Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Λιθογράφοι της «Ελευθεροτυπίας»: Να πληρώσει τώρα η εργοδοσία!

Αντιμέτωποι με τα σχέδια της εργοδοσίας που στοχεύει στην επαναλειτουργία της εφημερίδας χωρίς να πληρώσει τα δεδουλευμένα που χρωστά από τον Αύγουστο του 2011, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις αποζημιώσεις των απολυμένων, βρίσκονται οι εργαζόμενοι της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ». Την Τετάρτη συγκεντρώθηκαν εκ νέου, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, με αφορμή και τη συνάντηση που είχε οριστεί με την εργοδοσία.
Ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως στη συνάντηση η εργοδοσία δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να ενημερώσει για τα σχέδια επαναλειτουργίας της εφημερίδας και του τυπογραφείου. Ταυτόχρονα παρουσίασε ως στόχο της εφημερίδας να απευθυνθεί στις τράπεζες για χρηματοδότηση. Όπως τόνισε ο Λ. Σακκάς, «οι εργαζόμενοι που αύριο δεν θα έχουν βιβλιάριο υγείας, δεν πρέπει να έχουν κανένα άγχος για τα κέρδη της εργοδοσίας, δεν πρέπει να της δώσουν καμία πίστωση χρόνου, αλλά να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα, τα δώρα, τα ένσημα και τις αποζημιώσεις που τους οφείλει».
Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων καλεί τους εργαζόμενους σε συνέλευση το Σάββατο στις 10 το πρωί προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που αφήνουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους στον αέρα.
Στο πλευρό των Λιθογράφων και της Σωματειακής τους Επιτροπής στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» βρέθηκε ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας και η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δούλεψαν χωρίς να πληρωθούν από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη του 2011, όταν σταμάτησε η έκδοση της εφημερίδας, και στη συνέχεια προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σε επίσχεση εργασίας. Με δεδομένη την άρνηση της εργοδοσίας να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για την περίοδο της επίσχεσης, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη, πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους. Για τον ίδιο λόγο, όσοι έχουν ήδη απολυθεί μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας.