Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Το παράδειγμα της Φινλανδίας και ο ΣΥΡΙΖΑ

Δυο φορές σε μια μέρα χτύπησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε το λαό να παλέψει για ένα εκπαιδευτικό μοντέλο τύπου Φινλανδίας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αμανατίδης στην πρωινή ενημέρωση των εργαζομένων της ΕΡΤ είπε ότι η Φινλανδία αποτελεί παράδειγμα για την έξοδο από την κρίση, γιατί επένδυσε στην Παιδεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χ. Λάσκος, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μας μιλάει για το παράδειγμα της Φινλανδίας που είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε επιδόσεις.
Τι δεν μας λένε και οι δύο; Οτι αυτός που βαθμολόγησε καλά -πράγματι- το φινλανδικό μοντέλο είναι ο ΟΟΣΑ. Ναι! Ο ίδιος ιμπεριαλιστικός οργανισμός που στέλνει φιρμάνια για μειώσεις μισθών, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κτλ.

Αλλά, για να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι. Τι γίνεται στη Φινλανδία; Το 70% των μαθητών σταματάει το Λύκειο και πηγαίνει στην κατάρτιση, από τα 15 του χρόνια δηλαδή, χωρίς βάσεις μόρφωσης. Μάλιστα, το 20% των μαθητών που σταματάνε το Λύκειο πηγαίνουν στην τζάμπα εργασία της μαθητείας.
Τα ίδια δηλαδή που θέλει να πετύχει και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι όποιος δεν έχει γραμμή σύγκρουσης με την αστική στρατηγική, με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μπερδεύει το λαό, διαμορφώνει κριτήριο αποδοχής αυτής της πολιτικής. Αλλωστε και τα περί «επένδυσης στην Παιδεία» είναι ό,τι λέει ο Ομπάμα, ο Γιώργος Παπανδρέου, γιατί το κεφάλαιο χρειάζεται φτηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους.
Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να αγωνιστεί με ξένα αιτήματα και να υιοθετήσει τα αστικά κριτήρια για την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης. Στη σημαία του πρέπει να γράψει: Ενα σχολείο για όλα τα παιδιά, μέχρι τα 18 τους χρόνια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτό είναι και ανάγκη των καιρών και απαίτηση του λαού.