Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ Μήνυμα κλιμάκωσης με όπλο την ταξική αλληλεγγύη

Μία πρώτη αποφασιστική απάντηση στα νέα μέτρα - φωτιά σε βάρος του λαού έδωσαν την περασμένη Τρίτη όσοι πήραν μέρος στην παναττική απεργία, εκφράζοντας ταυτόχρονα έμπρακτη αλληλεγγύη στους ηρωικούς εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Χιλιάδες απεργοί έδωσαν - αλλά και πήραν - νέα δύναμη για την κλιμάκωση της πάλης που πρέπει να οργανωθεί χωρίς καμιά αναμονή ενάντια σε κάθε Μάνεση. Μήνυμα αγώνα έστειλαν και εργατοϋπάλληλοι, μετανάστες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες που μαζί με ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΟΓΕ διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις της χώρας «έξω η τρόικα από την Ελλάδα», διαμηνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει το μέτωπο του λαού ενάντια στην κυβέρνηση, στην πλουτοκρατία και όλους τους συμμάχους τους. Σ' αυτό το πλαίσιο, το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τη νέα πανελλαδική απεργία στις αρχές Φλεβάρη για την οποία έχουν ήδη απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής 7 Ομοσπονδίες και 13 Εργατικά Κέντρα.
Αναμετρήθηκαν με σύνθετες δυσκολίες
Στην Αττική, εργάτες από κάθε κλάδο και όλο το λεκανοπέδιο αναμετρήθηκαν με την εργοδοτική τρομοκρατία, το φόβο και το δισταγμό, την ανοιχτή υπονομευτική δουλειά των εργατοπατέρων και κατέκλυσαν την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στάθηκαν στο πλευρό εργαζομένων από τη «Χαλυβουργία», τη «Λουκίσα», την «3Ε», το «Αλτερ» κτλ. διαδηλώνοντας πως νικηφόρα κλιμάκωση των εργατικών αγώνων χωρίς ταξική ενότητα και αλληλεγγύη ενάντια στην πλουτοκρατία και στην εξουσία της, δεν μπορεί να υπάρξει. Νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη, όπως οι εργαζόμενοι στην τράπεζα Πειραιώς. Τόποι δουλειάς σε όλη την περιοχή «νέκρωσαν». Τα πλοία δεν έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά.
Αντίστοιχο μήνυμα «ήχησε» και στη συγκέντρωση που έγινε στο Λαύριο.
Λίγα λεπτά πριν τις 11 άρχισαν να φτάνουν στην Ομόνοια συνταγμένα με τα πανό τους οι απεργοί από τους πέντε τόπους των προσυγκεντρώσεων. Με πλήθος χειροκροτημάτων οι συγκεντρωμένοι υποδέχονται τους εργάτες της Χαλυβουργίας που «ηγούνται» της προσυγκέντρωσης που έρχεται από την πλ. Βάθης. «Οργάνωση, ενότητα, λαϊκή συμμαχία. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», γράφει το πανό τους. Δίπλα τους ακριβώς στέκονται συγκροτημένα οι συντρόφισσές τους στη ζωή και στον αγώνα. «Οι γυναίκες των Χαλυβουργών είμαστε στη μάχη μαζί με τους συντρόφους μας και την τάξη μας», λέει χαρακτηριστικά το πανό της Επιτροπής Αγώνα γυναικών των απεργών Χαλυβουργών.
Στην συγκέντρωση συμμετέχει πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Το αίτημα και η αποφασιστικότητα των απεργών αποτυπώνεται στο πανό που βρίσκεται στην πλάτη της εξέδρας. «Ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης. Κάτω η κυβέρνηση των άγριων χαρατσιών. Εξω η Τρόικα από την Ελλάδα. Ολοι στο δρόμο των χαλυβουργών».
Η συγκέντρωση ξεκινά με το θεατρικό μονόπρακτο «Ποιος φοβάται τη Σοφία» που ερμήνευσε η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.
Στο βήμα ανεβαίνει στη συνέχεια ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου των χαλυβουργών. Ακολουθεί χαιρετισμός εκ μέρους του Συντονιστικού των δημοσίων φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, από το Χάρη Σμυρνιώτη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ που τόνισε πως το σχέδιο διάλυσης του Ινστιτούτου υπηρετεί το ξεπούλημα κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας στα μονοπώλια. Χαιρετισμό απευθύνει και η Μάρθα Κουκουμτζή, απολυμένη συμβασιούχος από τη Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ που κάλεσε τους εργαζόμενους «να μην αποδεχθούν την επαίσχυντη σύμβαση με μπλοκάκι που καταργεί όλα τα δικαιώματά μας κι ανοίγει διάπλατα την πόρτα της ελαστικής εργασίας και στον κλάδο μας». Τελευταίος ομιλητής είναι ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
«Οργάνωση παντού να' ρθουν τα πάνω κάτω»!
Αμέσως μετά ξεκινά η πορεία με προορισμό το υπουργείο Εργασίας. Η οδός Πειραιώς δονείται από τα αλλεπάλληλα συνθήματα των χιλιάδων απεργών: «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να' ρθουν τα πάνω κάτω», «Οι βιομήχανοι γεννούν την ανεργία, τα κέρδη τους φουσκώνουν στην Ελβετία», «Μας τρομοκρατούν για να υποταχθούμε, οργάνωση και αγώνας να αντισταθούμε». Η Πειραιώς γεμίζει ασφυκτικά και η κεφαλή της πορείας περνά το υπουργείο Εργασίας και προχωρά μπροστά καθώς η Ομόνοια ακόμα έχει χιλιάδες απεργούς.Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους και του σωματείου των χαλυβουργών συναντιέται με τον υφυπουργό Εργασίας. Στο αίτημά τους να παρθούν πίσω οι απολύσεις και οι αντεργατικές απαιτήσεις του Μάνεση, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση σε μια ανοιχτή οικονομία. Για τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα η ηγεσία του υπουργείου δήλωσε ότι είναι προαποφασισμένα. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Σιφωνιός μιλώντας στους απεργούς ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους: «άλλη λύση δεν υπάρχει για την εργατική τάξη. Θα κλιμακώσουμε την πάλη μας μέχρι να πάρουν πίσω τα μέτρα τους». Καλεί σε δράση στους τόπους δουλειάς «για να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία» και το σύνθημα πέφτει: «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά»!