Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Εκτός παιδικών σταθμών, 60 χιλιάδες παιδιά

Πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, τουλάχιστον τα μισά μένουν εκτός!

Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν σήμερα αντιπροσωπεία Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, οπότε και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι για την επόμενη σχολική χρονιά θα καταβληθεί σε παιδικούς σταθμούς το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αρκεί για να καλυφθούν περίπου 60.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.000 δεδομένης και της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι λαϊκές οικογένειες. Έτσι, περίπου τα μισά παιδιά μένουν εκτός σταθμών οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες γονείς που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε καν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (εφόσον και εκεί γίνουν δεκτά), πόσο μάλλον στα τροφεία των ιδιωτικών.
Θυμίζουμε ότι, πέρυσι, οι αιτήσεις για φιλοξενία σε σταθμούς, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, έφτασαν τις 96.000. Αριθμός που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αφού πολλοί γονείς δεν πληρούσαν τα κριτήρια που βάζει η κυβέρνηση ακριβώς για να κόβει παιδιά λαϊκών οικογενειών και έτσι δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής. Ο συγκεκριμένος αριθμός, με την κατακόρυφη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά.
Η ΚΕΔΕ μετά τη σημερινή συνάντηση ζήτησε να βρεθούν επιπλέον πόροι από άλλα διαρθρωτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Σχετική επιστολή αναμένεται να στείλει ο Γ. Βρούτσης στους εκπροσώπους της ΕΕ όπως ανακοίνωσε χθες το αρμόδιο υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ εξακολουθούν να εμπαίζουν γονείς και παιδιά υποβαθμίζοντας τη σημασία της προσχολικής αγωγής με προγράμματα με ημερομηνία λήξης.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα στους τόπους δουλειάς και τη γειτονιά, τώρα, χωρίς καμία αναμονή, πρέπει να αντιπαρατεθεί και να αποτρέψει αυτή την πολιτική. Και να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, διεκδικώντας:
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
  • Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.