Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Προσπάθεια Τούρκων κομμουνιστών να εμποδίσουν πλοίο με πυραύλους Πάτριοτ

Η εγκατάσταση των πυραύλων Πάτριοτ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις. Το ΚΚ της Τουρκίας πρωταγωνιστεί σε αυτές τις αντιδράσεις.
Το τουρκικό ΚΚ έχει οργανώσει μια σειρά δυναμικές αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Τη Δευτέρα προσπάθησε, στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας, να παρεμποδίσει άφιξη πλοίου το οποίο μετέφερε συστοιχίες ΝΑΤΟικών πυραύλων Πάτριοτ από τη Γερμανία στο τουρκικό λιμάνι, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χλμ από τα συροτουρκικά σύνορα.
Υπήρξε αντίδραση από τις δυνάμεις καταστολής και άντρες της επιτέθηκαν στους Τούρκους κομμουνιστές με γκλομπ και δακρυγόνα, προσπαθώντας να τους διαλύσουν.
Παρόλα αυτά οι διαδηλωτές επέμειναν, φώναζαν καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αλλά και ενάντια στο ρόλο που παίζει το τουρκικό κράτος με ευθύνη της κυβέρνησης στην επιχειρούμενη και κλιμακούμενη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας.
Πραγματοποιήθηκε και καθιστική διαμαρτυρία, ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης έκαψαν την αμερικανική σημαία, καταγγέλλοντας έτσι το ρόλο των ΗΠΑ στα γεγονότα της Συρίας, αλλά και συνολικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.