Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΓΕ - ΑΣΓΜΕ: Εκρηκτικά τα προβλήματα των παιδικών σταθμών

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί και καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες σε οργανωμένη δράση, χωρίς καμία αναμονή για την ανατροπή της πολιτικής που απολύει εργαζόμενους, κλείνει παιδικούς σταθμούς, που εμπορευματοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Σήμερα που ο λαός έχει εξαθλιωθεί από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που συνεχώς μειώνονται οι μισθοί, που η ανεργία έχει φτάσει στο "κόκκινο", που χιλιάδες οικογένειες απειλούνται με πλειστηριασμούς των σπιτιών τους, οι νέοι γονείς, τα νέα ζευγάρια, που παλεύουν για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, αντιμετωπίζουν ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό των ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ!
Αυτές τις μέρες ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και η κατάσταση είναι εκρηκτική. Παιδικοί σταθμοί έχουν κλείσει ή συρρικνώθηκαν, το προσωπικό δεν φτάνει, οι συμβάσεις πολλών εργαζομένων έχουν λήξει ή λήγουν, πολλοί είναι απλήρωτοι. Τα κονδύλια των δήμων ανά παιδί έχουν μειωθεί. Αυτό σημαίνει: Υποβαθμισμένο φαγητό, λειψή καθαριότητα, θέρμανση, έλλειψη αναλώσιμων υλικών και βέβαια τροφεία που οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν. Ήδη πολλοί χρωστάνε και απειλούνται από τις Δημοτικές Αρχές ότι τα παιδιά τους θα "πεταχτούν" εκτός παιδικών σταθμών.
Ταυτόχρονα, οι αιτήσεις μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ξεπέρασαν τις 98.000, ενώ χιλιάδες παιδιά απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα με βάση τις απαιτούμενες προϋποθέσεις: Μείωση του φετινού ορίου εισοδήματος ενώ παίρνεται υπόψη το εισόδημα του 2011 και πλέον είναι πολλοί οι απολυμένοι, άνεργοι κλπ.
Χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, σε όλη τη χώρα, καθώς χιλιάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ ακόμα περισσότερες οικογένειες δεν έκαναν καν αίτηση γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν όχι μόνο από το ΕΣΠΑ, αλλά και από τους δήμους. Επιπλέον, αν κανείς υπολογίσει τις πραγματικές ανάγκες για προσχολική αγωγή με βάση τον αριθμό των παιδιών αυτής της ηλικίας που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, γίνεται φανερός ο τεράστιος όγκος παιδιών που μένουν τελικά εκτός σταθμών.
Το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο καθώς, με εντολή του υπουργείου Παιδείας, δε γίνονται εγγραφές προνηπίων στα νηπιαγωγεία λόγω των συγχωνεύσεων και της μείωσης των εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι οι παιδικοί σταθμοί θα κληθούν να περιλάβουν και τα προνήπια.
Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, δεν υπολογίζει ούτε τις "τρυφερές ηλικίες", φέρνει στα όρια της απόγνωσης χιλιάδες νέα ζευγάρια.
Οι δημοτικές αρχές υλοποιούν κατά γράμμα τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Βάζουν πλάτη στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση και σε αυτή τη δομή πρόνοιας, δέχτηκαν τη μείωση της χρηματοδότησης στους δήμους, δεν υπολογίζουν τις ανάγκες των νέων ζευγαριών και των παιδιών τους.
Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών εμπόρευμα! Η πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκυβέρνησης, δημάρχων θα μας βρει απέναντί της!
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους γονείς, ιδιαίτερα τις νέες μητέρες, τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, τα νέα ζευγάρια που πασχίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους και τις άνεργες, τις εργαζόμενες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες σε ξεσηκωμό!
Σε οργανωμένη δράση, χωρίς καμία αναμονή, να αποτρέψουμε αυτή την πολιτική που απολύει εργαζόμενους, κλείνει παιδικούς σταθμούς, που εμπορευματοποιεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους.
Να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, και να αγωνιστούν διεκδικώντας:
  • Αποκλειστικά Κρατικούς - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής με ευθύνη του κράτους και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός, βρεφονηπιακός σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, γιατί δεν επαρκούν.
  • Τώρα άμεσες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
  • Καμία πληρωμή από τους γονείς. Να καταργηθούν όλα τα τροφεία.
  • Γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα!
Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι δική μας ευθύνη!».

902.gr