Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ: Εκτός παιδικών σταθμών περισσότερα από 30.000 παιδιά



Περισσότερα από 30.000 παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ, καθώς δεν επαρκεί η χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών Παιδικής Φροντίδας της Αυτοδιοίκησης για να καλυφθούν όλες οι θέσεις των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Κ. Ασκούνη προς τον υπουργό Εργασίας και η οποία κοινοποιείται στους υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης, Γ. Μιχελάκη και Κ. Χατζηδάκη, με βάση τα φετινά στοιχεία 91.153 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές τη νέα σχολική περίοδο, ενώ η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 150 εκατ. ευρώ επαρκεί για 60.000 θέσεις.
Κατά συνέπεια, 31.153 βρέφη και νήπια θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού και πέρσι την ίδια περίοδο είχαν αποκλειστεί 53.000 παιδιά, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση μειώνοντας το λεγόμενο κόστος ανά παιδί και κόβοντας ακόμα κι απ' το φαΐ των παιδιών, ενέταξε στο πρόγραμμα άλλα 18.000 παιδιά. Παρ' όλα αυτά, είχαν μείνει εκτός 35.000.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με την επιστολή του ζητά να αυξηθούν τα κονδύλια και συγκεκριμένα το συνολικό ποσό από 150 εκατ. ευρώ να ανέλθει στα 225 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που με βάση τις εισηγήσεις της ΚΕΔΕ μπορούν να προέλθουν είτε από αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ (σ.σ. Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) (...) είτε με μεταφορά πόρων από τα ΕΠ (σ.σ. Επιχειρησιακά Προγράμματα) (...) είτε με μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΕΚΤ από τους άξονες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του ΕΠΑΝΑΔ (σ.σ. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού"), ώστε άμεσα να καλυφθούν και οι αιτήσεις των 31.153 επιπλέον παιδιών που μένουν εκτός προγράμματος και να στηριχθούν οι οικογένειές τους σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης».
Σε απάντησή του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, αναφέρει πως από την περασμένη Παρασκευή έχει απευθύνει σχετική επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.