Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η κυβερνώσα αριστερά «πρώτη και καλύτερη» στις ιμπεριαλιστικές αποστολές στη Δανία

Η Δανία είναι από τις χώρες που έχουν πάρει ενεργό μέρος σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων. Έτσι κέρδισε άξια και τη θέση του γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Στο Ιράκ ήταν η πρώτη χώρα που ακολούθησε τις ΗΠΑ με επίλεκτες δυνάμεις. Στο Αφγανιστάν μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 44 στρατιώτες.
Μέχρι το 2011 η «αριστερή αντιπολίτευση», στην οποία περιλαμβανόταν και η «Κοκκινοπράσινη Συμμαχία» (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΕΑ), κατηγορούσε τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση σαν φιλοπόλεμη και καλούσε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις χωρίς περιεχόμενο, με συνθήματα του τύπου «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» και απαγορεύοντας αυστηρά σε κάθε συμμετέχοντα να υψώσει κάποιο πανό ή να φωνάξει κάποιο σύνθημα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Επικέντρωναν κύρια την ευθύνη σε πρόσωπα (π.χ. του Μπους παλιότερα), ενώ είχαν στηρίξει ανοιχτά και την επέμβαση στη Λιβύη.
Σήμερα, που βρίσκονται στην κυβέρνηση τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με τη στήριξη των «Κοκκινοπράσινων», δεν έχει αλλάξει τίποτε στην εξωτερική πολιτική. Οι λίστες των νεκρών εξακολουθούν να μεγαλώνουν και η πολεμική βιομηχανία να θησαυρίζει. Μάλιστα, αποκαλύφτηκε πρόσφατα και το σκάνδαλο ότι τα 7 μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επενδύσει τεράστια ποσά σε εταιρείες κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Την προηγούμενη βδομάδα αναχώρησε η αποστολή με ένα αεροπλάνο «C-130» και προσωπικό 25 στρατιωτών για να βοηθήσει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι και να εξασφαλίσει μερίδιο για τα συμφέροντα της δανέζικης πολεμικής βιομηχανίας.
Ακόμα την Κυριακή 20 Γενάρη αναχώρησε η στρατιωτική αποστολή για τη Νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με σκοπό να βοηθήσουν στην εγκατάσταση στρατηγικών επικοινωνιών για την υποστήριξη των πυραύλων «Πάτριοτ» που έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ στην περιοχή με σκοπό να βομβαρδίσει τη Συρία.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός  Άμυνας Νικ Χάκερουπ δικαιολόγησε την αποστολή, λέγοντας ότι «η Τουρκία που είναι μέλος στο ΝΑΤΟ ανησυχεί μήπως δεχτεί επίθεση από τη Συρία και ζήτησε βοήθεια στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε».
Η «Κοκκινοπράσινη Συμμαχία» ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση, έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό στον οποίο προβλέπονται αυξημένα κονδύλια για τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, ενώ έχει επίσημα καλέσει τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ να παραιτηθεί, ακολουθώντας κατά πόδας τους Σοσιαλδημοκράτες στη δημιουργία κλίματος επέμβασης και στη Συρία.