Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Εκβιασμοί και απειλές ενάντια στους απεργούς

Επιμένει η εργοδοσία του Μάνεση, και συνεχίζει να τραβάει το σχοινί της αδιαλλαξίας και της πρόκλησης απέναντι στους εργαζόμενους του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, επιχειρώντας με γνωστές απειλές και εκβιασμούς να σπάσει έναν περήφανο αγώνα εννιά μηνών και να επιστρέψουν με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς τους 120 απολυμένους. Μάλιστα, χτες πυροδοτήθηκε μία νέα προσπάθεια εκβιασμού -στο φόντο της στήριξης που και η κυβέρνηση συνεχίζει να προσφέρει στο Μάνεση- καθώς με αφετηρία διάφορα sites, κυρίως οικονομικά, διοχετεύονταν καρμπόν «ρεπορτάζ» που μίλαγαν για κλείσιμο του εργοστασίου της επιχείρησης στον Ασπρόπυργο αν δεν σπάσει η απεργία. Χωρίς καμία αναφορά σε κάποιο επίσημη ενημέρωση ή ανακοίνωση, οι σχετικές ιστοσελίδες έλεγαν ότι «πληροφορίες αναφέρουν» και ενημέρωναν ότι μέσα στη βδομάδα κατατίθεται από την επιχείρηση αίτημα για μαζικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου.
Τα «σενάρια» αυτά έδωσαν -όπως ήταν αναμενόμενο- υλικό στα «παπαγαλάκια» του Μάνεση και του κάθε Μάνεση να εξαπολύσουν νέα επίθεση στους απεργούς, αναπαράγοντας το γνωστό ψέμα ότι οι αγώνες κλείνουν τις επιχειρήσεις (βλ. τηλεοπτικός ΣΚΑΪ). Ο στόχος τους προφανής: να υποταχθούν οι εργάτες σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχονται σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Αλλά και να κρυφτεί ότι αυτός που κλείνει τα εργοστάσια και αυξάνει την ανεργία δεν είναι άλλος από την ένταση του ανταγωνισμού και το κυνήγι του κέρδους, τα συμφέροντα κάθε εργοδότη. Γι' αυτό και τα «λουκέτα» κλειδώνουν το ένα μετά το άλλο σε μια σειρά μονάδες όπου όχι μόνο δεν κουνιέται φύλλο, αλλά και σε μονάδες που -με βάση τις λαϊκές ανάγκες- θα έπρεπε να ενισχυθούν και όχι να κλείνουν. Αναμενόμενη ήταν και η λάσπη που συντεταγμένα έριχναν τα «ρεπορτάζ» στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ, με το επιχείρημα ότι τα μέλη τους κρατάνε πύλες εργοστασίων κλειστές...
Τσιμουδιά για το ραδιενεργό φορτίο
Πάντως, εντύπωση προκαλούσε ότι οι «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι τσιμουδιά δεν έβγαλαν για το σάλο που έχει σηκωθεί μετά την αποκάλυψη - βόμβα για το ραδιενεργό φορτίο που έφυγε από το εργοστάσιο του Βόλου και στάλθηκε πίσω από την Ιταλία. Αποκάλυψη που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Βόλου (και όχι μόνο), ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί προκλητική σιωπή.Σήμερα το μεσημέρι το σωματείο των χαλυβουργών θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ΝΔ, συνεχίζοντας τις επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να πάρουν θέση πάνω στο υπόμνημα με τις συγκεκριμένες προτάσεις που ομόφωνα ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η ΓΣ των χαλυβουργών.