Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΣΙΑ - ΕΡΓΑ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ: Καταψήφισε το ΚΚΕ το πολυνομοσχέδιο

Καταψήφισε χτες το ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών όπου θεσμοθετείται το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη) μέσω του οποίου επιχειρείται το μοίρασμα της φτώχειας με τη λεγόμενη αυτεπιστασία, ενώ ρυθμίζονται ζητήματα της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ και επιφέρονται αλλαγές στον «Καλλικράτη».
Ειδικότερα, μέσω της αυτεπιστασίας επιχειρείται το μοίρασμα της φτώχειας σε περισσότερους εργαζόμενους αφού πρόκειται για προγράμματα απασχόλησης σε έργα των δήμων (καθαριότητα, ύδρευση, παιδικοί σταθμοί και κοινωνικές δομές, έργα υποδομής και συντήρησης) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή διακεκομμένης απασχόλησης που δε θα υπερβαίνουν τις 135 ημέρες το χρόνο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου, τόνισε ότι αυτό έρχεται «να δώσει χέρι βοήθειας στην πολιτική που ασκείται», ενώ παρουσιάζει την τοπική αυτοδιοίκηση ως «δήθεν μοχλό κοινωνικής αλληλεγγύης». Αναφερόμενος στα προγράμματα αυτεπιστασίας, τα χαρακτήρισε «προγράμματα μισθωτών δούλων», ενώ συνολικά για το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ ανέφερε ότι «πρόκειται για πρόγραμμα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και η σύμφυσή τους με τη διοίκηση», προσθέτοντας ότι «δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική οι απόψεις περί άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων που αποτελούν νόμο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης».
Το νομοσχέδιο «με την εμπειρία ενός χρόνου από τη λειτουργία του "Καλλικράτη" επιχειρεί να λύσει λειτουργικά προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδης. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκε και η Νέα Δημοκρατία, με τον εισηγητή της Γ. Αποστολάκο. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ καταψήφισαν ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.