ανελέητη επίθεση από το μεγάλο κεφάλαιο και που η Δημοτική αρχή μαζί με τις παρατάξεις του ευρωμονόδρομου και του καλλικράτη, με ιδιαίτερη επιμονή και προσήλωση, ξεδιπλώνουν στον Δήμο μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους και τα συνδικάτα τους, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ. να ξεμπροστιάσουν και να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες και να παλέψουν για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.