Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΜΕΒΓΑΛ - Θεσσαλονίκη: Τα ΜΑΤ επιστράτευσαν η εργοδοσία και η κυβέρνηση απέναντι στους απεργούς


Παραμένουν συγκεντρωμένοι, από τα ξημερώματα, έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση με την εργοδοσία.
Απέναντί τους βρέθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, τις οποίες κάλεσαν το επιχειρησιακό σωματείο «ΑΞΙΟΣ», που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ, από κοινού με την εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης. Μάλιστα, «έστησαν» σκηνικό έντασης με τους απεργούς που περιφρουρούν τον αγώνα τους για να δικαιολογήσουν την επέμβαση της αστυνομίας.

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους συγκεντρωμένους εργάτες να κλείσουν τα αυτιά τους στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που δυναμιτίζουν από την πρωί την ατμόσφαιρα έξω από το εργοστάσιο, να ενωθούν με τις απεργιακές φρουρές και να μην πάρουν μέρος στα σχέδια της εργοδοσίας που θέλει επέμβαση των ΜΑΤ και τσάκισμα των απεργών.
Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι υπάρχει εντολή για αστυνομική επέμβαση και συλλήψεις εργαζομένων, καλώντας να βρεθούν «όλοι στα Κουφάλια για να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων».
Σε παρέμβαση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε το ΠΑΜΕ. Τους καλεί να πάρουν πίσω τη διαταγή για συλλήψεις απεργών της ΜΕΒΓΑΛ, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο να επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε, να συλλάβετε απλήρωτους εργαζόμενους. Αντίθετα, εκείνος που πρέπει να συλληφθεί είναι ο εργοδότης που παρανόμως παρακρατεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:
«Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Κύριοι,
Αυτή τη στιγμή με εντολή σας δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) βρίσκονται στο χώρο του εργοστασίου της ΜΕΒΓΑΛ (Κουφάλια Θεσσαλονίκης) όπου έχει προκηρυχτεί απεργία. Οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ είναι απλήρωτοι εδώ και περίπου 5 μήνες. Η πληροφόρησή μας είναι ότι έχετε δώσει εντολή για συλλήψεις απεργών. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σας καλεί να πάρετε πίσω αυτή τη διαταγή σας. Είναι απαράδεκτο να επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε, να συλλάβετε απλήρωτους εργαζόμενους. Αντίθετα, εκείνος που πρέπει να συλληφθεί είναι ο εργοδότης που παρανόμως παρακρατεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων».
Σε 24ωρη απεργία ενάντια στο λουκέτο του υποκαταστήματος της Αθήνας
Οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε 24ωρη απεργία από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και σήμερα στις 6 μ.μ. μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να βάλει «λουκέτο» στο υποκατάστημα διακίνησης στην Αττική.
Στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης βρέθηκαν απεργοί και από την Αθήνα και από τα τμήματα διακίνησης σε Χαλκιδική και Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης. 
Για 33η ημέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα της Αθήνας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς καμιά μείωση μισθών.
Η εργοδοσία έστειλε εξώδικο στο σωματείο και τους καλεί σήμερα Τρίτη σε ενημερωτική συνάντηση – διαβούλευση με θέμα την άμεση και επιβεβλημένη ανάγκη, όπως αναγράφει στο εξώδικο, αλλαγής της λειτουργίας της εταιρείας, με περιορισμό ορισμένων δραστηριοτήτων της και αναστολή της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Αθήνας.

Συνεχίζεται η αλληλεγγύη
Ταυτόχρονα εντείνεται και η αλληλεγγύη, καθώς, τη Δευτέρα, εργαζόμενοι εργοστασίων της Χαλκίδας (ΒΙΟΚΟΤ, ΑΛΚΟΤ, ΖΟΥΡΑΣ, ΕΛΙΝΤΑ) παρέδωσαν 120 κοτόπουλα στους απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ αλληλεγγύη εκφράζει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης». Το Σάββατο 25/5 οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ από την ΑΣΟΕΕ και μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΜΦΕ βρέθηκαν έξω από την πύλη της ΜΕΒΓΑΛ.