Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Δυναμική η χτεσινή κινητοποίηση στο Βόλο

Δική τους υπόθεση έκαναν το σύνθημα «Νίκη στους εργάτες της χαλυβουργίας», μεταλλεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι του Βόλου. Το βροντοφώναξαν χτες βράδυ στη μαζική και δυναμική συγκέντρωση στήριξης και αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου που οργάνωσε στην πλατεία Πανεπιστημίου του Βόλου το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».
Ηταν μια συγκέντρωση, που ξεχείλιζε από αγωνιστικό παλμό, πίστη στο δίκιο του αγώνα των χαλυβουργών και αισιοδοξία για την τελική έκβασή του. Μπροστά στην εξέδρα που είχε στηθεί είχαν απλωθεί πανό με αγωνιστικά συνθήματα και κυμάτιζαν οι σημαίες του ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερη μαχητικότητα έδειξαν οι εργάτες στα εργοστάσια του Ομίλου Λεμονιά που απεργούν επί 36 συνεχείς ημέρες, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Αλλωστε, η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση αφορούσε και αυτούς, καθώς κόντρα στη σφοδρή εργοδοτική επίθεση που δέχονται συνεχίζουν απτόητοι τον απεργιακό αγώνα και χρειάζονται την ταξική αλληλεγγύη.
Η αγωνιστική εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια του αγώνα από μουσικό συγκρότημα νέων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ που τα αφιέρωσαν στην πάλη των χαλυβουργών. Ενα μάλιστα από τα τραγούδια «μιλούσε» για τον αγώνα των χαλυβουργών. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Νάσο Παυλάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των χαλυβουργών, που αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του Βόλου για τη συμπαράστασή τους τόνισε ότι χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι να νικήσουν το φόβο που έχουν σπείρει μέσα τους οι καπιταλιστές και η πολιτική εξουσία τους. Στη συνέχεια, χαιρέτισε ο Κυριάκος Κουκούλης, Γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου της ΒΕΚ και αναφέρθηκε στην πάλη των εργατών στα εργοστάσια του ομίλου Λεμονιά, τονίζοντας ότι δε θα υποχωρήσουν αν δε δικαιωθούν. Αντέχουμε, είπε, γιατί έχουμε δίπλα μας το Συνδικάτο Μετάλλου, έχουμε οδηγούς τους συναδέλφους μας στη χαλυβουργία Ασπροπύργου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Στεργίου, Γραμματέας του Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους της περιοχής να ακούσουν τη φωνή των χαλυβουργών του Ασπροπύργου που με το παράδειγμά τους διδάσκουν το μάθημα της ταξικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, δείχνουν το δρόμο της τίμιας σκληρής και ασυμβίβαστης πάλης απέναντι στο ενιαίο μπλοκ του κεφαλαίου.
Οι εξελίξεις, είπε, θα ήταν πολύ καλύτερες για τους χαλυβουργούς, αλλά και συνολικά για την εργατική τάξη της περιοχής μας, αν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο συμπαρατάσσονταν με τους συναδέλφους τους του Ασπροπύργου και δεν επέτρεπαν να χρησιμοποιούνται για να χτυπηθεί ο αγώνας τους. Καμία αυταπάτη για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Κάθε εργάτης να βγάλει συμπεράσματα για τους φίλους και τους εχθρούς μας.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Χαρίτο, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, καθώς και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Αποστόλης Νάνος.
Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε μια δυναμική και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου.
Στον Ασπρόπυργο
Η αλληλεγγύη και η στήριξη στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών εκφράστηκε χτες το απόγευμα και στην πύλη της Χαλυβουργίας από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η οποία παρέδωσε 3.000 ευρώ, ως τρίτη δόση από την οικονομική εξόρμηση του σωματείου στην οποία συμμετείχαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα. Οι απεργοί κάλεσαν την ΟΓΕ να γιορτάσει το Πάσχα μαζί τους, στο πόστο του αγώνα, στην πύλη του εργοστασίου όπου περιφρουρούν την απεργία τους πάνω από πέντε μήνες.