Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Στις 10 και 11 Απρίλη δε λύνει κάβος

Εφοδιασμένοι με την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, το δίκιο των αιτημάτων τους και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, οι ναυτεργάτες, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, στις 10 και 11 Απρίλη κατεβαίνουν στους καταπέλτες, για να δώσουν τη μάχη της 48ωρης απεργίας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δικαίωμα στη δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που προωθεί την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών κατ' εντολή των εφοπλιστών, με συνέπειες τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, νησιά καταδικασμένα στον εφιάλτη της απομόνωσης και καράβια να ταξιδεύουν όποτε και αν συμφέρει τους εφοπλιστές και με ναυτεργάτες σύγχρονους δούλους χωρίς δικαιώματα.
Το δίκιο των ναυτεργατών και την ανάγκη της αποφασιστικής οργάνωσης της πάλης που αναδεικνύουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επιβεβαίωσαν περίτρανα και οι απαντήσεις που οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας έδωσαν σε χτεσινή συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση της ΠΝΟ στο υπουργείο στη Δραπετσώνα.
Οι ναυτεργάτες, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, της παράταξης Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση, του ΠΑΜΕ και το οποίο επικυρώθηκε και από το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, απαιτούν να αποσυρθούν τα νομοσχέδια των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας, με τα οποία απελευθερώνονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και δέχονται συντριπτικό χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα με την κατάργηση του Οίκου Ναύτου και την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ, την ένταξη του ΝΑΤ στο υπουργείο Εργασίας. Απαιτούν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, των ναυτεργατών, τους οποίους οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν και ως 6 μήνες απλήρωτους και να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα και την ίδια στιγμή που στον Οίκο Ναύτου επικρατεί το χάος καθώς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να προμηθευτούν πλέον φάρμακα και κινδυνεύουν ζωές ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και ότι «η μία δομή» για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «έγινε πράξη και δεν πρόκειται να την πάρουμε πίσω». Ενώ η υπουργός Ανάπτυξης Αν. Διαμαντοπούλου, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό όχι μόνο δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτά, αλλά συνεχίζοντας την πρόκληση ανέφερε για την απεργία των ναυτεργατών: «Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η κατανόηση, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός σε όλους τους Ελληνες Πολίτες»!
Γενικό Συμβούλιο ΠΝΟ
Το δίκιο της θέσης των ταξικών δυνάμεων επιβεβαιώθηκε με συγκεκριμένα και ατράνταχτα στοιχεία και στο χτεσινό έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, καθώς ακόμα και από τις δυνάμεις που τορπίλισαν την τελευταία απεργία - ενώ χτες καταψήφισαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για αλλαγή της δομής και της λειτουργίας της ΠΝΟ - δε βρέθηκε χτες κανείς να ψηφίσει κατά στην πρόταση ότι σε αυτές τις συνθήκες, που ο κλάδος των ναυτεργατών δέχεται συντριπτικό χτύπημα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό τους προσωπικό με τεράστιες συνέπειες για τους νησιώτες και όλους τους εργαζόμενους, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη, η οργάνωση της πάλης. Να δοθεί με αποφασιστικότητα η απεργιακή μάχη, να δοθεί απάντηση στους συκοφάντες των ναυτεργατικών αγώνων.
Στο πλευρό τους οι νησιώτες
Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών εξέδωσαν Λαϊκές Επιτροπές της Σάμου στο οποίο τονίζουν:
«Συναγωνιστές, οι Λαϊκές Επιτροπές Σάμου χαιρετίζουν και δουλεύουν αλληλέγγυες στον αγώνα επιβίωσης που δίνετε, ενάντια στην ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στην ισοπέδωση των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων σας και στη λεηλασία των Ταμείων σας.
Είμαστε μαζί σας, ενάντια στις πολιτικές που προωθούν την ανασφάλιστη δουλειά στα πλοία, που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις, συνθλίβουν ασφαλιστικά ταμεία. Ολα είναι αλληλένδετα, και έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όλους μας. Η άρση του καμποτάζ δε σημαίνει μόνο ασυδοσία των εφοπλιστών, προς τους εργαζόμενους, σημαίνει και ασυδοσία στις ακτοπλοϊκές γραμμές των νησιών μας. Δεν σημαίνει μόνο ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, σημαίνει και πλοία για τα νησιά ΟΠΟΤΕ και ΟΠΟΥ και ΟΠΟΙΑ τους συμφέρει.
Οι υποκριτές τώρα θυμήθηκαν τους νησιώτες και τους ταξιδιώτες. Λέγοντας, για τα απούλητα ευπαθή προϊόντα. Τους απαντάμε ότι το πιο πολύτιμο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή. Και γι' αυτήν αδιαφορούν.
Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε όλοι, ο δρόμος για να την αντιμετωπίσουμε είναι ένας: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς».
Υπογράφουν οι Λαϊκές Επιτροπές πόλης Σάμου, Καρλοβάσου, Κοντακαίικων, Μυτιληνιών, Παγώνδα - Ηραίου - Μύλων. Ακόμα, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καρλοβάσου.
Αλληλεγγύη από γυναικείους συλλόγους
Τη συμπαράταξή τους με τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών δηλώνουν οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ στον Πειραιά. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι Γυναικών αναφέρουν: «Είμαστε μαζί τους, γιατί παλεύουν για τη δουλειά τους, για μισθούς που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες τους, για ασφάλιση - γιατρούς και φάρμακα, για σύγχρονα πλοία, για να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, για φτηνά εισιτήρια». Με δεδομένο ότι τα αιτήματα των ναυτεργατών είναι και αιτήματα των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τους απεργούς και τις οικογένειές τους, ότι στις 10 και 11 Απρίλη θα πάρουν και θέση στην περιφρούρηση της απεργίας τους.