Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Συνέδριο της ΚΕΔΕ με φόντο απολύσεις, χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις

Και μόνο ο τίτλος - «Η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστής στην ανασυγκρότηση της χώρας» - του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Πέμπτη, στα Γιάννενα, σηματοδοτεί την πολιτική που υπηρετεί η τοπική διοίκηση και προφανώς θα συνεχίσει.
Η ΚΕΔΕ, δηλαδή δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους: Να συμβάλει η Τοπική Διοίκηση, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Προσπαθούν όμως να κρύψουν ότι αυτή η πολιτική εξαθλιώνει τις λαϊκές οικογένειες και καταργεί ή οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τις - έστω και υποτυπώδεις αλλά αναγκαίες για έναν κόσμο - κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών των δήμων, προβλέπεται νέα μείωση στη χρηματοδότηση που εισπράττουν οι δήμοι. Συγκεκριμένα από τα περίπου 2,6 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΚΕΔΕ ως το ανελαστικό κόστος λειτουργίας, προβλέπεται να δοθούν μόλις περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τη διαφορά προφανώς και θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα, είτε με νέους φόρους είτε με διακοπή των όποιων υπηρεσιών παρέχονταν μέχρι τώρα. Στο μεταξύ, όπως άλλωστε είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, στο πρόσφατο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), σχεδόν όλοι οι δήμοι είναι στον προθάλαμο της επιτροπείας από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Κι αυτό γιατί οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις δημιουργούν στους δήμους απόκλιση 10 έως 12,5 % από την εκτέλεση των προϋπολογισμών τους. Κάτι που σημαίνει - για όποιον δήμο μπει στο λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης - απολύσεις, πάγωμα προσλήψεων, νέοι φόροι και τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Η νέα πάντως περικοπή, της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ επενδύεται ήδη «επιστημονικά» από την ΚΕΔΕ, η οποία ανέθεσε στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) μελέτη που προσδιορίζει το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων και την νέα κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Η μελέτη συζητήθηκε τρεις φορές στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και αναμένεται να απασχολήσει και το συνέδριο.
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στέκονται στην απέναντι πλευρά. Και διεκδικούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, όπως:
* Πλήρη επαρκή χρηματοδότηση για το σύνολο των λειτουργιών των Δήμων.
* Καμία απόλυση εργαζομένων στους Δήμους. Ανανέωση άμεσα όλων των συμβάσεων και δρομολόγηση της μονιμοποίησής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκείς αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
* Όχι στο κλείσιμο δομών - υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους.
* Ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για όσους το έχουν ανάγκη και ένταξή του στις δομές των Δήμων. Διασφάλιση της εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Το ίδιο να ισχύσει για τα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ κλπ.
* Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Να καταργηθούν τα τροφεία...
* Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στην διαχείριση των απορριμμάτων, υδάτων.
Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου της ΕΕ, για σύγχρονες κτηριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα πολιτικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας.