Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Επιτακτική ανάγκη για πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη

Επικίνδυνες οι συνέπειες από τη χορήγηση υποκατάστατων, αντίθετη με τις διεθνείς συμβάσεις ελέγχου των ναρκωτικών η αποποινικοποίηση της κάνναβης, αναφέρει Εκθεση του ΟΗΕ

Οι κυβερνήσεις να πάρουν μια σειρά από μέτρα, με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας και επανένταξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, πριν αυτό λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Να διασφαλίζουν υψηλής ποιότητας και εύκολα προσβάσιμα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης. Η θεραπεία πρέπει να έχει βασικό στόχο την πλήρη αποχή από τις ουσίες και όχι τη μείωση ορισμένων βλαβών που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη χρήση βλάβης.
Τα παραπάνω απηχούν το μήνυμα της Ετήσιας Εκθεσης του 2011 της «Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών» - η οποία παρουσιάστηκε χτες από το ΚΕΘΕΑ - μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας της κοινωνικής συνοχής, αλλά και την επικινδυνότητα των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων, πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι χαμηλών προδιαγραφών και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της «αντιναρκωτικής» πολιτικής.
  • Η Επιτροπή του ΟΗΕ σημειώνει ότι παρόλο που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανέχονται την εσωτερική καλλιέργεια φυτών κάνναβης για προσωπική χρήση, αυτό δεν είναι σύμφωνο με τις διεθνείς συμβάσεις ελέγχου των ναρκωτικών.
  • Στην Αφρική το 64% των αιτήσεων για όλες τις μορφές θεραπείας που αφορούν τα συνδεόμενα με τα ναρκωτικά προβλήματα, οφείλεται στην κατάχρηση κάνναβης.
  • Το πρόβλημα των ναρκωτικών οξύνεται, καθώς επεκτείνεται η εφαρμογή προγραμμάτων υποκατάστατων σε πολλές χώρες, ιδίως με χορήγηση βουπρενορφίνης. Και οι 15 χώρες που είναι οι κορυφαίες στη χορήγηση βουπρενορφίνης ανέφεραν κατάχρηση της ουσίας ιδίως από εξαρτημένους χρήστες οπιούχων που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα αποτοξίνωσης ή υποκατάστασης. Επιβεβαιώνεται, επίσης, η εκτροπή και κατάχρηση σκευασμάτων βουπρενορφίνης, στα οποία έχει προστεθεί naloxone, ακριβώς για να περιοριστεί η εκτροπή και κατάχρηση της ουσίας.
  • Στο Μαυρίκιο γίνεται συχνότερα κατάχρηση βουπρενορφίνης (μιας ουσίας που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ηρωίνης) απ' ό,τι ηρωίνης.
  • Παραγγελίες παράνομων ναρκωτικών και συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνονται μέσω παράνομων φαρμακείων στο διαδίκτυο. «Είναι ανησυχητικό το ότι τα παράνομα φαρμακεία στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή των ιστοσελίδων τους, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μεγάλες ομάδες κοινού», σημειώνει η Επιτροπή.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εκθεση και επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την εγκληματική κατεύθυνση που ακολουθούν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στο ζήτημα των ναρκωτικών, καθώς τα προγράμματα υποκατάστασης χαμηλών προδιαγραφών - συντήρησης των εξαρτημένων πολλαπλασιάζονται και παρουσιάζονται ως πανάκεια, ενώ προσανατολίζονται στη νομιμοποίηση της χρήσης όλων των ναρκωτικών ουσιών και την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης.
«Οι βάρβαρες και αλλεπάλληλες δέσμες νέων μέτρων που βιώνουμε σήμερα επιδεινώνουν τις συνθήκες ζωής, καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα και αυξάνουν ραγδαία την ανεργία και τη φτώχεια (...). Η Ελλάδα βρίσκεται σ' ένα βίαιο, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό που έχει ως έναν από τους βασικούς άξονες τη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Αυτή η συρρίκνωση καταστρέφει το δίχτυ ασφάλειας που διαθέτει η χώρα για να στηρίξει τους πιο αδύναμους, να αναχαιτίσει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή», σημείωσε ο Ν. Μουζέλης, αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.
«Επιδιώκουμε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις υπηρεσίες μας. Αυτό δε σημαίνει παροχή κάποιων ουσιών, όπως είναι τα υποκατάστατα. Ενδεχομένως, η σημερινή εφαρμογή σε μια ευρεία κλίμακα των προγραμμάτων υποκατάστασης να σημαίνει εκτροπή αυτών των ουσιών και στην Ελλάδα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν αναπτύσσονται παράλληλα ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες», τόνισε ο Χ. Πουλόπουλος διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Αναφερόμενος στη συρρίκνωση/κατάργηση των υπηρεσιών πρόνοιας υπενθύμισε ότι «τα δύο τελευταία χρόνια το ΚΕΘΕΑ έχει βρεθεί κάτω από σοβαρή πίεση, περικοπή στην επιχορήγηση. Δεν ξέρουμε φέτος ποια θα είναι η επιχορήγηση, μπήκε στην εφεδρεία, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αν μειωθεί το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ κατά 3% σημαίνει ότι θα κλείσουν μονάδες».
Ενώ ο Κ. Αρβανίτης, μέλος του ΔΣ Οργανισμού, αναφερόμενος στην εφεδρεία υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ωμή παρέμβαση ακόμη και στη θεραπευτική λογική του ΚΕΘΕΑ. Με ποια λογική ένας οργανισμός, ο οποίος μιλάει για την αλήθεια και για την αλλαγή, για αληθινές αξίες θα πει σ' έναν εργαζόμενό του ότι απολύεσαι; Για ποιο λόγο; Δεν είναι καθαρή σχέση αυτή».
(εφ. "Ριζοσπάστης", 29.02.2012, σ.3)