Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟ 22ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ: ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Στην κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, στο πλαίσιο του 22ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ, παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις.
Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι. Οξύνονται οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για την εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής, για τον έλεγχο, για τη διανομή των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί αμέσως από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Η βάση της Σούδας θα πρέπει να κλείσει αμέσως. Αποτελεί το βασικό ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής, για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, ιδιαίτερα σήμερα ενάντια στο λαό της Συρίας.
Ο λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Η νεολαία, ο λαός μας δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών».Με συνθήματα όπως «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα, τα σύνορα χαράζουν», τα μαζικότατα μπλοκ των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, διαδήλωσαν στην πύλη της αεροπορικής βάσης της Σούδας, νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Στην πορεία οι συγκεντρωμένοι πετάξανε μπουκάλια με κόκκινη μπογιά στη βάση δηλώνοντας και με αυτό τον τρόπο ότι είναι ανεπιθύμητοι.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Θοδωρής Χιώνης Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση, τόνισε: «Με συγκεκριμένες ενέργειες, οι νέοι των εργατικών λαϊκών οικογενειών, παλεύουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που σε επόμενη φάση μπορεί να τους θέσουν στο στόχαστρο με πολύ πιο άμεσο τρόπο». Σημείωσε ότι, την ίδια ώρα που τσακίζουν τους νέους με την κακοπληρωμένη δουλειά και την ανεργία, τους εμπλέκουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Κάλεσε παράλληλα, σε ταυτόχρονη οργάνωση της πάλης, για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σε αγώνες κάτω από το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».
Παράλληλα, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και στην πύλη της ναυτικής βάσης της Σούδας, στο Μαράθι, επί της ουσίας περικυκλώνοντάς την. Διαδήλωσαν ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, το βασικότερο στήριγμα του αμερικανικού 6ου στόλου που βρίσκεται στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε ένα από τα πιο σημαντικά ορμητήρια των ιμπεριαλιστών που χρησιμοποιούν για να σφάζουν λαούς και να προωθούν τα συμφέροντά τους. Ενάντια στην εμπλοκή του ελληνικού λαού, στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, από την ελληνική κυβέρνηση, εξυπηρετόντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Απαίτησαν:
  • Να μη συρθεί η Ελλάδα στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, οι οποίοι θα έχουν τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και της χώρας μας.
  • Να υπάρξει άμεση απεμπλοκή, να μην τηρηθεί οποιαδήποτε "συμβατική υποχρέωση" και συμφωνία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί, να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα!
  • Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από αυτούς τους σχεδιασμούς και το ΝΑΤΟ.
Αμέσως μετά τις συγκεντρώσεις στην αεροπορική και ναυτική βάση, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.
Η σημερινή κινητοποίηση στην Βάση της Σούδας,  μαζί με τη συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αποτελούν την κορύφωση του προγράμματος του 22ου Αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ στα Χανιά.
Μια κεφάτη νεανική κατασκήνωση 
Από την Παρασκευή, υψώνεται η ασυμβίβαστη νεανική φωνή με ξεκάθαρο μήνυμα στο 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στα Χανιά.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής ο όμορφος χώρος της παραλίας και του πευκώνα των Αγίων Αποστόλων άρχισε να «ζωντανεύει». Με τις αφίξεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ από κάθε γωνιά της χώρας και το στήσιμο των σκηνών.
Στο χώρο τους υποδέχτηκαν οι Οργανώσεις της Κρήτης που είχαν φροντίσει από μέρες για τη διαμόρφωσή του και τη φιλοξενία των χιλιάδων νέων.
Στην κατασκήνωση λειτουργούν μπαρ που προμηθεύουν τους κατασκηνωτές με τα απαραίτητα, η σκηνή που φιλοξενεί τις συζητήσεις και τις συναυλίες, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», γήπεδα όπου γίνονται αθλητικές δραστηριότητες, όπως τουρνουά ποδοσφαίρου, βόλεϊ κ.ά., ενώ υπάρχει και ιατρείο.
Από τα μεγάφωνα ακούγεται μουσική με συλλογές τραγουδιών για όλες τις προτιμήσεις, ενώ τα τραπεζάκια «καταλαμβάνονται» από επιτραπέζια παιχνίδια και βιβλία.
Το πρόγραμμα το Σαββάτου
20.00 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο χώρο του Διημέρου.
21.30-22.30 Κρητική μουσική από το συγκρότημα των Κωστή Παχάκη και Κωνσταντίνου Λαβιάκη και παρουσίαση κρητικών παραδοσιακών χορών από τους τοπικούς χορευτικούς συλλόγους: 1) Χορευτικός Σύλλογος «ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» 2) Λαογραφικός Όμιλος Χανίων και 3) Χορευτικό Συγκρότημα «Πελασγοί».
22.30-01.00 Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.
Πλούσιο το πρόγραμμα της Παρασκευής 
Την ιστορία των σκληρών αγώνων του λαού μας, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, είδαν να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους οι μαθητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, που παρακολούθησαν την εκδήλωση στις φυλακές του Ιτζεδίν, το απόγευμα της Παρασκευής.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των νέων κομμουνιστών προσέλκυσε και η συζήτηση-εκδήλωση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τα καθήκοντα των κομμουνιστών που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην κατασκήνωση. 
Προηγήθηκε αφιέρωμα στο Ναζίμ Χικμέτ και το Γιάννη Ρίτσο όπου διαβάστηκαν ποιήματα, στιγμές της ζωής τους και παίχτηκαν τραγούδια από μέλη της ΚΝΕ. 
Αργά το βράδυ ξεκίνησε Κρητικό γλέντι με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. 
Στο διήμερο κυκλοφόρησε το τρίτο μέρος της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό» 
Ξεχωριστή θέση στο βιβλιοπωλείο της κατασκήνωσης κατέλαβε το τρίτο μέρος της έκδοσης της ΚΝΕ με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό», που κυκλοφόρησε την Παρασκευή. Η διάθεση της έκδοσης από το χώρο του βιβλιοπωλείου ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα της κατασκήνωσης και αρκετά μέλη και φίλοι της ΚΝΕ φρόντισαν ήδη να την προμηθευτούν.

Μαζική και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, πραγματοποίησαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που συμμετέχουν στο 22ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο,  μετά την κινητοποίηση στη βάση της Σούδας. Ένα γιγαντοπανό, που γράφει στα ελληνικά και τα αγγλικά «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών - Να κλείσει η βάση της Σούδας», αναρτήθηκε στον κυματοθραύστη του ενετικού λιμανιού των Χανίων.
Στην κεφαλή της πορείας, το μπλοκ της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με το πανό να αναγράφει τους στίχους του Μπ. Μπρέχτ «Ο πόλεμος γεννιέται από την ειρήνη τους, όπως ο γιος απο τη μάνα». Οι δρόμοι των Χανίων αντηχούν συνθήματα, όπως «Κανένας φόβος, καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Αγώνας, τόλμη, γνώση και αντοχή εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι κάτοικοι των Χανίων, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, ενώ η κινητοποίηση προκάλεσε αίσθηση και στους τουρίστες.