Δευτέρα 1 Απριλίου 2013


Άνθρωποι όλων των ηλικιών γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο που βρίσκονταν οι φυλακές.
Το απόγευμα της Κυριακής εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ από την Καλλιθέα και τις γύρω περιοχές γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος του Αγίου Νικολάου, στο ίδιο μέρος όπου βρίσκονταν οι φυλακές Καλλιθέας από όπου την Κυριακή 30 Μάρτη μεταφέρθηκαν για εκτέλεση στο Γουδή οι φυλακισμένοι κομμουνιστές Νίκος Μπελογιάννης, Ν. Καλούμενος, Ηλίας Αργυριάδης και Δ. Μπάτσης.
Η εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων Καλλιθέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ξεκίνησε με τραγούδια και ποιήματα που γράφτηκαν για τον Ν. Μπελογιάννη και άλλα εμπνευσμένα από τους αγώνες του λαού μας με τη συμμετοχή του τραγουδιστή Γ. Σαρρή και άλλων μουσικών και ερασιτεχνών ηθοποιών.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκινώντας την ομιλία του με μία ιστορική αναδρομή των γεγονότων κάνοντας και ιδιαίτερη αναφορά στους παράνομους ασύρματους που λειτουργούσαν στο σπίτι του Ν. Καλούμενου στην Καλλιθέα και του Ηλία Αργυριάδη στη Γλυφάδα, με υπεύθυνο για τη λειτουργία τους τον Ν. Βαβούδη, ο οποίος αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια των συλλήψεων στην κρύπτη της Καλλιθέας.
Τον Ν. Μπελογιάννη και τους χιλιάδες αγωνιστές κομμουνιστές, σημείωσε ο Δ. Αρβανιτάκης, τους θυμόμαστε πάντοτε και αντλούμε δύναμη από την ιδεολογία και την αλύγιστη στάση τους. Ιδιαίτερα σήμερα σ' αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες είναι ακόμη πιο επίκαιρη η αντοχή του Ν. Μπελογιάννη και των υπολοίπων.
Το Κόμμα μας, πρόσθεσε, θα συνεχίσει να τιμά στην πράξη τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, ώστε η κόκκινη σημαία να περνά από γενιά σε γενιά επαναστατών μέχρι την τελική νίκη. Αυτό το νόημα είχε και η θυσία του Ν. Μπελογιάννη η οποία έχει διαχρονικές αξίες και έχει αφήσει τεράστια παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.
Αναφερόμενος στη σημασία της ακαταπόνητης δουλειάς του Ν. Μπελογιάννη, ο Δ. Αρβανιτάκης σημείωσε ότι έδειξε την αναγκαιότητα σε όλες τις συνθήκες νομιμότητας, παρανομίας, ημιπαρανομίας να εξασφαλίζεται η οργανωτική και ιδεολογική αυτοτέλεια του ΚΚΕ και να δρα μέσα στο λαό παρά τις αντιξοότητες. Από αυτήν τη δοκιμασία, δηλαδή να υπάρχουν και να αναπτύσσονται οι παράνομες κομματικές οργανώσεις, πέρασαν πολλά μέλη και στελέχη. Η ίδια η ύπαρξη και δράση του ΚΚΕ σήμερα οφείλεται σε αυτήν την παράδοση, στους δεσμούς αίματος που κρατάνε από πολλές δεκαετίες πίσω.
Ακόμη η θυσία του Ν. Μπελογιάννη, πρόσθεσε, ενδείκνυται και για παραδειγματισμό γιατί και σήμερα χρειάζεται ηρωισμός για να δράσει ιδιαίτερα ο νέος κομμουνιστής, να ξεπερνά δυσκολίες, να δένεται με λαϊκές μάζες και να παλεύει μαζί τους.
Κατέληξε τονίζοντας: το' χουμε βάλει πείσμα, θα γίνουμε κόμμα παντός καιρού, με δυνατές οργανώσεις, ισχυρούς δεσμούς με τις μάζες και με οδηγό το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.