Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Αποφάσισαν κινητοποίηση για τα ... προσχήματα

Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική, την οποία υπηρέτησαν πιστά και συνεχίζουν, οι δήμαρχοι της Αττικής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εμφανίζονται ότι δήθεν κινητοποιούνται, διεκδικώντας χρήματα για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα αποδέχονται τη συνολικότερη πολιτική περικοπών, διεκδικώντας μάλιστα και τα εύσημα ότι συνέδραμαν με τις παρακρατήσεις που έγιναν στα οικονομικά των δήμων, στην αντιμετώπιση του ελλείμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, σε Γενική Συνέλευση που είχαν χτες οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου, μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), αποφάσισαν κινητοποιήσεις, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τα προσχήματα μπροστά στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι, τέτοια που δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα και στη μισθοδοσία του προσωπικού. Το διεκδικητικό πλαίσιο, με το οποίο κινητοποιούνται, είναι το ίδιο με αυτό της ΚΕΔΕ που κάνει γαργάρα τις αλλεπάλληλες περικοπές των πόρων των δήμων και ζητά να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για την απόδοση των 450 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να είχαν γραφτεί στον προϋπολογισμό του 2012.
Ετσι, αποφασίστηκε το 4ωρο κλείσιμο των δήμων την ερχόμενη Τρίτη, 27 Μάρτη, οπότε και η ΠΕΔΑ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.
Την απόφαση καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς όπως έκανε σαφές ο εκπρόσωπός της, Π. Τσουκαλάς, δεν αποτελεί καν πλαίσιο διεκδικήσεων που να καταδεικνύει τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση. Στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε τις ευθύνες της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Θύμισε ότι στα συνέδρια των οργάνων της τοπικής διοίκησης, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συμφωνούσαν στα μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα στην αποκέντρωση κρατικών αρμοδιοτήτων και στο πετσόκομμα των παρακρατημένων στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ήταν οι πρωτεργάτες στο «στήσιμο» του «Καλλικράτη» που αποτελεί το βασικό εργαλείο επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στο σώμα, ότι είναι υποκριτική η στάση που κρατούν, καθώς αποτελούν μέρος του προβλήματος.
Τέλος, ο Π. Τσουκαλάς πρότεινε τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%. Την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και οποιασδήποτε μορφής επιχειρηματικότητας στους δήμους. Επίσης, πρότεινε να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να μη γίνει καμία απόλυση. Την απόφαση της γενικής συνέλευσης καταψήφισε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς.