Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αμείωτη συμπαράσταση από εργατικά συνδικάτα

Η εργατική αλληλεγγύη όπλισε με δύναμη τους ναυτεργάτες και στην απεργία του Νοέμβρη του 2010 (φωτ. από πορεία μες στο λιμάνι του Πειραιά), κόντρα στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία


Το δίκαιο χαρακτήρα του αγώνα των ναυτεργατών και την ανάγκη αυτός να στηριχτεί από κάθε εργάτη αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία από όλη τη χώρα.
Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, στους φτωχομεσαίους αγρότες, στους ανέργους, στους νέους και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας του νομού για «να στηρίξουν ενεργά τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, γιατί τα αιτήματά τους είναι αυτά που δίνουν την ελάχιστη εγγύηση για τη δυνατότητα σύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα, όχι σύμφωνα με τις ορέξεις των εφοπλιστών και με μοναδικό γνώμονα τα κέρδη τους, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιωτών και των ναυτεργατών».
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, τονίζει: «Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των Ναυτεργατών, γιατί αυτός είναι δικός μας αγώνας. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα τους».
Με ανακοινώσεις τους συμπαραστέκονται, επίσης, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, τονίζει: «Βιομήχανοι κι εφοπλιστές θέλουν εργάτες σε στεριά και θάλασσα φτηνούς κι ανασφάλιστους. Τα μονοπώλια θέλουν τις θάλασσες δικές τους, γι' αυτό χτυπούν την απεργία και θυμούνται ξαφνικά τους νησιώτες. Ολοι οι εργαζόμενοι στα νησιά όπως κι εμείς στη Νάουσα δεν θα αυτοκτονήσουμε. Στρέφουμε την οργή και αγανάκτησή μας στην πηγή του προβλήματος, στην καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τη ζωή μας, μας καταδικάζει σε μόνιμη φτώχεια, για να σώσει την κερδοφορία των εκμεταλλευτών μας».
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου τονίζει: «Πρόσφατα, βρεθήκαμε και εμείς στους καταπέλτες και θα το ξανακάνουμε. Οι κινητοποιήσεις μας στη Σάμο, στην Ικαρία και τους Φούρνους ήταν αγώνας για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για τις συγκοινωνίες που δεν έχουμε. Ενάντια στην άρση του καμποτάζ, για ναυτεργάτες με δικαιώματα και για συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν εμάς τους νησιώτες και όχι τους εφοπλιστές». Αντίστοιχη ανακοίνωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των ναυτεργατών εξέδωσαν τα Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
Το δε Εργατικό Κέντρο Λευκάδας καταγγέλλει τους εφοπλιστές, τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλεμπόρους, τους μεγαλοπαραγωγούς και όλα τα τσιράκια τους που από το πρωί ως το βράδυ διαμορφώνουν πολεμικό κλίμα ενάντια στην αγωνιστική στάση των εργαζομένων και από την άλλη οι υποκριτές κάνουν πως στεναχωριούνται για την κόλαση που δημιουργούν στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ακόμα, τη συμπαράστασή του εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλεί παράλληλα όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά σε συμπαράσταση στους καταπέλτες των πλοίων.
Επίσης, την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των ναυτεργατών εκφράζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας. Επίσης, τα κλαδικά συνδικάτα εμποροϋπαλλήλων - ιδιωτικών υπαλλήλων Πειραιά και Δυτ. Αττικής, το κλαδικό συνδικάτο των καθαριστών - καθαριστριών καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», «ΛΙΝΤΛ», «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» και «Κωνσταντακάτος». Επίσης, το Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας, καθώς και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.
Αλλοι φορείς
Ακόμα, οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων Νίκαιας, Κορυδαλλού, Πειραιά, Περάματος, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ρέντη, η πλειοψηφίοα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Πειραιά, η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ Οδηγών Φορτηγών.