Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Οι αιτίες για τη μετανάστευση και η θέση του ΚΚΕ

Για «ανακατάληψη των πόλεων» από τους μετανάστες που, υποτίθεται, ότι τις έχουν καταλάβει, έκανε λόγο προεκλογικά η ΝΔ και σε αυτή την γραμμή έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το μαζικό διωγμό των μεταναστών χωρίς χαρτιά τις τελευταίες μέρες. Το επιχείρημα αυτό επανέλαβε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, ανακοινώνοντας την έναρξη της επιχείρησης με την ονομασία «Ξένιος Ζευς». Περίπου ίδια γραμμή ακολουθούσαν η «Χρυσή Αυγή» και οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», που παρουσίαζαν τους μετανάστες ως εισβολείς.
Η άρχουσα τάξη οι πολιτικοί της εκπρόσωποι επέλεξαν πριν από τις εκλογές της 6ης Μάη και της 17ης Ιούνη να «παίξουν» το χαρτί του νόμου και της τάξης πατώντας πάνω στα κεφάλια των μεταναστών χωρίς χαρτιά, που χρίστηκαν κύριοι υπεύθυνοι για την εγκληματικότητα. Το ίδιο είχαν κάνει και στις ευρωεκλογές του 2009 και στις τοπικές εκλογές του 2010. Βέβαια, δεν κάνουν καμιά αναφορά στις αιτίες που έχουν γεννήσει τη μαζική μετανάστευση ως φτηνού ξεπουλήματος εργατικής δύναμης από άλλες χώρες.
Τη δεκαετία του 1970, το εφοπλιστικό κεφάλαιο προχωρά σε μαζική ναυτολόγηση ξένου ναυτεργατικού δυναμικού με μειωμένα δικαιώματα στα ποντοπόρα πλοία, κατά κανόνα μέσω μεγάλων διεθνών δουλεμπορικών γραφείων. Με τις ανατροπές του σοσιαλισμού στη δεκαετία του 1990, εκατομμύρια εργαζόμενοι από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που δεν είχαν γνωρίσει τι σημαίνει ανεργία, ανασφάλεια, στέρηση της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στις χώρες τους, γίνονται αντικείμενο ασύδοτης εκμετάλλευσης.
Στην προσέλκυση Αλβανών εργαζομένων πρωτοστάτησε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ το δράμα των παλιννοστούντων Ποντίων εκμεταλλεύτηκε κυρίως το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη συνεργασία με τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις των χωρών που διαδέχθηκαν τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών της ΝΔ Αντ. Σαμαρά και νυν πρωθυπουργού ότι «η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα θα αυξήσει τη ροή των θεωρήσεων διάρκειας ενός έτους για τους Αλβανούς υπηκόους», που έριξε και το σύνθημα για μαζικές εισροές Αλβανών εργατών.
Στα ολυμπιακά έργα οι μεγαλοεργολάβοι κατασκευαστές ζητούσαν τη μαζική εισαγωγή ξένων εργατών, με εβδομαδιαία εργασία 53-60 ώρες και καθηλωμένα μεροκάματα. Οπως είχε γραφτεί στις εφημερίδες, 150.000 εργάτες, το 80% των εργαζομένων στα ολυμπιακά έργα, ήταν ξένοι.
Το 2005, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) ζητούσε από την τότε κυβέρνηση να φροντίσει για την εισαγωγή εργατών από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, που θα πηγαινοέρχονταν καθημερινά στις χώρες τους και θα αμείβονταν με τους εκεί μισθούς. Απειλούσαν μάλιστα ότι αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους θα μεταφέρουν και τα υπόλοιπα εργοστάσιά τους εκτός Ελλάδας.
Κάθε χρόνο χιλιάδες εποχικοί εργάτες έρχονται στην Ελλάδα με διμερείς συμφωνίες των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και των δύο πλευρών, ακολουθούμενοι από άλλους τόσους που έρχονται χωρίς συμφωνίες. Οι σχετικοί νόμοι τροποποιήθηκαν πρόσφατα, έτσι ώστε να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία οι εργοδότες να προσλαμβάνουν/εισάγουν και να απολύουν/διώχνουν όσους ξένους εργάτες θέλουν και όταν το θέλουν.
Οι... εισβολείς
Η συγκυβέρνηση αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως «εισβολείς», όμως, η όξυνση της επιθετικότητας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου που εκδηλώθηκε με τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη (σσ αναμένεται η Συρία), επεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν ενεργά και στήριξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, εκτός των άλλων καταστροφικών επιπτώσεων για τους λαούς, προκάλεσαν τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η συνέχιση και κλιμάκωση των υποκινούμενων εμφυλίων συρράξεων στη Σομαλία, στο Σουδάν και αλλού, με εκατομμύρια περιπλανώμενους πρόσφυγες, όσους γλιτώνουν από τις σφαγές. Η μεγάλη πλειοψηφία, οι πιο φτωχοί, καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, ενώ ένα μικρό μέρος παίρνει το δρόμο προς τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.
Οι αριθμοί των συλλήψεων για παράνομη είσοδο τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους είναι αποκαλυπτικοί: Το 2001, πριν την επέμβαση στο Αφγανιστάν, στην Ελλάδα είχαν συλληφθεί μόλις 2.358 Αφγανοί, το 2008: 25.577 και πέρυσι 28.528. Αντίστοιχες αυξήσεις συλλήψεων παρατηρούνται και στους Ιρακινούς μετά την επέμβαση στο Ιράκ, στους Σομαλούς λόγω της επιδείνωσης του εμφυλίου, ενώ αυξήθηκαν οι συλλήψεις Τυνήσιων, Αλγερινών και Μαροκινών.
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για 600.000 περίπου μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν στην Ελλάδα. Επίσης, με επίσημα στοιχεία, οι μετανάστες (με άδεια παραμονής), οι ομογενείς και οι πρόσφυγες είναι περίπου 800.000. Ομως, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, χιλιάδες μετανάστες με άδειες παραμονής έχουν γίνει παράνομοι ή κινδυνεύουν να γίνουν παράνομοι γιατί η ανανέωση της σχετικής άδειας χρειάζεται πολλά ένσημα και ύπαρξη σύμβασης με εργοδότη. Σε περίοδο κρίσης και υψηλής ανεργίας πολλοί μετανάστες δεν μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χρονική περίοδο 2009-2011 είχαν γίνει περίπου 360.000 συλλήψεις μεταναστών και από αυτές οι 240.000 περίπου ήταν στα σύνορα. Κάπου 140.000 αλλοδαποί διώχτηκαν με επαναπροωθήσεις και απελάσεις από τη χώρα.
Πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα της FRONTEX στην ουσία ομολογεί πως όπου γίνονται ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις ή υποδαυλίζονται εμφύλιες συρράξεις, προκαλούνται τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Επίσης, ότι το ευρωενωσιακό νομικό πλέγμα (σ.σ. Συνθήκη Σένγκεν, Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ) απαγορεύει στους αλλοδαπούς που έρχονται στην Ελλάδα να φύγουν προς χώρες της κεντρικής, βόρειας και δυτικής Ευρώπης.
Τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τους «έφεραν» όλοι αυτοί που τώρα θέλουν να απαλλαγούν από ένα μέρος των μεταναστών και παίρνουν περισσότερα κατασταλτικά μέτρα. Θέλουν περισσότερο ελεγχόμενη μετανάστευση, είτε αυτή είναι «νόμιμη» είτε «παράνομη», γι' αυτό κλείνουν τις στρόφιγγες, αφού έτσι κι αλλιώς η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των ανέργων.
Η θέση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο αιτημάτων άμεσης ανακούφισης του προβλήματος τόσο για τους παλιούς όσο και τους νέους μετανάστες, με έμφαση στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.
Ομως, ακόμη και η άμεση και ρεαλιστική θέση για διευκόλυνση της εξόδου τους προς τα κράτη - μέλη που επιθυμούν, απαιτεί σύγκρουση με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ - που ψήφισαν και στήριξαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τώρα ζητούν την τροποποίηση ή κατάργησή του - που προβλέπει ότι αν κάποιος πρόσφυγας έχει κάνει αίτηση ασύλου σε ένα κράτος της ΕΕ και συλληφθεί σε ένα άλλο κράτος, τότε «επιστρέφεται» στο πρώτο κράτος όπου εκκρεμεί η αίτησή του (τον βρίσκουν με τα δακτυλικά αποτυπώματα). Απαιτεί όμως σύγκρουση και με τη Συνθήκη Σένγκεν - την οποία επίσης ψήφισαν ή ανέχτηκαν τα παραπάνω κόμματα - που είναι μία από τις πιο βασικές Συνθήκες της ΕΕ. Η Σένγκεν προβλέπει ότι όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται χωρίς χαρτιά και διατάσσεται να εγκαταλείψει τη χώρα, καταχωρείται αυτομάτως στο ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν ως «ανεπιθύμητος», «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αλλοδαπός και δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κανένα κράτος της ΕΕ. Γι' αυτό οι περισσότεροι μετανάστες δε θέλουν να καταγραφούν και όχι γιατί είναι όλοι εγκληματίες, όπως λέει η αστική προπαγάνδα.