Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Άνοιξε τις πύλες της η Έκθεση για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή»


Η πορεία του Οδηγητή από το Σεπτέμβρη του 1968, όταν το όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ πρωτοκυκλοφόρησε μέχρι σήμερα που ο «Οδηγητής» συμπληρώνει 1.000 φύλλα αποτυπώνεται στην έκθεση που ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Γενάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, στην Αθήνα (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Στα εγκαίνια της εκδήλωσης παρευρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ απηύθυνε στην εκδήλωση ο Γραμματέας του, Θοδωρής Χιώνης. Πραγματοποιήθηκε επίσης μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του αγώνα. Ξεχωριστό ήταν επίσης το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για το αρχειακό υλικό, τον πολύγραφο και φυσικά τα ταμπλό της έκθεσης που περιγράφουν με πολύ άμεσο τρόπο αυτήν την πορεία του «Οδηγητή» στο χρόνο.
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θ. Χιώνης, «ο Οδηγητής άλλωστε δεν δίνει λέξεις παρηγόρια, όπως λέει και το ποίημα Οδηγητής του Κώστα Βάρναλη από το οποίο δανειστήκαμε το όνομα της εφημερίδας μας, αλλά δίνει μαχαίρι σ' ολουνούς, καθώς το μπήγει μέσ' στο χώμα γίνεται φως γίνεται νους. Ως αποτέλεσμα του ότι είναι όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ, είναι το μοναδικό έντυπο νεολαίας που γίνεται υπόθεση χιλιάδων νέων από την έκδοσή του μέχρι τη διακίνηση και την κυκλοφορία του. Και μπορεί να γίνει, πιστεύουμε, υπόθεση πολύ περισσότερων και μελών της Οργάνωσης και φίλων της Οργάνωσης αλλά και νέων που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνει κάτι, και αυτό το κάτι αφορά κι αυτούς τους ίδιους να μπουν στον αγώνα, να μπουν στη δράση».
Η εκδήλωση περιλάμβανε αναγνώσεις σχετικές με την ιστορία του Οδηγητή, από το ομώνυμο ποίημα του Κώστα Βάρναλη του οποίου πήρε το όνομά του το έντυπο της νεολαίας, από τα φεστιβάλ της ΚΝΕ, από τις μεγάλες στιγμές του, το σήμερα και το αύριο. Συνοδευμένες από τραγούδια που μιλούν για τον αγώνα, την ελπίδα.
Πολλοί νέοι βρέθηκαν στα εγκαίνια, στάθηκαν μπροστά στα ταμπλό της έκθεσης, τα ιστορικά εκθέματα, βρήκαν, όπως γίνεται και μέσα στις σελίδες του Οδηγητή, και τις δικές τους ανησυχίες, τους αγώνες, την ελπίδα ανάμεσα σε αυτά...
Στο χώρο εκτίθεται πλούσιο αρχειακό υλικό, ένα μέρος του φαίνεται στις φωτογραφίες, ενώ προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες εκδηλώσεις για την ιστορία του «Ο», τον κομματικό - επαναστατικό Τύπο και τη σχέση ενημέρωσης και διαδικτύου.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, με οργανωμένες ξεναγήσεις από τις 10.00 ως τις 20.00 (εκτός Δευτέρας) και τις Κυριακές 10.00 – 14.00, έως την Κυριακή 20 Γενάρη .