Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο

Την έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και της ΕΛΒΟ ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ η κυβέρνηση
Την εκχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, αλλά και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σχεδιάζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου με μοναδικό γνώμονα τη διάνοιξη νέων εγγυημένων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τους μονοπωλιακούς ομίλους και πυξίδα τη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση με κάθε μέσο της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Οι δυο συσκέψεις μέσα στη βδομάδα των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών είχαν βασικό αντικείμενο το πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων» και ανέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ετοιμάζονται να παραδώσουν γην και ύδωρ στα μονοπώλια.
Πρώτα δείγματα γραφής των σαρωτικών αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης δόθηκαν ήδη από την Παρασκευή το βράδυ, όταν ανακοινώθηκε η έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ.
Στις διήμερες συσκέψεις οι εταίροι της συγκυβέρνησης αποφάσισαν να προωθήσουν νομοσχέδιο - σκούπα με 77 φιλομονοπωλιακές «ρυθμίσεις» για τη μαζική εκποίηση της κρατικής περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα οριστικοποίησαν τη λίστα με τις πρώτες 10 επιχειρήσεις και τα φιλέτα του Δημοσίου που θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες τους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για τα εξής: Την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, την έκταση στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, την Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το κτίριο του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου «IBC», τα Κρατικά Λαχεία, τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ), την κρατική επιχείρηση Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τον ΟΠΑΠ, τους αυτοκινητόδρομους και 48 ακίνητα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συζητήθηκε επίσης και η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ.
Το σχέδιο των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, που απεργάζεται η κυβέρνηση, είναι «νύχι - κρέας» με τη βάρβαρη πολιτική της που τσακίζει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων να προχωρήσουν άμεσα οι μειώσεις των μισθών και το «πετσόκομμα» των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ ώστε να διασφαλιστεί και φτηνή εργατική δύναμη για τους ιδιώτες που θα αρπάξουν κοψοχρονιά τις κρατικές υποδομές. Μόλις την Πέμπτη με απόφαση του πρωθυπουργού καρατομήθηκε ο πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ επειδή δεν εφάρμοσε διατάξεις νόμων του μνημονίου και δεν πετσόκοψε τους μισθούς των υπαλλήλων.
Φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις
Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον γγ της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο, να καταρτίσει νομοσχέδιο στο οποίο «θα υπάρχουν 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις». Πρόκειται για πλέγμα ρυθμίσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για να «αρπάξουν» οι μονοπωλιακοί όμιλοι τομείς της ενέργειας, των υδάτων, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους αυτοκινητόδρομους, κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις και εκτάσεις φιλέτα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς κυβερνητικές πηγές, αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο πακέτο των νομοθετικών ρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται:
1.Η κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία το Δημόσιο διατηρεί ποσοστό 51% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ κ.ά.).
2.Η κατάργηση του νόμου, βάσει του οποίου δεν μπορούν οι ιδιώτες να κατέχουν περισσότερο του 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.
3.Η συγκρότηση κεντρικών ρυθμιστικών αρχών για την εκμετάλλευση αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητόδρομων, υδάτων, αποβλήτων κ.ά., ώστε να μπορούν συγκεντρωμένα να παραδίδονται σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Επιδείνωση της ζωής του λαού
Γίνεται φανερό ότι οι συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την πλήρη εκχώρηση στα μονοπώλια ή τη μεγάλη συμμετοχή μέσω συμπράξεων σε επιχειρηματικούς ομίλους σε τομείς που συνδέονται άμεσα με την καθημερινή ζωή των λαϊκών νοικοκυριών.
Αυτή η πολιτική για το μεγάλο κεφάλαιο ισοδυναμεί με σίγουρα και μεγάλα κέρδη. Στον αντίποδα για τα λαϊκά νοικοκυριά θα σημάνει ακόμα ακριβότερα τιμολόγια και υπηρεσίες (στο άμεσο μέλλον αμφιβόλου ποιότητας) για την παροχή του νερού, του ρεύματος, του φυσικού αερίου κ.ά.
Ο λαός δεν πρέπει να εξαπατηθεί από τις κάλπικες εξαγγελίες των κυβερνώντων που επιχειρούν να εμφανίσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σαν αφετηρία «ανάπτυξης» και δημιουργίας «θέσεων εργασίας». Ουσιαστικά επιχειρούν να κρύψουν ότι τα κέρδη της ανάπτυξης θα τα καρπωθούν τα μονοπώλια που θα αφαιμάξουν το λαό και ότι σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες του κόσμου - και στην Ελλάδα (ΟΤΕ, Τράπεζες κ.ά.) - μετά τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων ακολούθησαν μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που διόγκωσαν την ανεργία!