Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΚΚΕ: Με επιτυχία η εξόρμηση σε παραλίες της Αττικής


Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε από τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις λαϊκές οικογένειες του Λεκανοπεδίου, η μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ την Κυριακή σε παραλίες των νότιων περιοχών της Αττικής, συγκεκριμένα στον Αλιμο και το Παλαιό Φάληρο. Η λαϊκή αγανάκτηση για τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν έκδηλη, ενώ η οργή ξεχείλιζε όταν η κουβέντα έφτανε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των μονοπωλίων να «κλείσουν» για το λαό οι παραλίες, να τις παραδώσουν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα το επιπρόσθετο κόστος εισόδου να τις καθιστά απαγορευτικές για το μεγαλύτερο μέρος του λαού.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των νεολαίων που συζήτησαν με τους κομμουνιστές, συμφώνησαν ότι είναι απαράδεκτο, ειδικά σήμερα που ελάχιστες λαϊκές οικογένειες μπορούν να πάνε διακοπές, που λίγες παραλίες παραμένουν ανοικτές για το λαό και υποδέχονται τεράστιο όγκο λαϊκών οικογενειών, να υπάρχει και σαν σκέψη ακόμα η όποια παραχώρησή τους σε επιχειρηματίες προς εκμετάλλευσή τους. Αντίθετα, στις συζητήσεις που άνοιξαν, κοινός τόπος ήταν ότι όλες οι παραλίες πρέπει να αποδοθούν στο λαό, να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στις ακτές, με σύγχρονες υποδομές, ασφάλεια, υπηρεσίες.
Σημειωτέον ότι στον Αλιμο και το Παλιό Φάληρο βρίσκονταν για ένα μπάνιο οικογένειες από το Κερατσίνι, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας, που όπως έλεγαν μετακινούνται στα νότια της Αθήνας αναζητώντας μια πρόσκαιρη έστω διέξοδο από την καθημερινότητα, καθώς σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, πόσο μάλλον να φύγουν έστω και για ολιγοήμερες διακοπές κάπου εκτός Αθηνών.
Σε αυτό το πλαίσιο εκφράστηκαν και πολλές διαμαρτυρίες για το κόστος μετακίνησης με τα αστικά μέσα μεταφοράς, καθώς ακόμα και με το λεωφορείο να μετακινηθεί μια τετραμελής οικογένεια, χρειάζεται κοντά δέκα ευρώ μόνο να πάει και να γυρίσει για μια βουτιά μέσα στην πόλη.
Ταυτόχρονα άλλο ένα σημείο που προέκυψε στην κυριακάτικη εξόρμηση, και στις συζητήσεις που έγιναν ήταν η επιθυμία για αντίδραση στη βαρβαρότητα κυβέρνησης, ΕΕ, τρόικας, ΔΝΤ. Πολλοί ήταν αυτοί που αναγνώρισαν την ανάγκη, την τόνισαν από μόνοι τους, για οργανωμένη πάλη ώστε να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική, που αποτελεί οδοστρωτήρα κάθε εργατικού δικαιώματος, και να την ανατρέψει.
Τα μέλη του ΚΚΕ τόνισαν τις ευθύνες για τα μεγαλύτερα και μικρότερα προβλήματα κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών. Υπογράμμισαν ότι η ξεκούραση και η αναψυχή αποτελούν δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που τους στερείται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα και οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστούν δωρεάν. Κάλεσαν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσα από τον κοινό αγώνα τους να βάλουν φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική που αποτελεί οδοστρωτήρα κάθε εργατικού δικαιώματος και να την ανατρέψουν.
Να διεκδικήσουν: Δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακτές. Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών στις παραλίες που θα παρέχονται δωρεάν στο λαό. Κατάργηση όλων των διοδίων. Δημόσιες - σύγχρονες - ασφαλείς - φθηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες για το λαό. Επέκταση του δικτύου σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής με μέσα μαζικής μεταφοράς που θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%, ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών, των φοιτητών, των στρατευμένων νέων.