Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Με αφορμή δημοσιεύματα αστικών ΜΜΕ για τον «Ριζοσπάστη»

Με αφορμή την επιστολή που έστειλαν στην ΕΣΗΕΑ ορισμένοι από τους δημοσιογράφους του
«Ριζοσπάστη», σχετικά με τη μείωση του προσωπικού, αλλά και τις καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, με την οποία καλούν «το ΔΣ της Ένωσης να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων», διάφορα αστικά Μέσα Ενημέρωσης και διαδικτυακά Μέσα έγραψαν τα εξής: «Οι εργαζόμενοι στο Ριζοσπάστη ζητούν την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ (...) Κατατέθηκε αίτημα στήριξης από τους εργαζόμενους στο Ριζοσπάστη...». Και όπως γράφει στην ιστοσελίδα της η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ) «τα ονόματα, (...) είναι, πάντως, στη διάθεση του σωματείου».
Η επιδίωξή τους είναι σαφής. Να περάσουν τη λογική ότι ο «Ριζοσπάστης» λειτουργεί με όρους καπιταλιστικής επιχείρησης, ταυτίζοντάς τον με τα αστικά ΜΜΕ, τα οποία χρηματοδοτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι - ιδιοκτήτες τους. Να περάσουν την αντίληψη ότι το ΚΚΕ, που τους είναι γνωστό ότι χρηματοδοτεί την έκδοση του «Ριζοσπάστη», είναι στυγνός εργοδότης. Ξέρουν ότι οι δυσκολίες της οικονομικής κρίσης δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη». Ξέρουν επίσης ότι εδώ και μερικά χρόνια, που τα αστικά ΜΜΕ μειώνουν προσωπικό, μειώνουν δραστικά τους μισθούς των εργαζομένων τους, το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» έκανε κάθε προσπάθεια για να μην αναγκαστεί να πάρει τέτοια μέτρα.
Επίσης, η δημοσιοποίηση της αναγκαστικής απόφασης να συρρικνωθεί το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» έγινε από την ίδια την εφημερίδα την επόμενη κιόλας μέρα από την ενημέρωση των εργαζομένων που έκανε η Διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» σε σύσκεψη των εργαζομένων. Το ίδιο το ΚΚΕ έχει μιλήσει δημόσια και πολλές φορές για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά του, καλώντας το λαό να το ενισχύσει από το υστέρημά του, αφού η οικονομική αυτοτέλεια του Κόμματος είναι όρος αναγκαίος για την πολιτική του δράση.
Ξέρουμε και εμείς ότι διάφορα αστικά ΜΜΕ αξιοποιούν κάθε μέσο για να εναντιωθούν στο ΚΚΕ και στον «Ριζοσπάστη». Αλλά αφού έκαναν ρεπορτάζ, θα έπρεπε να ξέρουν ότι δεν είναι όλοι  «οι εργαζόμενοι του Ριζοσπάστη», αλλά 14 δημοσιογράφοι του «Ριζοσπάστη» που έστειλαν επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Και συγκεκριμένα οι: Κυριάκος Ζηλάκος, Παναγιώτης Κακαλής, Κώστας Δέτσικας, Γιώργος Φλωράτος, Μελίνα Ζιάγκου, Χριστίνα Μαυροπούλου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Χριστίνα Διαμαντή, Νίκος Πέρπερας, Γιώργος Γεωργουβιάς, Γιώργος Μιχαηλάρης, Κώστας Κρεμμύδας, Μάρκος Δολόπικος, Γιάννης Φωτούλας.