Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ: Διώχνουν ψυχικά ασθενείς αν δεν πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ

Εξώδικη δήλωση - καταγγελία προς τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έστειλαν χτες 12 ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές με την οποία αναφέρουν ότι από τις 4 Απρίλη θα διώξουν τους ασφαλισμένους ασθενείς από ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ που νοσηλεύονται εκεί επειδή υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη!
Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των 12 ψυχιατρικών κλινικών στην εξώδικη δήλωση, αφού επικαλούνται τα ανεξόφλητα χρέη, αναφέρουν: «Σας δηλώνουμε ότι καταγγέλλουμε τις συμβάσεις μας με έκαστο των φορέων τους οποίους έχετε διαδεχθεί... με έναρξη ισχύος της καταγγελίας από 4.4.2012, ημερομηνία έως την οποία θα πρέπει να έχετε παραλάβει τους ασφαλισμένους ασθενείς σας».
Οι κλινικάρχες δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν νέες εισαγωγές, ούτε θα αντεπεξέλθουν «στην περίθαλψη των ήδη νοσηλευομένων ασφαλιζομένων ασθενών σας (παροχή τροφής, φαρμάκων, ιατρικής περίθαλψης κ.ά.), αφού συνεπεία της ως άνω άκαμπτης συμπεριφοράς σας, μας έχετε οδηγήσει σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο με αμεσότατο κίνδυνο την αναστολή της λειτουργίας μας από την 4.4.2012».
Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες. Η πολιτική της είναι επικίνδυνη. Ο ΕΟΠΥΥ (σ.σ. στον οποίο όπως προβλέπει πολυνομοσχέδιο θα ενταχθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει το φορέα υλοποίησης της πολιτικής των περικοπών για όλους τους, άμεσα και έμμεσα, ασφαλισμένους από την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους συνταξιούχους. Και αυτό ακριβώς γίνεται. Κάτι που αποδεικνύεται με τις μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για τον ΕΟΠΥΥ, που θα καλύπτει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν στο ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, πρόκειται για μείωση στο μισό της προηγούμενης επιδότησης.
Τα υποχρηματοδοτούμενα και λεηλατημένα από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικά ταμεία, είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουν και σε νέες πρόσθετες περικοπές παροχών και αύξηση των εισφορών. Επίσης, η καθιέρωση των πανάκριβων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) εξομοιώνει υγειονομικές εργασίες των δημόσιων νοσοκομείων με αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι για το 2012 η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ θα ανερχόταν σε 1,3 δισ. ευρώ και μαζί με τις εισφορές είχαν υπολογιστεί σε 8 δισ. ευρώ - παρότι τα έξοδα είχαν προϋπολογιστεί σε 9,5 δισ. ευρώ. Ομως, τελικά τα έσοδα από τις εισφορές, λόγω ανεργίας και αδυναμίας καταβολής των εισφορών από τους κατεστραμμένους ελευθεροεπαγγελματίες και τους αγρότες, προϋπολογίστηκαν σε 4,5 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η πολιτική, διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και τώρα της συγκυβέρνησής τους για την άκρατη εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας κάνει ακόμη πιο ασύδοτη τη δράση των επιχειρηματιών στην Υγεία να διασφαλίσουν το μεγαλύτερο κέρδος. Και με ένα ακόμη δεδομένο για την ψυχική υγεία. Οι ψυχικά άρρωστοι αναγκάζονται να νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει τις απαραίτητες δομές, ενώ με τα περίφημα προγράμματα αποασυλοποίησης η δραστηριότητα αυτή εκχωρήθηκε σε μη κερδοσκοπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με το αζημίωτο.
Η κυβέρνηση επίσης έφτασε στο αισχρό σημείο να περικόψει μέχρι και 80% των συντάξεων ψυχικά αρρώστων που νοσηλεύονται σε ξενώνες και οικοτροφεία, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης» για να καλύψει τις περικοπές της κρατικής επιχορήγησης.
Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως οι λαϊκοί άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν δεν θα έχουν υπηρεσίες υγείας, την ώρα που οι επιχειρηματίες θα θησαυρίζουν. Είναι επίσης άλλο ένα τραγικό παράδειγμα που δείχνει την αναγκαιότητα και επιτακτικότητα της πάλης των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα.