Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

ΠΑΜΕ: Ο υπουργός Εργασίας νομιμοποιεί τα καμώματα των εργοδοτών φραουλάδων

Πλάτη στους μεγαλοφραουλάδες που χρωστούν 200.000 ευρώ στους εργάτες γης στη Μανωλάδα κάνει το υπουργείο Εργασίας. Όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ με διάφορα προσχήματα αρνείται να καλέσει τους εργοδότες να καταβάλλουν τις οφειλές τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

«Ο υπουργός εργασίας Βρούτσης και ο υφυπουργός Παναγιωτόπουλος παρά τις επίμονες προσπάθειες του ΠΑΜΕ που απαιτεί να παρέμβουν για την καταβολή των δεδουλευμένων (200.000 ευρώ) στους εργάτες γης της Μανωλάδας, αρνούνται με διάφορα προσχήματα να καλέσουν τους εργοδότες να καταβάλλουν τις οφειλές τους.
Ουσιαστικά με τη στάση τους χαρίζουν τον ιδρώτα των εργατών στους μεγαλοϊδιοκτήτες φραουλάδες. Άλλωστε αυτό διαφάνηκε από τη συνάντηση που έκαναν μαζί τους. Και στο ζήτημα αυτό αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεν είναι τίποτε άλλο από υπηρέτες της μεγαλοεργοδοσίας.
Το ΠΑΜΕ απαιτεί να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα:
- Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να τιμωρηθούν οι δράστες των εγκληματικών επιθέσεων.
- Σε όλους τους εργάτες γης που διεκδίκησαν τα μεροκάματά τους (και όχι μόνο στους 32 που τραυματίστηκαν) στη Μανωλάδα, αλλά και σε οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας απέναντι σε μετανάστες εργάτες να δίνεται ως άμεσο μέτρο η ειδική άδεια παραμονής που προβλέπεται στο άρθρο 44 του Ν. 3907/2011.
- Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
- Καθημερινή καταβολή του μεροκάματου ανάλογα με τις ώρες εργασίας που δεν μπορεί να ξεπερνάνε τις οκτώ και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
- Ένταξή τους στο ΙΚΑ, δεδομένου ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, και όχι στον ΟΓΑ.
- Αξιοπρεπής αμοιβή, ίση τουλάχιστον με το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
- Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστο ρεπό την εβδομάδα.
- Πλήρης εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στους εργάτες γης και έλεγχος από τις τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας.
- Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
- Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με όλες τις χώρες καταγωγής τους για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
- Έλεγχο των χώρων δουλειάς από γιατρό εργασίας, τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
- Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικός έλεγχός τους από υγειονομική επιτροπή.
- Μέριμνα για τα παιδιά των εργατών γης, εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε βρεφικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα προληπτικής υγιεινής για εμβολιασμούς κ.λπ.».