Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Ο καβγάς για τους χειρισμούς συγκαλύπτει την ουσία

Συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, διαγκωνίζονται για το ποιος είναι πιο ικανός να καθαρίσει το σάπιο αστικό σύστημα

Τις διαδικασίες για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου, επιταχύνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Αξιοποιώντας υπαρκτά ζητήματα που προκύπτουν από τη λίστα Λαγκάρντ για να συγκαλύψουν τη σήψη που γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, οι νόμοι και οι ευρωσυνθήκες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων και να εμφανιστούν σαν πρεσβευτές της «κάθαρσης» και της «διαφάνειας».
Ακόμα και μέσα από το κείμενο της κοινής τους πρότασης, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να συγκαλυφθεί η ουσία της υπόθεσης, ότι δηλαδή μια χούφτα κεφαλαιοκράτες κατέχουν και διακινούν με νόμιμο και λιγότερο νόμιμο τρόπο δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν αρπάξει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και του λαού.
Παράλληλα, χρησιμοποιούν τις αποκαλύψεις γύρω από τη λίστα σαν μέσο αποπροσανατολισμού του λαού, σε μια περίοδο που κλιμακώνουν τη λυσσαλέα επίθεση με νέους φόρους και δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κι αυτά όταν στον αντίποδα, οι ίδιοι προσφέρουν νέες φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη, για να αυγατίσει τους λογαριασμούς του στην Ελβετία και τους φορολογικούς παραδείσους όπου Γης.
Εμφανής είναι επίσης η πρόθεση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη να περιοριστούν οι όποιες ευθύνες στο πρόσωπο και στους χειρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αλλά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της θητείας των οποίων πραγματοποιήθηκαν, όπως οι ίδιοι ομολογούν, οι «αξιόποινες» πράξεις. Στόχος είναι να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την κυβερνητική συνοχή και να διασφαλίσουν ότι θα είναι ελεγχόμενες οι αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα.

Τις επόμενες μέρες η συζήτηση στη Βουλή

Η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που κατατέθηκε την Παρασκευή από 71 βουλευτές της συγκυβέρνησης, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι η πρόταση να συζητηθεί το διάστημα 14 με 18 Γενάρη.
Οι βουλευτές που συνυπογράφουν την πρόταση, αφήνουν ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν και άλλες, εκτός Βουλής, διαδικασίες προκειμένου ο Γ. Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με το κοινό ποινικό δίκαιο και όχι με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οπως διέρρεαν βουλευτές των τριών κομμάτων, το κείμενο της πρότασης «είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένο, ώστε να επιτρέπει την παραπομπή σε δίκη ακόμη και στην περίπτωση παραγραφής».
Από την πλευρά του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η πρόταση βρίθει ανακριβειών και πως δε θα γίνει «η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός». «Είμαι προφανώς στη διάθεση της Βουλής, η οποία οφείλει να κάνει άμεσα τα πάντα για να ερευνήσει αυτή τη σκευωρία» καταλήγει ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητάει και τα ρέστα! Στελέχη της Ιπποκράτους ισχυρίζονται προκλητικά ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, «χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να πληγεί το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος». Διαδίδουν ακόμα πως «όσοι νόμισαν ότι μπορούν να θέσουν το ΠΑΣΟΚ υπό πολιτική ομηρεία διαψεύσθηκαν από τις εξελίξεις» και ότι «το ΠΑΣΟΚ έδειξε και πάλι ότι λειτουργεί ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας»!

Διαγκωνισμοί για την ...κάθαρση

Με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο «ικανότερος» να κάνει κάθαρση του πολιτικού συστήματος, αποφεύγοντας συνειδητά να θίξουν τον πυρήνα του συστήματος που αναπαράγει τέτοια φαινόμενα και τον οποίο θέλουν να θωρακίσουν.
Σε χθεσινή της συνεδρίαση, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου «για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων».
Στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να καταθέσει και «κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας».
Στην ανακοίνωση δε γίνεται αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στον οποίο επισήμως τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριπτε πολιτικές ευθύνες. Στην ανακοίνωση εκτιμάται όμως ότι η υπόθεση της λίστας «εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα».
Ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, υποστήριξε απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αναμενόμενος ο εκνευρισμός στο ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει όρια».

ΚΚΕ: Το σύστημά τους γεννά τη σαπίλα
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη λίστα Λαγκάρντ: «Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Και η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει το πιο ουσιαστικό: Οτι ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη σαπίλα και να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και στη ληστεία που υφίσταται, η οποία γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη και πιο άγρια».