Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Παραμύθια για «καλούς» και «κακούς» καπιταλιστές

«Ανάπτυξη με όραμα» που «θα συμβαδίζει με την προστασία και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος», υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Ιερισσό, χωρίς να εξηγήσει πώς θα συμβιβάσει τα μονοπώλια με την προστασία του περιβάλλοντος, αφού η ανάπτυξη που το κόμμα του υπόσχεται είναι καπιταλιστική.

Για να θολώσει τα νερά, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι την καταστροφή του περιβάλλοντος την προκαλούν τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα» και η «αισχροκέρδεια», σκορπώντας αυταπάτες ότι υπάρχουν και «καλοί» που μπορούν να βγάζουν κέρδος, κάνοντας μπίζνες με ένα ηθικό αστικό κράτος.
Το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Μεταξύ άλλων είπε ότι «το νερό εντάσσεται στο σχεδιασμό που μας έχουν επιβάλει η τρόικα για τη δημοσιονομική προσαρμογή», κρύβοντας ότι η ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως είναι η ύδρευση, η Ενέργεια και άλλοι, δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά εδώ και χρόνια, αφού προβλέπεται από τις συνθήκες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προκειμένου να ανοίξουν κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο.
Αφήνοντας να φανεί ότι όπως και στον ΟΠΑΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζεται περισσότερο για το τίμημα, παρά γι' αυτή καθ' αυτή την ιδιωτικοποίηση, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να προχωράς σε εκποίηση μίας επιχείρησης που είναι κερδοφόρος έναντι πινακίου φακής; Γιατί πρέπει να πουλήσουμε μια επιχείρηση, που μέσα στο 2012 συνεχίζει να παράγει κέρδη;».
Σε άλλο σημείο είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Δεν πρόκειται για την αποθέωση του κέρδους, αλλά για την αποθέωση της κερδοσκοπίας. Η περίφημη απελευθέρωση των αγορών, με τις πλάτες και τις υποδομές του Δημοσίου, δεν είναι μια διαδικασία ελεύθερης δήθεν αγοράς. Είναι μια διαδικασία αισχροκέρδειας, κερδοσκοπίας σε ένα στημένο παιχνίδι (...) οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».
Δηλαδή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, το καπιταλιστικό κέρδος είναι καλό και άγιο, όχι όμως και η κερδοσκοπία, η οποία διαχωρίζει τον «καλό» από τον «κακό» καπιταλισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθαγιάζει τον πρώτο και κοροϊδεύει τον λαό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση των αγορών είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, όταν η παράδοση στρατηγικών τομέων στα μονοπώλια έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ.