Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο και στο χώρο όπου διεξάγεται από σήμερα το συνέδριο της Κεντρικής 'Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα Γιάννενα,
προχώρησαν εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων που δουλεύουν σε παιδικούς σταθμούς, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε άλλες δομές που αφορούν παιδιά σε δήμους όλης της Ηπείρου.
Στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν τη συνέχιση των προγραμμάτων και με το σύνθημα «να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στους δήμους» βρέθηκαν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ καθώς και εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Η κινητοποίηση κατέληξε στην αίθουσα των εργασιών του συνεδρίου με συνθήματα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής που προωθείται στην κεντρική, τοπική και περιφερειακή διοίκηση από την κυβέρνηση αλλά και τους αιρετούς που υλοποιούν αυτήν την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το τοπικό παράρτημα της ΟΓΕ απαιτώντας δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων. Την ίδια ώρα, θυμίζουμε ότι απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, οι οποίοι και έκαναν αισθητή την παρουσία τους σήμερα στο συνέδριο.
Στο μεταξύ, αυτό που προέκυψε την πρώτη μέρα του συνεδρίου, είναι ότι τουλάχιστον 40.000 παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, παρά την ανακοίνωση χθες από την κυβέρνηση ότι θα διατεθεί το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Η ίδια ανακοίνωση έλεγε ότι το ποσό αυτό καλύπτει 60.000 εργαζόμενες όταν χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης ενημέρωσε ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000. Ξεκρέμαστοι αναμένεται να μείνουν οι ηλικιωμένοι μετά το Σεπτέμβρη, οπότε και λήγει το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και η συνέχισή του από άλλο πρόγραμμα καλύπτει μόνον το 10% των σημερινών ωφελούμενων.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, είπε σήμερα πως «δε θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο ζωτικές κοινωνικές δομές». Οταν μαζί με την υποβάθμιση έως κατάργηση των κοινωνικών δομών, έρχονται και απολύσεις τις οποίες ο υπουργός βάφτισε «σύστημα κινητικότητας εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 'Αμεσα αναμένεται να προσδιοριστούν, σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει αυτή η διαδικασία, όπως είπε.