Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Να εξαντληθούν οι δυνατότητες να γίνουν δεκτά τα παιδιά στους σταθμούς

Να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να γίνουν δεκτά τα παιδιά οι γονείς των οποίων κατέθεσαν αίτηση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας ζήτησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στη συνεδρίαση χθες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) κατατέθηκαν από γονείς 5.682 αιτήσεις. Εγιναν δεκτά 4.708 παιδιά συν άλλα 500 που στην καλύτερη περίπτωση σχεδιάζουν να πάρουν μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ. Επομένως προγραμματίζουν στη σχολική χρονιά 2012-2013 να κάνουν δεκτά το πολύ 5.208 παιδιά. Στο μεταξύ χαρακτηρίζουν 583 παιδιά «επιλαχόντα» συν άλλα 403 «απορριπτέα» (ότι κάποιο «πρόβλημα» είχε η αίτηση). Στο ΔΣ η πρόεδρος του ΔΒΑ, Μ. Ηλιοπούλου, επανέλαβε ότι συνολικά στα κτίρια των σταθμών χωρούν 5.500 παιδιά.
Ο Νίκος Σοφιανός προειδοποίησε ότι είναι αμφίβολο αν ο δήμος τύχει όλης της χρηματοδότησης που αναμένει από το ΕΣΠΑ και αν του χρηματοδοτηθούν 500 παιδιά όπως ελπίζει. Ωστόσο επέμεινε να κάνει ο δήμος δεκτές τις αιτήσεις, να ανακουφιστούν οι οικογένειες που ψάχνουν πού θα εμπιστευτούν τα παιδιά τους. Επίσης, καθώς ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν εξαρτάται και από το πόσο προσωπικό υπηρετεί στους σταθμούς, θύμισε ότι την ερχόμενη Τετάρτη δικάζονται ασφαλιστικά μέτρα των 485 συμβασιούχων του ΔΒΑ (περίπου οι 150 είναι παιδαγωγοί) για το αν θα παραμείνουν στην υπηρεσία τους ή θα απολυθούν. Επομένως ζήτησε η δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση υπέρ της παραμονής.
Σε ένα άλλο ζήτημα, ο Νίκος Σοφιανός μετέφερε καταγγελία του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, με την αγωνία των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών του ιστορικού κέντρου της πόλης που τελευταία τσακίζονται από πρόστιμα που τους επιβάλλει η δημοτική αστυνομία (για «πολλούς ελέγχους στο κέντρο» έκανε λόγο ο ίδιος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αναγνωστόπουλος) επειδή βγάζουν έξω από το μικρομάγαζό τους ένα μικρό πάγκο, ένα καλάθι... Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μικρομαγαζάτορας χρεώθηκε 20.000 ευρώ πρόστιμο για κατάληψη πεζοδρομίου ενώ είχε πλημμυρίσει το κατάστημά της και ήταν υποχρεωμένη να βγάλει έξω το εμπόρευμά της. Τόνισε ο Νίκος Σοφιανός ότι σε καιρούς που οι μικρομεσαίοι τσακίζονται από τα τέλη επιτηδεύματος, την περαίωση, την «αλληλεγγύη», τα δημοτικά τέλη, ο δήμος πρέπει όχι μόνο να μην επιβάλλει τέτοια πρόστιμα αλλά και να διαγράψει βεβαιωμένα.
Εξάλλου στο ΔΣ έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης που υλοποιεί Ιούλη-Αύγουστο σε τέσσερα δημοτικά σχολεία του δήμου υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής, η ΜΚΟ «ΕΛΙΞ» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος. Η ίδια η αντιδήμαρχος, Ν. Παπαχελά, έδωσε μια ιδέα, μιλώντας για «τουρίστες» που έρχονται από το εξωτερικό, να απασχολούν τα παιδιά, επιβλεπόμενοι από Ελληνες, ως τις 2 μ.μ. δίχως σίτιση.
Ο Νίκος Σοφιανός κατήγγειλε πως τέτοια προγράμματα αποφασίζονται από την δημοτική αρχή χωρίς να λαμβάνεται σχετική απόφαση στο ΔΣ. Ταυτόχρονα σαφής είναι η θέση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ ότι η απασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι, για τις ώρες που οι γονείς τους εργάζονται, είναι μια πραγματική ανάγκη που θα έπρεπε να είναι λυμένη με ευθύνη της πολιτείας κι όχι με προγράμματα που ανοίγουν νέες κερκόπορτες στους επιχειρηματίες για να εμπορευτούν «εκπαιδευτικές υπηρεσίες» ή για να «ξεπλυθούν» στην κολυμπήθρα της «κοινωνικής ευθύνης».