Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ξεκινά σήμερα το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

  • Πάνω από 100 αντιπροσώπους θέλει να αποκλείσει η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) επειδή σ' αυτά συμμετέχουν και συμβασιούχοι
  • Οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε απόφαση διάσπασης των εργαζομένων και υπονόμευσης των αγώνων
Από σήμερα έως την Παρασκευή θα διαρκέσουν οι εργασίες του 41ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) ΟΤΑ με το μήνυμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον κλάδο να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους: Δεν πρόκειται να αποδεχθούν οποιαδήποτε απόφαση διάσπασης των εργαζομένων και υπονόμευσης των αγώνων τους, από όπου κι αν προέρχεται.
Η θέση αυτή αποκτά μεγάλη σημασία στις σημερινές συνθήκες έντασης της αντεργατικής επίθεσης, που στην Τοπική Διοίκηση εκδηλώνεται με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων και υπηρεσιών της, τη γενίκευση των ευέλικτων και προσωρινών μορφών εργασίας, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Εκφραση της θέσης για ενιαία αγωνιστική δράση είναι οι παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων για την ουσιαστική λειτουργία των σωματείων, τη συμμετοχή σε αυτά όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, και των συμβασιούχων.
Αυτό εκφράστηκε και στη χτεσινή εκδίκαση αίτησης προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν σωματεία κατά της κυβερνητικής - εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Αιτία της αίτησης, η προσπάθεια της πλειοψηφίας να αποκλείσει συνολικά 15 σωματεία από το Συνέδριο, δηλαδή πάνω από 100 αντιπροσώπους, γιατί σε αυτά συμμετέχουν και συμβασιούχοι με πλήρη δικαιώματα...
Ο αποκλεισμός παρουσιάστηκε από την πλειοψηφία ως απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, χωρίς το όργανο αυτό να έχει συνεδριάσει και κυρίως χωρίς να είναι το αρμόδιο για να πάρει τέτοιες αποφάσεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της πλειοψηφίας: «η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ (...) αποφάσισε τη μη νομιμοποίηση των πιο κάτω Συλλόγων...».
Δε θέλουν σωματεία με ταξικό προσανατολισμό
Από τα στοιχεία που παρουσίασαν τα σωματεία αποκαλύφθηκε ότι το κριτήριο που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία για να τα αποκλείσει δεν είναι απλώς ότι σε αυτά συμμετέχουν και συμβασιούχοι αλλά το γεγονός ότι η ενιαία δράση μόνιμων και συμβασιούχων έχει ταξικό προσανατολισμό. Τα δεκανίκια των μονοπωλίων θέλουν να χτυπήσουν την ταξική ενιαία δράση.
Ωστόσο η πλειοψηφία, όπως δήλωσε για λογαριασμό της η δικηγόρος Μ. Τσίπρα, είναι έτοιμη να διαγράψει και άλλα σωματεία εάν προκύψει ότι ψήφισαν συμβασιούχοι.
Συνολικά όσα ανέφερε ήταν αποκαλυπτικά των σχεδιασμών της πλειοψηφίας. Αναφέρθηκε στην πρόσθετη νομική παρέμβαση που έκανε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, υπέρ της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, στηρίζοντας και αυτή τη διάσπαση των εργαζομένων.
Επιδόθηκε σε διάφορους ελιγμούς ισχυριζόμενη ότι ο αποκλεισμός των 15 σωματείων δεν είναι απόφαση αλλά πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για την οποία την τελική γνώμη θα έχει το σώμα του Συνεδρίου. Ομως, όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο η πλειοψηφία το εμφάνισε ως απόφαση, απάντησε ότι ήθελε να προετοιμάσει τους αντιπροσώπους των συγκεκριμένων σωματείων ώστε «να μην ανέβουν τσάμπα στη Θεσσαλονίκη»!.. Από τη μια δηλαδή ισχυρίζονται ότι δεν είναι απόφαση και από την άλλη θεωρούν δεδομένο ότι το σώμα του Συνεδρίου θα τους αποκλείσει. Η μεθόδευση είναι καθαρή: θέλουν να μην έχουν γνώμη και δικαίωμα ψήφου οι αντιπρόσωποι αυτών των σωματείων στη διαδικασία νομιμοποίησης των συνέδρων.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα το πρωί. Τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας καταγγέλλουν μια σειρά σωματεία, επιπλέον αυτών που η πλειοψηφία προσπαθεί να αποκλείσει, όπως τα Σωματεία Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας.