Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ: Διακομματική στήριξη των αποφάσεων των χαλυβουργών

α στηρίξουν όλα τα κόμματα της Βουλής την τελευταία απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας, ζήτησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με το σωματείο των εργαζομένων.
Στην απόφαση που ενέκρινε η γενική συνέλευση των χαλυβουργών προτείνεται η άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 40 απολυμένων και η συζήτηση και συμφωνία για την επιστροφή των υπολοίπων σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς μέχρι τότε να έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη. Η συνέλευση αποφάσισε, εφόσον τα προαναφερθέντα γίνουν δεκτά, να γίνει εισήγηση για τη διακοπή της απεργιακής κινητοποίησης και την άμεση λειτουργία του εργοστασίου.
«Η απόφαση αυτή έχει προτάσεις που οπωσδήποτε μπορούν και πρέπει να ικανοποιηθούν. Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και οφείλει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας να προχωρήσει άμεσα σε τριμερή συνάντηση στην οποία πρέπει να πάρει μέρος η εργοδοσία, ούτως ώστε να δοθεί μια λύση» είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι σήμερα με την πρότασή τους κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, τα πάντα τώρα κρίνονται από τον υπουργό, τον εργοδότη και τα κόμματα».
«Βαδίζουμε στον ένατο μήνα απεργίας και οι χαλυβουργοί κάνουν παρεμβάσεις σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους φορείς, ώστε να πάρουν επιτέλους θέση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, σπάζοντας την αδιαλλαξία του εργοδότη που δεν κάθεται καν να συζητήσει το πρόβλημα που έχει προκύψει» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου των χαλυβουργών Γιώργος Σιφωνιός.
«Το να περάσει η μείωση των θέσεων εργασίας και η μείωση του εργατικού κόστους είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την εργατική τάξη, αλλά εμείς βαδίσαμε με βάση αυτό που αποφάσισε η γενική συνέλευση των χαλυβουργών από την πρώτη στιγμή, να μην δεχτούμε περικοπή των δικαιωμάτων μας και να μην υποκύψουμε στην πίεση των Μνημονίων και στην εξαθλίωση της ζωής μας» είπε ο κ. Σιφωνιός, προσθέτοντας ότι «ακόμα και όταν εργαζόμασταν, στις 31 Οκτωβρίου, δεν επαρκούσαν τα χρήματα να ζήσουμε λόγω των χαρατσιών».
«Είχαμε ζητήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση και αντ' αυτού η εταιρεία προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας, σε μείωση μισθού κατά 40%. Δεν μπορούσαμε να το αποδεχθούμε και έχουμε ξεκινήσει αυτόν τον τιτάνιο αγώνα» ανέφερε ο κ. Σιφωνιός ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και της πολιτικής ηγεσίας.
«Εκατόν είκοσι απολυμένοι από την Ελληνική Χαλυβουργία και 1.500.000 εκατομμύριο άνεργοι είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Ανοιχτό εργοστάσιο με τους μισούς συναδέλφους μας απολυμένους δεν γίνεται -και έπειτα από 8,5 μήνες απεργία δεν τους δίνουμε το δικαίωμα να ανοίξουν το εργοστάσιο και να πάμε στην εργασιακή κόλαση 'με τα τέσσερα'» τόνισε ο κ. Σιφωνιός, σημειώνοντας ότι «έχουμε 30 χρόνια εκεί, 7 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργαζόμενους».
«Να πάρουν θέση» κατέληξε ο κ. Σιφωνιός, ευχαριστώντας την κ. Παπαρήγα για την στάση της και την στάση του ΚΚΕ απέναντι στην απεργία και εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα ανταποκριθούν και τα άλλα κόμματα».