Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΙ: Στήνουν επιχειρήσεις με ανέργους για τους παιδικούς σταθμούς

Δήθεν «λύση» στην τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στις κοινωνικές δομές των δήμων ετοιμάζεται μεθοδικά από δημάρχους. Στο όνομα της πραγματικής αδυναμίας των δήμων να ανταποκριθούν οικονομικά στο όποιο κοινωνικό έργο πρόσφεραν μέχρι σήμερα - αδυναμία για την οποία φέρει σοβαρές ευθύνες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - δήμαρχοι προωθούν τη λύση της λεγόμενης κοινωνικής επιχειρηματικότητας που ουσιαστικά εμπορευματοποιεί τις κοινωνικές υπηρεσίες, μετασχηματίζοντας τις δομές σε εκ περιτροπής υπηρεσία και χτυπά ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, που αποτελεί νόμο του κράτους, ουσιαστικά προβλέπει τη σύσταση επιχειρήσεων από ανέργους οι οποίοι θα εργάζονται ως εργολάβοι, μοιραζόμενοι τα κέρδη της δράσης τους.
Με αφορμή το εκρηκτικό πρόβλημα στους παιδικούς σταθμούς, πολλοί δήμοι σχεδιάζουν να στήσουν τέτοιες κοινωνικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα. Σημειώνουμε ότι χιλιάδες είναι τα παιδιά που θα μείνουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών. Μόνο από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, που προβλέπει τη δωρεάν εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς της χώρας, απορρίφθηκαν 53.000 παιδιά. Τεράστιος είναι και ο αριθμός αυτών που δε θα φιλοξενηθούν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εκτός του παραπάνω προγράμματος, αφού πολλοί κλείνουν.
Αρχή στο Δήμο Ιλίου
Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Ιλίου ενέκρινε την εγγραφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στο Μητρώο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου - όπως ενημερώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου - να φιλοξενηθούν περισσότερα παιδιά στους σταθμούς, «τα οποία δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν, αφ' ενός λόγω μη έγκρισης του απαραίτητου παιδαγωγικού προσωπικού, αφ' ετέρου λόγω του μειωμένου αριθμού των επιλογών του ΕΣΠΑ».
Η όλη διαδικασία προβλέπει τη σύσταση από εννέα άτομα (πρόκειται για συμβασιούχους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς των οποίων οι συμβάσεις έληξαν) «συνεταιρισμού λαϊκής βάσης». Ακολουθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος και σε άλλους ανέργους ώστε να καλυφθούν τα κενά που απαιτούνται.
Ο δήμος στη συνέχεια υπογράφει σύμβαση με το «συνεταιρισμό» και ακολούθως στελεχώνει τις υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Η συνεταιριστική επιχείρηση του δήμου εγκρίθηκε προχτές και μάλιστα έγινε η εγγραφή της στο Μητρώο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του αρμόδιου υπουργείου. Οσοι θα απασχοληθούν θα δουλεύουν περίπου σαν εργολάβοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών και θα πληρώνουν ΤΕΒΕ.
Σύμφωνα πάντως με τα προβλεπόμενα από το νόμο, οι άνεργοι που θα γίνουν ...επιχειρηματίες, θα ασφαλίζονται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, δηλαδή με 210,71 ευρώ το μήνα για σύνταξη και ασθένεια. Να σημειώσουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ιλίου, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών ανά την Ελλάδα, επιβάλλουν τροφεία, τα οποία κυμαίνονται από 50 με 100 ευρώ το μήνα. Φέτος στο Δήμο Ιλίου κατατέθηκαν 1.000 αιτήσεις όμως ο δήμος μπορεί να εξυπηρετήσει ακριβώς τα μισά παιδιά.
Ανάλογη πρόταση είχε κάνει και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Σε μια έκφραση ...ανησυχίας που είχε για την τύχη των συμβασιούχων του δήμου που απολύθηκαν, πρότεινε τη δημιουργία κοινωνικού συνεταιρισμού με απολυμένους. Ο ίδιος σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει κάνει λόγο για την ...ανάγκη να βρεθεί ένα οικονομικότερο μοντέλο λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
Στην εξέλιξη που δρομολογείται για την κατάργηση στην ουσία του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών δομών των δήμων και το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, πρωτοστατεί ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, η θεσμική θέση του οποίου δείχνει ότι αυτή είναι η γενικότερη κατεύθυνση. Στο δήμο του σπρώχνει τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών να φτιάξουν συνεταιριστική επιχείρηση. Ο ίδιος στην ΚΕΔΕ πλασάρει την άποψη περί εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης.
Καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή την πρόταση Ασκούνη και τις δηλώσεις Καμίνη, είχε βγάλει, στις 19 Ιούλη, ανακοίνωση. Σε αυτήν ενημερώνει για «το νέο φρούτο των λεγόμενων "κοινωνικών επιχειρήσεων" που εισήγαγε με νόμο η Λ. Κατσέλη (σ.σ. υπουργός Εργασίας του πρώτου Μνημονίου). Αφορά ανέργους, Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, που θα γίνουν τάχα επιχειρηματίες για να δραστηριοποιηθούν σε κοινωνικές δομές που μέχρι σήμερα είναι στην ευθύνη των δήμων και του κράτους, όπως οι οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι, η καθαριότητα σχολείων και άλλες. Στόχος τους είναι, παραπλανώντας τους ανέργους, τα θύματα της άγριας πολιτικής τους, να τους οδηγήσουν με την αυταπάτη της επιχειρηματικότητας και τον τρόμο της ανεργίας στη θηλιά των τραπεζών, του δανεισμού, της εφορίας, να γίνουν άνεργοι και οι φτωχοί, οι "λαγοί" και τα θύματα των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που θα έρθουν να αλωνίσουν τις δημόσιες δομές και κοινωνικές λειτουργίες στη συνέχεια».