Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Εντείνεται το κυνηγητό των μεταναστών



Επιχειρήσεις - σκούπα και συλλήψεις με κράτηση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών έως ότου ετοιμαστούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

 Συσκέψεις υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, διεξάγονται τις τελευταίες μέρες με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ξεκινήσουν στο άμεσο χρονικό διάστημα νέες επιχειρήσεις - «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την καταστολή και τις συλλήψεις μεταναστών. Οι επιχειρήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν 600 αστυνομικοί, θα διεξάγονται όλη την μέρα και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται σε πρώτη φάση στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και όπου υπάρχουν κρατητήρια έως ότου ετοιμαστούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Οι αστυνομικές δράσεις δεν θα αφορούν μόνο τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, αλλά το παρεμπόριο κ.ά. Τέτοιες επιχειρήσεις στα πλαίσια των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των μεταναστών που εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούνη, έγιναν χτες έξω από την Νομική, αλλά και σε πολυκατοικίες στις οδούς Γερανίου, Μάρνη και Ακομινάτου.
Χτες το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σε μια ακόμη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη ΓΑΔΑ με ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεχείς είναι και οι σχετικές συναντήσεις στο υπουργείο. Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για να καταλήξουν στις εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να διαμορφωθούν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, παρότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κάθε φορά που προτείνεται μια νέα περιοχή. Ακόμα, χτες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρό, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη και τον εκπρόσωπο της περιφερειακής ένωσης δήμων Αττικής, Β. Γιαννακόπουλο.
Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπεύθυνου του τομέα πολιτικής ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Θ. Νάκου, αναφέρεται πως «σήμερα, έστω και υπό την πίεση της προεκλογικής συγκυρίας, το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί στην πρότασή μας. (...)Η λύση που πρότεινε η ΝΔ ήταν καθαρή από τότε. Σήμερα αποτελεί πιεστική ανάγκη».
Χτες ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός έστειλε έγγραφο στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) Ν. Σαράντη, από τον οποίο ζητά να υποβάλει μέχρι αύριο τους πιθανούς χώρους όπου θα χωροθετηθούν τα στρατόπεδα κράτησης των μεταναστών. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη ΓΣ της ΠΕΔΑ.
Παρέμβαση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»
Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» «καταδικάζει απερίφραστα το βάρβαρο σχέδιο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας, να γεμίσει τη χώρα με δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών χωρίς χαρτιά και αιτούντων άσυλο».
Και σημειώνει: «Στόχος τους είναι να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες των υπαρκτών προβλημάτων, να τρομοκρατήσουν και να χτυπήσουν συνολικά τα δικαιώματα τόσο των ξένων όσο και των ντόπιων εργαζόμενων, ξεκινώντας από το πιο αδύναμο κομμάτι τους.
Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καλεί σε ενωμένο αγώνα Ελληνες και μετανάστες, για να εμποδιστεί η δημιουργία των απάνθρωπων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Να ιδρυθούν ανοιχτά δημόσια κέντρα προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε αυτούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις δυνάμεις κατοχής ξένων χωρών».