Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Στη μέγκενη της οικονομικής «εξυγίανσης» οι δήμοι

Αρχισε η εφαρμογή του προγράμματος «εξυγίανσης» των οικονομικών των υπερχρεωμένων Δήμων και η διαδικασία - για τους δημότες - όσων εξ αυτών ενταχθούν, πλήρως, στις σχετικές προβλέψεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ προβλέπεται ιδιαίτερα επώδυνη.
Ανακοινώνοντας χτες στους δημοσιογράφους το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία της κυβέρνησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αναχρηματοδότηση (επιμήκυνση) των παλιών χρεών των Δήμων. Στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι Δήμοι - είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα είτε όχι. Η διάρκεια επιμήκυνσης των παλιών χρεών θα φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια για τους υπερχρεωμένους Δήμους, ενώ για εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα το χρονικό διάστημα επιμήκυνσης θα είναι μικρότερο. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω της επιμήκυνσης των χρεών, το επιτόκιο μειώνεται από 11,5% (που είναι σήμερα) στο 5,9%. Μέχρι στιγμής διακανονισμό των χρεών τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών έχουν ζητήσει οι Δήμοι Πειραιά, Ρέντη, Βύρωνα, Τρικάλων και Μενιδίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών ο διακανονισμός των χρεών βγάζει από το «κόκκινο» τους περισσότερους Δήμους που θεωρούνται σήμερα υπερχρεωμένοι. Η ηγεσία του ΥΠΕΣ διευκρίνισε επίσης ότι θα εξεταστεί εξατομικευμένα το ποιοι Δήμοι εντάσσονται στην κατηγορία των υπερχρεωμένων, καθώς ένας Δήμος με μεγάλα χρέη που μπορεί όμως να τα εξυπηρετήσει, όπως είπε ο υπουργός, δεν μπορεί να βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη.
Ο Χ. Καστανίδης ανέφερε ακόμη ότι σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τη μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων των Δήμων σε όμορους της ίδιας Περιφέρειας ώστε να διευθετηθεί ορθολογικά η κατανομή του προσωπικού. Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προωθεί δύο, ακόμη, ρυθμίσεις: Η μία αφορά στη δυνατότητα των Δήμων να δανείζονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών για χρηματοδότηση χρεών τους προς τρίτους. Η δεύτερη αφορά στη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των ΟΤΑ προς το κράτος (π.χ. σε ασφαλιστικά ταμεία) με οφειλόμενα ποσά του κράτους προς τους Δήμους (π.χ. παρακρατηθέντα).
Για τους Δήμους που - μετά το διακανονισμό των δανείων τους - δεν θα βγουν από την υπερχρέωση, θα ακολουθηθεί «πρόγραμμα εξυγίανσης». Το πρόγραμμα θα συντάσσεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και θα εγκρίνεται - όπως προβλέπεται στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ - από ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή με επικεφαλής από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος προβλέπει δυσβάστακτες υποχρεώσεις, που θα πέσουν στις πλάτες των δημοτών, όπως: Υποχρέωση διάθεσης μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω προγράμματος. Πάγωμα των έργων καθώς η ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτεί, κατά περίπτωση, μόνο έργα για συντήρηση - επισκευή των υποδομών. Πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων και συμβάσεων κ.ά.

(από την εφ. "Ριζοσπάστης", 26/07/2011)