Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Όλοι στη συγκέντρωση που διοργανώνουν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 7μ.μ, στην Ομόνοια.

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο στα ΑΕΙ-TEI αποτελεί μέρος της πολυμέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης που κυβέρνηση και κόμματα της πλουτοκρατίας, εργοδοσία και ΕΕ ξεδιπλώνουν στο έδαφος της κρίσης. Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα στο καλοκαίρι άνοιξε νέο μέτωπο στον σκληρό και ακατάπαυστο πόλεμο που έχει κηρύξει απέναντι στο λαό, στους νέους που σπουδάζουν.
Ο νόμος-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σβήνει τα απομεινάρια της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, στερεί τη μόρφωση και το επιστημονικό περιεχόμενο των σπουδών και στη θέση αυτών στήνει μεγάλες επιχειρήσεις κατάρτισης.

Ο νέος νόμος-έκτρωμα διαλύει ότι έχει απομείνει από το επιστημονικό αντικείμενο δημιουργώντας πτυχία πολλών ταχυτήτων, αποσυνδέοντας πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα. Ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ δημιουργώντας μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες, ξεπουλώντας την έρευνα στα μονοπώλια. Η αξιολόγηση των ιδρυμάτων από τις επιχειρήσεις, η υποχρηματοδότηση ανοίγει τον δρόμο για την ύπαρξη διδάκτρων.
Ο νέος νόμος-πλαίσιο πραγματοποιεί αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, τις δομές και τα συλλογικά του όργανα, στους φοιτητικούς συλλόγους. Καθιερώνει το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή φοιτητή, συκοφαντώντας τους συλλογικούς αγώνες.
Με την εφαρμογή του νόμου η φοιτητική μέριμνα και οι διάφορες υποδομές παραδίδονται σε ιδιώτες. Αυτό σημαίνει δωρεάν σίτιση, εστίες, δωρεάν βιβλία πως θα αποτελούν ανάμνηση.
Η σταθερή επιθυμία κατάργησης του ασύλου περνάει μέσα από τον νέο νόμο. Παράλληλα χτυπιέται η σταθερή απασχόληση, γενικεύοντας τις στρατιές των συμβασιούχων διδασκόντων, των εκπαιδευτικών χαμηλών βαθμίδων, των συμβασιούχων καθηγητών.

Έχουμε πόλεμο με την κυβέρνηση
και τους συμμάχους της!
Έχουν στόχο να μην αφήσουν τίποτα όρθιο για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου
Να απαντήσουμε δυναμικά, άμεσα, αγωνιστικά.
Ο νόμος – πλαίσιο να μην περάσει, να μην εφαρμοστεί!

Ο αγώνας πρέπει να είναι πολιτικός και ενιαίος. Η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι υπόθεση συνολικά της λαϊκής – εργατικής οικογένειας που πλήττεται από την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της ΕΕ, του κεφαλαίου.
Η μάχη της λαϊκής οικογένειας για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της μπορεί να γίνει νικηφόρα. Απαιτείται πάλη για δημόσια και δωρεάν παιδεία, δουλειά με πλήρη δικαιώματα μετά το τέλος των σπουδών.
Καλούμε τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική, τους φοιτητές – σπουδαστές να παλέψουν από κοινού με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα για να μην περάσει ο νέος νόμος-πλαίσιο, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Διέξοδος για την παιδεία υπάρχει αλλά όχι στα πλαίσια της διείσδυσης των μονοπωλίων σε αυτήν. Η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Π.Α.ΜΕ.:24 Αυγούστου συγκέντρωση για να μην περάσει - να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο για την Παιδεία

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο στα ΑΕΙ-TEI αποτελεί μέρος της πολυμέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης που κυβέρνηση και κόμματα της πλουτοκρατίας, εργοδοσία και ΕΕ ξεδιπλώνουν στο έδαφος της κρίσης. Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα στο καλοκαίρι άνοιξε νέο μέτωπο στον σκληρό και ακατάπαυστο πόλεμο που έχει κηρύξει απέναντι στο λαό, στους νέους που σπουδάζουν.
Το σχέδιο του νόμου - πλαισίου σβήνει τα απομεινάρια της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, στερεί τη μόρφωση και το επιστημονικό περιεχόμενο των σπουδών και στη θέση αυτών στήνει μεγάλες επιχειρήσεις κατάρτισης. 
Έχουν στόχο να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.
Να απαντήσουμε δυναμικά, άμεσα, αγωνιστικά.
Ο νόμος - πλαίσιο να μην περάσει, να μην εφαρμοστεί!
Όλοι στη συγκέντρωση που διοργανώνουν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 7μ.μ, στην Ομόνοια.
                                 

                                                       Οι Γραμματείες  ΠΑΜΕ - ΜΑΣ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ: "ΕΥΡΩΣΤΟΣ" ΔΗΜΟΣ, ΦΤΩΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - 292 ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ, ΤΟ 55% ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ν.Π.Δ.Δ. που διοικεί τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς Νέας Σμύρνης, το 55% των αιτήσεων απορρίφθηκαν. 292 βρέφη και νήπια, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί  κι άλλος άγνωστος αριθμός των οποίων οι γονείς δεν έκαναν αίτηση, θα πρέπει οι γονείς να βρουν λύση σε ένα ακόμα πρόβλημα, δίπλα στα τόσα άλλα που τους προσθέτει η κυβερνητική πολιτική της δικτατορίας των μονοπωλίων. Είναι σίγουρο, με βάση τις εξελίξεις που θα έχουμε, ο κατά τα άλλα "εύρωστος" Δήμος μας, που τόσο πολύ καυχιούνται οι νυν και πρώην Δήμαρχοι, σύντομα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και σ' αυτές τις ελάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες. Οι "Καλλικρατικές" παρατάξεις που στηρίχθηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, θα κληθούν σύντομα να πάρουν κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα, για τα οποία θα πρέπει να οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες να "σηκώσουν κεφάλι" για να τα σταματήσουν και να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει!

Σύντομα θα αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης"

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ενάντια στη ναρκω-καταστολή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών που προωθεί η κυβέρνηση

Η πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση όλων των ναρκωτικών ουσιών - όπως προκύπτει από το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που παρουσιάστηκε προχτές στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου - και τη χορήγηση υποκατάστατων σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, όπως επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, σε τελευταία σύσκεψη, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει με ανακοίνωση την κατηγορηματική αντίθεσή του στα σχέδια ναρκω-καταστολής του ελληνικού λαού και καλεί σε συστράτευση για τη δημιουργία ενός αντιναρκωτικού μετώπου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το ΚΚΕ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, που νομιμοποιεί τη χρήση τους, και καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, όλο το λαό να αντιδράσουν αποφασιστικά ενάντια στην καταστροφή και τον όλεθρο που ετοιμάζουν για τη νεολαία και τα παιδιά μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη από τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, στη μάχη κατά του κινήματος και των αντιδράσεων στη βαρβαρότητα που εξελίσσεται έριξε προς βοήθεια της καταστολής και τη ναρκω-καταστολή.
Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με δήθεν δάκρυα για τους χρήστες που φυλακίζονται, στοχεύει μόνο στο μυαλό και την ψυχή κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και όλου του λαού. Μια νεολαία μισοζαλισμένη, με σκυμμένο το κεφάλι βολεύει το πέρασμα της πολιτικής τους. Μια νεολαία που στερείται τα δικαιώματά της στην Παιδεία, την Υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά έχει "δικαίωμα" να καλλιεργεί χασίς σε γλάστρες, είναι ακίνδυνη για το σύστημα που με νύχια και δόντια υπερασπίζονται.
Τα ναρκωτικά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός ούτε αρρώστια. Αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους χρήστες, τους ονομάζουν πρόβλημα που πρέπει να απομακρυνθεί από το κέντρο της Αθήνας και να μοιραστεί σε όλα τα νοσοκομεία, τους καταδικάζουν να είναι για πάντα εξαρτημένοι με τη μεθαδόνη, που θα τη μοιράζει το ίδιο το κράτος, αλλά και ιδιώτες γιατροί και φαρμακεία.
Για πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη δεν γίνεται κανένας λόγος. Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά δηλώνει την αντίθεσή του με όλα τα ναρκωτικά. Η δημιουργία ενός αντιναρκωτικού μετώπου είναι επιτακτική ανάγκη.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος των χρηστών για θεραπεία δημόσια και δωρεάν είναι ζήτημα συνολικά του λαϊκού κινήματος. Είναι επιτακτικό καθήκον όλων των εργαζομένων και του λαού ο αγώνας για να μην περάσει το νέο σχέδιο απελευθέρωσης των ναρκωτικών».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
«Ορθολογικοποίηση» της ... χρήσης!
Απίστευτοι επικοινωνιακοί ακροβατισμοί της κυβέρνησης, η οποία προωθεί τη συντήρηση ενός προβλήματος που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες

Η χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών απ' τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα αποτελέσουν την «ορθολογικοποίηση» της χρήσης, λες και η χρήση των ναρκωτικών ουσιών μπορεί να μπει στο καντάρι της Δικαιοσύνης ή να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά. Στόχος της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της είναι να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού το πρόβλημα των ναρκωτικών και τη χρήση τους, να κάμψει τις διαρκώς εντεινόμενες αντιδράσεις απέναντι στην απάνθρωπη πολιτική της.
Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις χτεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, έχοντας αφετηρία τις περικοπές υποσκελίζει τη θεραπεία, καθώς, όπως έχει πει επανειλημμένα ο υπουργός Υγείας, δεν μπορεί για τη χορήγηση υποκατάστατων 300.000 ευρώ να συντηρεί υποστηρικτικές μονάδες που στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ετσι διαγράφονται η πρόληψη, η απεξάρτηση και η επανένταξη των χρηστών, περιθωριοποιώντας τα Κέντρα Πρόληψης και τα «στεγνά» προγράμματα.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η χορήγηση υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία θα αποτελέσει «ένα βασικό κομμάτι» του πολυνομοσχεδίου αφού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ένα απ' τα βασικά θέματα ήταν η «εξάλειψη μέχρι Οκτώβρη - Νοέμβρη της "λίστας της ντροπής", μέσα από τη διεύρυνση των προγραμμάτων παροχής θεραπείας». Δηλαδή, κυριαρχεί η ιατρικοποίηση ενός εξόχως κοινωνικού προβλήματος, που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με διαχειριστική λογική εναρμονισμένης με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συμπλήρωμα στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας αποτελεί και η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Μιλώντας χτες το πρωί στη ΝΕΤ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, εμφανίστηκε με υποκριτικούς λυγμούς για τα «βαποράκια» που καταλήγουν στη φυλακή για δυο γραμμάρια χασίς, ενώ οι έμποροι μένουν στο απυρόβλητο. «Τώρα προσπαθούμε να ορθολογικοποιήσουμε τι γίνεται» και «πως είναι κάποιος τοξικομανής ή εξαρτημένος» είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, λες και μπορούν να μπουν στη ζυγαριά οι ουσίες ή να περιγραφεί ο τρόπος χρήσης σε μια εποχή πολυτοξικομανίας. Με το νομοσχέδιο, είπε ο Γιώργος Πεταλωτής, οι χρήστες δε θα μπαίνουν «στη φυλακή αλλά σε κέντρα αποθεραπείας γιατί είναι άρρωστοι». Βέβαια, η γύμνια από ειδικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε φυλακισμένους ήταν η βασική αιτία που οι χρήστες κατέληγαν στις φυλακές. Ετσι, όταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται σε «κέντρα αποθεραπείας» εννοεί τα δημόσια νοσοκομεία που προετοιμάζει για τις δόσεις συντήρησης του προβλήματος ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Τις ευαισθησίες της κυβέρνησης ως προς το θέμα των ναρκωτικών προσυπέγραψε και ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Τασούλας, που μίλησε στην ίδια εκπομπή της ΝΕΤ, ενώ συμβούλευσε τον Γ. Πεταλωτή να μην επαναπαυθεί στην ευφορία της νομοθέτησης. Υπέρ των νοσοκομειακών δόσεων των υποκατάστατων τάχτηκε και η Δημοκρατική Συμμαχία, θυμίζοντας ότι την πρόταση την είχε υποστηρίξει πρώτη η πρόεδρός της Ντόρα Μπακογιάννη και τονίζοντας ότι «κάθε κίνηση που αντιμετωπίζει τον τοξικομανή σαν ασθενή και τον διαχωρίζει από τους εμπόρους ναρκωτικών είναι θετική».

Από την εφ. "Ριζοσπάστης", 04.08.2011

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Π.Α.ΜΕ.: Απάντηση σε δημοσίευμα ενάντια στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με αφορμή την απεργία στην InternetQ

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες το ΠΑΜΕ, με την οποία απαντά σε δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ» της Κυριακής 31 Ιούλη. Το «ΕΘΝΟΣ» επιτίθεται στο ΠΑΜΕ διότι, δήθεν, οι κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ευθύνονται για τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Με τίτλο «ΠΑΜΕ... ΑΛΛΟΥ - Συνδικαλιστές δείχνουν την "έξοδο" σε ξένη εταιρεία», το «ΕΘΝΟΣ» αναφέρεται στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην «InternetQ», που πρωτοστάτησε το ταξικό τους συνδικάτο, αντιδρώντας στις πέντε εκδικητικές απολύσεις της εργοδοσίας.Στον πλάγιο τίτλο, αναφέρεται: «Ενώ η έκκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα μοιάζει με κραυγή αγωνίας, μια επιχείρηση με 90 εργαζομένους εξετάζει ακόμη και την αποχώρησή της από τη χώρα, αφού αδυνατεί να διοικήσει χωρίς την ...έγκριση των συνδικαλιστών». Και παρακάτω, λέει πως οι «συνδικαλιστικές πρακτικές του ΠΑΜΕ (...) οδηγούν αναπτυσσόμενες εταιρείες στο δρόμο προς την έξοδο από τη χώρα, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο νερό στο μύλο της ύφεσης»! Το ρεπορτάζ, προκλητικό από την αρχή ως το τέλος, φτάνει στο σημείο να εγκαλεί την αστυνομία, γιατί δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ...λειτουργήσει απρόσκοπτα η εταιρεία. Να σημειωθεί πως για την ίδια απεργιακή κινητοποίηση «σκύλιασε» και ο γνωστός βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδης, διότι το ΠΑΜΕ «τόλμησε» να βρεθεί στο πλευρό των απεργών της «InternetQ».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζει:
«Η εφημερίδα του μεγαλοεπιχειρηματία Μπόμπολα "ΕΘΝΟΣ", την Κυριακή 31/07/11 ανέλαβε διά μέσου των γραφίδων της να αναπαράγει γνωστές αντεργατικές θεωρίες, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία "InternetQ", στις οποίες πρωτοστάτησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής.
Το δημοσίευμα πολεμικής εναντίον του ΠΑΜΕ, είχε σαν πυρήνα ότι οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και συνολικότερα των εργαζομένων ευθύνονται για τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και για το ότι δε γίνονται ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Καταρχήν, είναι μεγάλος μύθος, ότι στην Ελλάδα δε γίνονται και δεν έγιναν ξένες επενδύσεις. Θυμίζουμε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματικών κολοσσών που ήρθαν κι έμειναν στην Ελλάδα, η γερμανική Hochtief στο Αεροδρόμιο των Σπάτων, η αμερικανική κατασκευαστική Bechtel που ανέλαβε τα έργα του Metro, η Thyssen Krupp στα Ναυπηγεία, η Deutsche Telekom που εξαγόρασε μέρος του ΟΤΕ, η γαλλικών συμφερόντων Vinci στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, η κινεζική Cosco που αγόρασε το λιμάνι του Πειραιά. Οι ξένες αλυσίδες Super Market, όπως Dia, Lidl, Carrefour, και άλλα εμπορικά μεγαθήρια. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια περίπου ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν κατακόρυφη».
Η καπιταλιστική ανάπτυξη γέννησε την καπιταλιστική κρίση
«Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή η ανάπτυξη είναι που γέννησε την καπιταλιστική κρίση. Αυτή η ανάπτυξη συντελέστηκε με τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, με χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους από εργατικά ατυχήματα, με μειώσεις μισθών, με σάρωμα ασφαλιστικών κατακτήσεων, κ.ά.
Αυτή η ανάπτυξη γέννησε την ανεργία και οδήγησε στην αύξησή της με γεωμετρική πρόοδο. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η μετανάστευσή τους σε χώρες με φτηνότερο εργατικό δυναμικό είναι φαινόμενα που τα γεννά και τα αναπαράγει η όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, η γιγάντωση των μονοπωλίων, η θεσμοθέτηση ελευθεριών για την κίνηση κεφαλαίου - βλέπε Συνθήκη του Μάαστριχτ, που στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ - το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, το αχαλίνωτο κυνήγι της μεγιστοποίησης του καπιταλιστικού κέρδους.
Μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ν. 2996/2002) δόθηκαν για την περίοδο 2002 - 2006 πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ως επιδότηση σε χιλιάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να μεταναστεύσουν σε χώρες των Βαλκανίων, όπου εξασφάλισαν φτηνότερο εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα. Η εταιρεία Siemens στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε σε άλλη χώρα παρ' όλη την τεράστια κερδοφορία που είχε και την "ταξική ειρήνη" που επικρατούσε εντός της επιχείρησης. Η Βιαμύλ, εταιρεία παραγωγής γλυκαντικών υλών με συμμετοχή Αγγλων και Βέλγων επενδυτών, μετανάστευσε στη Βουλγαρία με κοινοτική επιδότηση εκατομμυρίων ευρώ. Τα καπνεργοστάσια Μιχαηλίδης, επίσης, με κοινοτικές επιδοτήσεις μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και μάλιστα τα υποδέχτηκαν με εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και οι Θόδωρος Πάγκαλος και Γιάννης Μπουτάρης. Το εργοστάσιο Λαναράς στη Νάουσα, το οποίο επιδοτήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρει μέρος της εταιρείας στη Βουλγαρία.
Να θυμίσουμε, επίσης, ότι οι Ελληνες εφοπλιστές, ενώ κατασκευάζουν στόλο δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν το σύνολο των παραγγελιών γίνονται σε ξένα ναυπηγεία, με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στα πλαίσια της πρόσφατης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κινεζική Cosco, θα επιδοτηθούν οι Ελληνες εφοπλιστές με 5 δισ. ευρώ για να κατασκευάσουν πλοία σε κινεζικά ναυπηγεία.
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν το πλαίσιο της επιχειρηματολογίας μας. Ωστόσο, βγαίνει αβίαστα με τα παραπάνω παραδείγματα το συμπέρασμα για το ποιοι έχουν συμφέρον να κρύψουν αυτήν την αλήθεια».
Τι συνέβη στην «InternetQ»
«Οι απολύσεις στην "InternetQ" είχαν καθαρά τρομοκρατικό χαρακτήρα, γιατί αφορούσαν εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση των εργαζομένων για τη λύση των προβλημάτων τους. Είναι αισχρό ψέμα, αν και συνηθισμένο, ότι οι συγκεκριμένοι ήταν τεμπέληδες. Οι απολύσεις στόχευαν και στοχεύουν στον εκφοβισμό των εργαζομένων, για να μην ορθώσουν ανάστημα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Μάλιστα, ο αρθρογράφος μέσα στο φιλομονοπωλιακό του ντελίριο λέει ότι, επειδή το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έκανε προσλήψεις, έχει κάθε δικαίωμα να απολύει. Επί της ουσίας, δηλαδή, εννοεί, ότι έχει το δικαίωμα και να μειώνει μισθούς και να εντατικοποιεί την εργασία, κ.ά., καθώς όπως χυδαία υπονοεί "αφού η εταιρεία δίνει δουλειά στους εργαζόμενους, δεν θα πρέπει να μιλάνε κι από πάνω".
Αυτή τη νομιμότητα υπερασπίζεται ο όμιλος Μπόμπολα διά μέσου της εφημερίδας του, ο οποίος "οραματίζεται" μια Ελλάδα εύφορη κοιλάδα κερδοφορίας μεγαλοεπενδυτών, όπου τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων θα είναι επιπέδου Κίνας και Ινδίας. Αυτή η εύφορη κοιλάδα υπήρξε για πολλά χρόνια στην Ιρλανδία, όπου ο λαός σπαράζεται από τη φτώχεια και την ανέχεια. Ηταν το λεγόμενο ιρλανδικό θαύμα και που με τόσο ενθουσιασμό επιδοκίμαζαν όλοι οι αστοί πολιτικοί ταγοί του τόπου και τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου.
Τα φερέφωνα της μεγαλοεργοδοσίας, που υπερασπίζονται με περισσό ζήλο την απεργοσπασία, προβάλλοντάς την ως "δικαίωμα στην εργασία", είναι αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές που γενικεύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Είναι αυτοί που στήριξαν την απελευθέρωση των απολύσεων, μέσω της αύξησης του ορίου και της μείωσης των αποζημιώσεων. Είναι αυτοί που "εγκαλούν" την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ. Είναι αυτοί που στήριξαν τους νόμους που καθιερώνουν μισθούς πείνας για τους νέους εργαζόμενους. Πέραν όλων αυτών, οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος ότι το ΠΑΜΕ δεν άφηνε τους εργαζόμενους να δουλέψουν είναι πέρα για πέρα αναληθές και προβοκατόρικο. Καμιά κινητοποίηση δε γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί ότι, στο όνομα των εργαζομένων, μιλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Κορλέτης. Αυτό κι αν είναι πρόκληση».
Δημοσίευμα ευθυγραμμισμένο με την εργοδοσία
«Το δημοσίευμα, ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με την εργοδοσία, επικρίνει ακόμα και τη στάση των αστυνομικών αρχών, επειδή, όπως αναφέρει, δεν καταστέλλουν τις κινητοποιήσεις, ώστε να τηρηθεί η "νομιμότητα". Η αστυνομία, κύριοι του "ΕΘΝΟΥΣ" και της εργοδοσίας, είναι όργανο προστασίας των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, εν προκειμένου της αστικής τάξης. Το ότι δεν τολμά να χτυπήσει ανοιχτά συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ οφείλεται στην αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων, στη συντεταγμένη παρουσία τους, στις οργανωμένες παρεμβάσεις, αλλά και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα υπάρξουν χάρη στη μεγάλη απήχηση και το κύρος του ΠΑΜΕ.
Αν στα σοβαρά πιστεύετε, εσείς και η μεγαλοεργοδοσία, ότι τα κλομπ και τα χημικά θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και της πρωτοπορίας του, αν μη τι άλλο, πλανάστε πλάνην οικτρά. Η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει αποδείξει ότι η εργατική - λαϊκή αντεπίθεση δυναμώνει, όσο η επίθεση του κεφαλαίου γίνεται πιο βάρβαρη. Και αυτό δεν το σταμάτησαν ούτε οι απειλές, ούτε οι κάννες των όπλων της αστικής τάξης.
Το ΠΑΜΕ έχει κατ' επανάληψη αντικρούσει με ατράνταχτη επιχειρηματολογία όλα αυτά τα αντιλαϊκά ιδεολογήματα. Επιχειρηματολογία, ωστόσο, που όπως όλα τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, έτσι και το "ΕΘΝΟΣ", σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζουν. Δεν μας εκπλήσσει, καθώς είναι σαφές ποια συμφέροντα υπερασπίζονται».

Από την εφ. "Ριζοσπάστης", 02.08.2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ Π. ΜΑΥΡΙΚΗ