Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΟΘΕΣΗ JUMBO: Αθώος ο συνδικαλιστής Ν. Νικολόπουλος

Αθώος για όλες τις πράξεις κρίθηκε χτες, από το Ι' Τριμελές Πλημμελιοδικείο ο συνδικαλιστής Ν. Νικολόπουλος, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η πολυεθνική «Τζάμπο» σε βάρος του. Το δικαστήριο ανέστειλε τη δίκη ως προς την κατηγορία της δήθεν συκοφαντικής δυσφήμισης που προκλήθηκε στην εταιρεία από την μήνυση του συνδικαλιστή στην πολυεθνική (εκκρεμεί). Οπως αναδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία, η υπόθεση στην ουσία είναι μια πολιτική επίθεση της πολυεθνικής και του ΣΕΛΠΕ (εκπροσωπεί τα πολυεθνικά καταστήματα) στην προσπάθεια να καταστείλει κάθε οργανωμένη παρέμβαση και διεκδίκηση των εργαζομένων.
Για του λόγου το αληθές: από την πλευρά της εργοδοσίας του «Τζάμπο» και των συνηγόρων, έγινε προσπάθεια στη δίκη, να αποσυνδεθεί η απόλυση του εργαζόμενου Ν. Νικολόπουλου από τη συνδικαλιστική του δράση, από το ότι απήργησε και από το ότι προσπάθησε να οργανώσει στον εργασιακό του χώρο σωματειακή επιτροπή. Σε ένα χώρο 3.500 εργαζομένων που όπως ειπώθηκε και από την Πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Μ. Τσαγκατάκη και από τους Γ. Πέρρο και Χρ. Κατσώτη από το ΠΑΜΕ (κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης) δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων. «Η συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου διώχτηκε από την εταιρεία» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Από τους συνδικαλιστές καταγγέλθηκε στο δικαστήριο η τρομοκρατία που ασκείται από την εργοδοσία στους χώρους εργασίας και στην πολυεθνική «Τζάμπο» προς τους εργαζόμενους. «Τους βάζαν να υπογράφουν(σ.σ. στην «Τζάμπο») σε λευκό χαρτί, για ποιο λόγο το έκαναν και τι έγραφε η εργοδοσία;...».
Επιπρόσθετα, από την πλευρά της εργοδοσίας και των συνηγόρων της έγινε προσπάθεια να αποδειχτεί στο δικαστήριο ότι ο εργαζόμενος δεν ήταν παρά ένας «κακός υπάλληλος» που η απόδοσή του έπεφτε μέρα με τη μέρα και μάλιστα μετά την πρώτη απόλυσή του και την επαναπρόσληψή του από την εταιρεία κάτω από την πίεση του σωματείου και των ταξικών συνδικάτων. Προσπάθεια που έπεσε στο κενό, ακόμα και από όσα κατέθεσαν μάρτυρες κατηγορίας (προϊστάμενοι, υπεύθυνοι) δηλαδή ότι ο Ν. Νικολόπουλος μιλούσε με τους συναδέλφους του, μοίραζε υλικό και προσπαθούσε να αναδείξει διάφορα εργασιακά ζητήματα.
Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από μάρτυρα κατηγορίας «αυτός μόνο απήργησε σε σύνολο περίπου 20 εργαζομένων ενός τμήματος μιας βάρδιας». Επίσης, στη διαδικασία αναδείχτηκε και η λογική της εταιρείας και των συνηγόρων, ότι δηλαδή πιο... φυσικό για τον εργαζόμενο όταν επιχείρησε η εργοδοσία να τον εξαγοράσει για να δεχτεί την δεύτερη απόλυση - πράγμα που είχε κατήγγειλει ο συνδικαλιστής και εκκρεμεί δικαστικά - δεν ήταν να απευθυνθεί πρώτα στο σωματείο του αλλά να δράσει μόνος του...
Οσο για την προσπάθεια να φανεί ότι ο εργαζόμενος ήταν ένας «κακός υπάλληλος», απαντήθηκε από τον ίδιο τον Ν. Νικολόπουλο, που είπε στο δικαστήριο ότι «όταν θέλεις να μιλήσεις για δικαιώματα στους συναδέλφους σου δεν μπορείς να είσαι ένας εργαζόμενος που δεν θα σε σέβονται οι συνάδερφοί σου. Την παλεύω την ζωή μου μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Θ. Θεοδωρόπουλος και ο Αγγ. Βρεττός.