Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία εκφράζουν ταξικά συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα

Μία σειρά ταξικά συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα, με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την καταδίκη τους στη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Καταγγέλλουν τα προσχήματα που επιστρατεύουν οι ιμπεριαλιστές περί χρήσης χημικών όπλων για να εξασφαλίσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και καλούν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για να απαντήσουν δυναμικά και μαζικά ενάντια στις προετοιμασίες για την επίθεση, αλλά και την ελληνική συμμετοχή σε αυτήν. Τονίζουν ότι ο μόνος αρμόδιος για να λύσει τα προβλήματα του συριακού λαού είναι ο ίδιος, απαιτώντας καμία συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην επέμβαση.

Το Εργατικό Κέντρο Β. Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καταδικάζει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. “Οι ιμπεριαλιστές του κόσμου κατασκεύασαν το κατάλληλο πρόσχημα για να αιματοκυλήσουν το λαό της Συρίας και να χαράξουν τους δικούς τους δρόμους εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή”σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.
Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο σημειώνει: «Ένα βρώμικο έργο, που το έχουμε ξαναδεί, παίζεται πάλι στη γειτονιά μας, με τον ίδιο θύτη και άλλο θύμα. Με πρόσχημα τη χρήση χημικών, που οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δημιούργησαν, σήμερα ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν το λαό της Συρίας και όχι μόνο. Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για το ματοκύλισμα του λαού, που εδώ και δύο χρόνια γίνεται στη Συρία, θα καλούσαν αυτούς που με δικές τους παρεμβάσεις τον δημιουργούν, να αποσύρουν τα ανδρείκελά τους από τη Συρία. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους».
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας θέλει να πνίξει στο αίμα τους λαούς της Μέσης Ανατολής και συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου. Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό τον πόλεμο».
Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου υπογραμμίζει πως «ο συριακός λαός πρέπει να λύσει τα προβλήματα που τον ταλανίζουν μόνος του. Να αγωνιστεί για να απαλλαχτεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και το φυσικό πλούτο της χώρας και να οικοδομήσει τη δικιά του σοσιαλιστική εξουσία».
Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σημειώνει ότι «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, όπως και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο δεν διστάζουν να σφάξουν λαούς προκειμένου να εξασφαλίσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα». Καλεί τους εργαζόμενους του νησιού, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να είναι σε ετοιμότητα, να απαντήσουν με όρους κινήματος σε περίπτωση επίθεσης σε βάρος της Συρίας.
Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει στους εργαζόμενους της περιοχής το νέο πόλεμο που ετοιμάζονται να κάνουν οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές στη Συρία και την πλήρη στήριξη και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως «με πρόσχημα τις "εμφύλιες πολεμικές συγκρούσεις" στη Συρία , που οι ίδιοι οργάνωσαν και προώθησαν για να περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια ακόμα ανθρωποσφαγή με "φιλανθρωπικό" προσωπείο».
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει και καταδικάζει τη στρατιωτική προετοιμασία και τον πόλεμο που απειλούν να εξαπολύσουν στη Συρία οι ιμπεριαλιστές και απαιτεί: «Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Να μη διατεθούν στρατιωτικές υποδομές στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους συμμάχους τους, για τις πολεμικές επιχειρήσεις, ενάντια στη Συρία ή άλλη χώρα. Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ».
Τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ καταδικάζουν τη στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας και απαιτούν από την κυβέρνηση, το υπουργείο ΥΝΑ, να εγκαταλείψει τη συμμετοχή της στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να καταδικάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.
Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδόσει επίσης:
- Σύλλογος Εμπορουπαλλήλων Αθήνας
-Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
- Συνδικατο Εργατοϋπαλληλων Τηλεπικοινωνιων- Πληροφορικης Ν. Αττικης
- Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης
- Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Ν. Λάρισας
- Ένωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Ν. Λάρισας
- Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας
- Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος Ν. Λάρισας
- Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
- Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης