Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης: Η ταξική δικαιοσύνη καταδίκασε απολυμένους και απλήρωτους εργάτες του ΑΠΘ

Νέο κρούσμα ποινικοποίησης του αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά. Σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδίκασε το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τους 11 απεργούς εργολαβικούς εργαζόμενους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  που είχαν συλληφθεί μετά την εισβολή των ΜΑΤ την Παρασκευή στο Ίδρυμα.
Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε ο Γιάννης Ζιώγας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αντιπροσωπεία της αύριο θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και τονίζει: «για μια ακόμα φορά, μια δικαστική απόφαση απέδειξε τι σημαίνει ταξική δικαιοσύνη – εργαλείο στην υπηρεσία της πολιτικής της τάξης των εκμεταλλευτών. (...) Η απόφαση έχει σκοπό όχι την ''απόδοση δικαιοσύνης'' αλλά τη δικαστική τρομοκράτηση και φρονηματισμό όλων των εργαζόμενων, μετά την αστυνομική και εργοδοτική τρομοκρατία που ασκείται και από τους εργολάβους και από τη Πρυτανεία του ΑΠΘ. Βάζει πλάτη στη κυβερνητική πολιτική, που ενώ πετσοκόβει της χρηματοδότηση της Παιδείας, θωρακίζει τη παρουσία των ιδιωτών εργολάβων που κατακλέβουν τους δημόσιους οργανισμούς, σε βάρος των ''δημόσιων οικονομικών'' που τόσο πολύ θέλει να προστατέψει η κυβέρνηση με απολύσεις, μειώσεις μισθών, άγρια φορολογία του λαού. (...) Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της πόλης, τις λαϊκές επιτροπές, τους φοιτητές, όσους καθηγητές δεν σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της πρυτανείας, να σταθούν έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους. Αύριο θα είναι η σειρά τους. Αύριο, Τρίτη 4.12.2012 αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα κάνει παράσταση στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης ενάντια στην απαράδεκτη δικαστική απόφαση και την αδιαφορία της δικαιοσύνης να επιβάλλει το νόμο εκεί που τον παραβιάζει κατάφωρα και συστηματικά η κυβέρνηση, η πρυτανεία και οι εργολάβοι».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη 3.12.2012

Η ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Για μια ακόμα φορά, μια δικαστική απόφαση απέδειξε τι σημαίνει ταξική δικαιοσύνη – εργαλείο στην υπηρεσία της πολιτικής της τάξης των εκμεταλλευτών.
Το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τη Σουκαρά Νεκταρία, εφαρμόζοντας την εντολή Σαμαρά για «νόμο και τάξη» ενάντια στους αγώνες των εργαζόμενων, καταδίκασε 11 απλήρωτους και απολυμένους στους εργολάβους του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, σε 8 μήνες φυλάκιση για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» γιατί βρίσκονταν στη κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση τους.
Η απόφαση έχει σκοπό όχι την «απόδοση δικαιοσύνης» αλλά τη δικαστική τρομοκράτηση και φρονηματισμό όλων των εργαζόμενων, μετά την αστυνομική και εργοδοτική τρομοκρατία που ασκείται και από τους εργολάβους και από τη Πρυτανεία του ΑΠΘ.
Βάζει πλάτη στη κυβερνητική πολιτική που ενώ πετσοκόβει της χρηματοδότηση της παιδείας θωρακίζει τη παρουσία των ιδιωτών εργολάβων που κατακλέβουν τους δημόσιους οργανισμούς, σε βάρος των «δημόσιων οικονομικών» που τόσο πολύ θέλει να προστατέψει η κυβέρνηση με απολύσεις, μειώσεις μισθών, άγρια φορολογία του λαού.
Η δικαστική απόφαση – τρομοκρατία στηρίζεται στα όσα κατήγγειλε και στο σκηνικό που έστησε η πρυτανεία (με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ) και προφανώς πήρε υπ’ όψιν της την απαίτηση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής για κατασταλτικά μέτρα κατά των εργαζόμενων.  Και όλα αυτά σε όφελος όχι του ΑΠΘ αλλά μόνο των εργολάβων.
Όμως η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη «δεν κουνά το δαχτυλάκι της» για τα όσα καταγγέλλονται κατά της Πρυτανείας και των εργολάβων.
Αδιαφορεί για το γεγονός ότι η πρυτανεία προσλαμβάνει παράνομα εργολάβους, καταδικασμένους από τη ποινική δικαιοσύνη. Για το γεγονός ότι εν γνώσει νόμου δεν τους κηρύσσει έκπτωτους και δεν μισθοδοτεί απ’ ευθείας τους εργαζόμενους στις εργολαβίες (βλ. Ν. 3863/2010). Στήνει παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό με εργαζόμενους από ιδιωτική εργολαβική εταιρία τους οποίους η πρυτανεία και πολλά ΜΜΕ παρουσιάζουν σαν «εθελόντριες μανάδες φοιτητών». Αδιαφορεί για το γεγονός ότι ο ιδιώτης εργολάβος και η πρυτανεία απέλυσαν 360 καθαριστές και δεν υπάρχει πια κανένας να καθαρίσει το πανεπιστήμιο.
Για τις «βρωμιές» στο ΑΠΘ δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση, οι εργολάβοι, η πρυτανεία. Αυτές θέλει να συγκαλύψει η καταδίκη των εργαζόμενων;
Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι. Μπροστά στην απόλυση και τη πείνα δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η κλιμάκωση του αγώνα.
Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της πόλης, τις λαϊκές επιτροπές, τους φοιτητές, όσους καθηγητές δεν σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της πρυτανείας, να σταθούν έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους. Αύριο θα είναι η σειρά τους.
Αύριο, Τρίτη 4.12.2012 αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα κάνει παράσταση στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης ενάντια στην απαράδεκτη δικαστική απόφαση και την αδιαφορία της δικαιοσύνης να επιβάλλει το νόμο εκεί που τον παραβιάζει κατάφωρα και συστηματικά η κυβέρνηση, η πρυτανεία και οι εργολάβοι.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – Γραμματεία Θεσσαλονίκης