Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΚΚΕ: ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αλέκα Παπαρήγα: Κατάργηση του Μνημονίου, μονομερής διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ, που εμείς το συνδέουμε με αγώνες για γενικότερη πολιτική ανατροπή, αυτά τα τρία αιτήματα μαζί είναι πολιτικά αιτήματα-κρίκοι για να μπορέσει ο λαός να αναπτύξει ένα κίνημα επιθετικό. Αυτή είναι και η γραμμή πάλης, υπεράσπισης των συμφερόντων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολουμένων και φτωχής αγροτιάς

  • Η επαναδιαπραγμάτευση, ακόμη κι αν μαλακώσει ορισμένα ζητήματα, δεν μπορεί να αποτρέψει τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση, την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γιατί οι όποιες οριακές αλλαγές γίνουν, θα έχουν εξουδετερωθεί από τα μέτρα που εφαρμόζονται κι από τα καινούρια που δυστυχώς και αναπόφευκτα θα έρθουν.
  • Το Μνημόνιο είναι μία συγκροτημένη πολιτική απαξίωσης της αξίας της εργατικής δύναμης. Σε μια σειρά από κράτη-μέλη της ΕΕ και χωρίς Μνημόνιο πάρθηκαν μέτρα αντίστοιχα του Μνημονίου και μάλιστα προ κρίσης. Στην Ελλάδα δεν πάρθηκαν γιατί υπήρχαν αντιστάσεις μέσα στο κίνημα.
  • Στα αιτήματα υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων όταν η γενική γραμμή του μαζικού λαϊκού κινήματος δεν είναι τουλάχιστον πολιτικοποιημένη στον αναγκαίο βαθμό, τότε είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν έστω οριακές, μερικού χαρακτήρα κατακτήσεις.
Δες τις τοποθετήσεις για τις προγραμματικες δηλώσεις εδώ