Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Πιο δυνατοί προχωράμε μπροστά

Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί απ' άκρη σ' άκρη της χώρας έδωσαν και χτες μια μεγάλη απεργιακή μάχη. Αναμετρήθηκαν με το κεφάλαιο, την κυβέρνησή του και τα κόμματά του. Στην μεγάλη πανελλαδική απεργία και στις 73 απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, χτύπησε δυνατά η αδούλωτη ψυχή της εργατικής τάξης. Παρά την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, τον υπονομευτικό ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι εργαζόμενοι της χώρας μας δήλωσαν ότι το εργατικό κίνημα είναι εδώ. Στέκεται όρθιο και αποφασισμένο. Με στήριγμα τη δράση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, η εργατική τάξη της χώρας μας τραβάει μπροστά. Κλιμακώνει την πάλη της με όλες τις μορφές. Δυναμώνει την αλληλεγγύη της, στεριώνει τις βάσεις της λαϊκής συμμαχίας και δράσης.
 
Στην Αθήνα των αγώνων
Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες της Αθήνας και χτες 1η Δεκέμβρη, ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Μαζί τους έσμιξαν αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί επαγγελματίες, συνταξιούχοι, άνεργοι, σπουδαστές και γυναίκες, δίνοντας υπόσταση στο σύνθημα που αναγραφόταν στην εξέδρα της συγκέντρωσης: «Ενιαίο μέτωπο των εργαζόμενων των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση του πολέμου της αστικής τάξης». Πάνω από τέσσερις ώρες, από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις και μετά στην Ομόνοια και από εκεί στο Σύνταγμα, μέχρι κάτω στους στύλους του Ολυμπίου Διός, ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι διαδήλωσε με τις σημαίες και τα αιτήματά του.
Παίρνοντας δύναμη από το δίκιο του αγώνα τους και την ταξική γραμμή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με όπλο την αλληλεγγύη της τάξης τους, στάθηκαν για άλλη μια μέρα απέναντι στην εργοδοσία, αψήφησαν την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, σήκωσαν τη γροθιά τους στην κυβέρνηση και στα κόμματα της πλουτοκρατίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων και ξεκαθάρισαν: Δεν κάνουμε πίσω. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη, οι αγώνες μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αντέχουμε. Προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο δυνατοί πιο αποφασισμένοι.

«Χριστούγεννα θα κάνουμε στη Χαλυβουργία»!
Ξεχωριστή παρουσία στη συγκέντρωση της Ομόνοιας η ομάδα των απεργών εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που πήραν θέση ανάμεσα στα άλλα απεργιακά μπλοκ και στη συνέχεια μπήκαν στην πρώτη γραμμή της πορείας προς το Σύνταγμα. Και τη σημασία αυτής της παρουσίας την έδωσε ο αντιπρόσωπός τους χαλυβουργός, αντιπροέδρος του Σωματείου τους Νίκος Χαροκόπος όταν από το βήμα της συγκέντρωσης φώναξε: «Ν' ανάψει η φωτιά του αγώνα στα εργοστάσια»! Για να ακουστεί το σύνθημα: «32 μέρες απεργία - Χριστούγεννα θα κάνουμε στη Χαλυβουργία». Ο εργαζόμενος διάβασε το ψήφισμα της προχτεσινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων που αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας και, ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται: « Κύριοι βιομήχανοι, είστε βαθιά νυχτωμένοι. Την τελευταία μας λέξη δεν την είπαμε ακόμα! Είμαστε μια γροθιά. Ετοιμοι, για την πιο σκληρή ταξική αναμέτρηση! Δεν γυρνάμε στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ... Ο αγώνας μας, αφορά όλους τους εργαζόμενους (...). Οπου οι εργάτες υποχώρησαν η επίθεση της εργοδοσίας γιγαντώθηκε. Ακολούθησαν απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, μέχρι και κλείσιμο των επιχειρήσεων, με τους εργάτες απλήρωτους για πολλούς μήνες. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα, όλοι έχουμε πείρα. Οι βιομήχανοι μας κλείνουν τα σπίτια και όχι ο αγώνας μας για δουλειά. Το ψωμί μας το υπερασπίζουμε με αγώνα όχι με παρακάλια.
Ηρθε η ώρα ο αγώνας σαν φωτιά να ανάψει στα εργοστάσια. Τώρα η συμμετοχή σας στον αγώνα δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για όλη την εργατική τάξη. Παραμερίστε τους ανθρώπους των βιομηχάνων, μην τους φοβάστε, είναι ανίσχυροι όταν οι εργάτες πάρουν απόφαση. Κάντε γενική συνέλευση, ελάτε σε επαφή μαζί μας, αποφασίστε απεργία. Είναι η ώρα οι βιομήχανοι να πάρουν ένα καθαρό μήνυμα που μόνο ο αγώνας των εργατών στα εργοστάσια μπορεί να δώσει. Ολοι στον αγώνα. Η νίκη θα είναι δική μας».
Στο μήνυμα των χαλυβουργών χιλιάδες διαδηλωτές απάντησαν: «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες». Αυτά τα παράσιτα υπερασπίζεται η κυβέρνηση με την πολιτική της, αυτών τα συμφέροντα υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η ΕΕ. Αυτούς έβαλαν στο στόχαστρό τους οι απεργοί.
Να ανάψει παντού η φωτιά του αγώνα
Το φώναξαν και το έγραψαν στα πανό τους το Συνδικάτο Μετάλλου: «Κάτω τα αντιλαϊκά μέτρα», το Συνδικάτο Γάλατος, Τροφίμων, Ποτών που καλούσε τους εργάτες «να απαντήσουν στην τρομοκρατία», η Ενωση των Λογιστών για την «ανατροπή των μονοπωλίων», το Σωματείο Ηθοποιών που σημείωνε: «Κυβέρνηση - ΕΕ φτωχαίνουν το λαό, τσακίζουν την τέχνη και τον πολιτισμό», δίπλα τους οι μουσικοί καλούσαν σε ξεσηκωμό, πιο πίσω οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην κατάργηση των ΒΑΕ. Η ΠΑΣΕΒΕ έδειχνε τον πραγματικό ένοχο: «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», το Συνδικάτο των ΟΤΑ, το σωματείο καθαριστριών, μιλούσαν για την ανάγκη οι εργάτες να υπερασπιστούν την Υγεία και την Πρόνοια, δίπλα τους οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, στις μεταφορές, στην ενέργεια, δήλωναν θα μείνουν σταθεροί στον αγώνα τους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ. Με τα δικά τους συνθήματα τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΜΕΒΓΑΛ, στην ΑΓΝΟ που απάντησαν αποφασιστικά στην εργοδοσία, του Πράκτικερ, σωματεία από τα εργοστάσια της Λαυρεωτικής, των Ηλεκτροτεχνιτών. Το δικό τους «παρών» έδωσαν και εργαζόμενοι που αντάμωσαν με το ΠΑΜΕ για πρώτη φορά, όπως έκαναν μισθωτοί τεχνικοί με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.
Δίπλα τους οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές Καλλιθέας, Αχαρνών, Περιστερίου, έδιναν το δικό τους στίγμα με την πάλη που διεξάγουν ενάντια στα χαράτσια και στη φοροληστεία. Μαζί με τους εργάτες και οι σπουδαστές, με τις σημαίες του ΜΑΣ σταθεροί στην γραμμή της ταξικής πάλης διαδήλωναν: «Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, φοιτητές και εργάτες σε κοινό αγώνα για την εξουσία του λαού».
Με χειροκροτήματα το πλήθος των διαδηλωτών υποδέχτηκε την αναγγελία για την παρουσία στη συγκέντρωση πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Εκτός από τον εκπρόσωπο των χαλυβουργών, χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Μανώλης Καραντούσας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών, ο Χρήστος Μαργανέλλης εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου αλλά και ο Πιερ Πάολο Λεονάρντι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης της Ιταλίας.

Μετά το τέλος των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν κατά χιλιάδες προς τη Σταδίου, έφτασαν στο Σύνταγμα, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα και στη συνέχεια μέσω της Λεωφόρου Αμαλίας ολοκλήρωσαν την απεργιακή τους κινητοποίηση.