Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Συγκυβέρνηση: Προπαγάνδα με όχημα τη Χρυσή Αυγή για «νομιμότητα», «σταθερότητα» και υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική

Να ενισχύσει την προπαγάνδα περί «νομιμότητας» και «σταθερότητας» του αστικού συστήματος επιχειρεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής, θέλοντας ταυτόχρονα να αποσπάσει ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική της. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το πόσο γρήγορα έδρασε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και ποιος από τους δυο εγγυάται αποτελεσματικότερα την «ομαλότητα».

Σαμαράς και Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις ΗΠΑ, έθεσαν επί τάπητος τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο φόντο των συλλήψεων των βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απέκλεισαν το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ συζήτησαν και το ενδεχόμενο κοινού ψηφοδελτίου εάν γίνουν συμπληρωματικές εκλογές λόγω της παραίτησης βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας που εξελέγησαν.
Μιλώντας στην Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee), ο Αντ. Σαμαράς πρόβαλε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι τέλους στο «ξερίζωμα και στην απαξίωση της Χρυσής Αυγής». Απεύθυνε ταυτόχρονα προσκλητήριο στα μονοπώλια για να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαφημίζοντας την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα «είναι παράγοντας σταθερότητας» στην περιοχή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, που όπως υποστήριξε «είναι καλύτερες από ποτέ, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια δυνάμωσαν πολύ» και σημείωσε ότι την επόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, για την κοινή σύσκεψη των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία μεταξύ των κεφαλαιοκρατών των δυο χωρών αλλά και των μονοπωλίων για την κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και έφερε σαν παράδειγμα την Κύπρο, όπου όπως είπε, «ήδη ενεργοποιείται εταιρεία αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων». Μάλιστα ο Αν. Σαμαράς ανέφερε ότι οι πηγές του αερίου στην ευρύτερη περιοχή «είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε» και τόνισε ότι «αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου των τριών χωρών θα καλύπτουν το 50% των αναγκών της Ευρώπης στα επόμενα 30 χρόνια».
Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα αποτρέψει την προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο υπουργός Εξωτερικών, που παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τις επαφές που είχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε πως ποτέ δεν εξέλαβε σοβαρά το σενάριο των παραιτήσεων και των αναπληρωματικών εκλογών.
Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει τα γεγονότα για να παρουσιάσει ως μονόδρομο τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και να ζητήσει την υποταγή του λαού. «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με «ψυχραιμία» το ενδεχόμενο της παραίτησης των χρυσαυγιτών βουλευτών, στο πλαίσιο του Συντάγματος. «Τα σενάρια εκλογών είναι πολιτικά ανυπόστατα και επικίνδυνα», δήλωσε ο ίδιος αν και ανέφερε ότι «δεν πιστεύει» ότι θα υπάρξουν παραιτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Νομοθετικές παρεμβάσεις
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, τις οποίες θα επιχειρήσει να αναδείξει σαν «πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να συγκαλύψει ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση είναι:
- Νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε σήμερα το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.
- Τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ώστε να διακοπεί η μισθοδοσία στους συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής και να «παγώσουν» τα βουλευτικά τους προνόμια.
- Τροπολογία σε νομοσχέδιο που θα αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που επιχειρηθεί από κόμμα ή ομάδα βουλευτών ομαδική παραίτηση από τις κοινοβουλευτικές έδρες, με ρύθμιση που θα χαρακτηρίζει «καταχρηστική» την άσκηση του δικαιώματος της παραίτησης από την κοινοβουλευτική έδρα.
- Κατάθεση του λεγόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου μέσα στον Οκτώβριο. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει «στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων» σε όσους υποκινούν ή εμπλέκονται με τη ρατσιστική βία καθώς και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις των «εγκληματικών οργανώσεων που προωθούν τη βία και την ξενοφοβία».
Εκλογές θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Προσφυγή στις κάλπες ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και σχετικά με τις επικρίσεις που έχει δεχθεί από την κυβέρνηση για το αίτημα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χθες πως «οι εκλογές σε μια δημοκρατία δεν είναι κατάρα, είναι ευλογία», ενώ για τις αιχμές περί ανυπομονησίας να κυβερνήσει σημείωσε ότι «δεν είμαστε ανυπόμονοι εμείς να κυβερνήσουμε. Η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να περιμένει να την κυβερνάν αυτοί που την οδήγησαν στην καταστροφή».
Όχι σε εκλογές από Φ. Κουβέλη
Αντίθετος με τις πρόωρες εκλογές εμφανίστηκε ο Φώτης Κουβέλης, λέγοντας ότι δεν πρέπει να κάνουμε τη Χρυσή Αυγή «συντελεστή των εξελίξεων», αν και δεν απέκλεισε να στηθούν κάλπες μέσα στο 2013.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του Μαξίμου έπαιζαν με την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, αποσιωπώντας το γεγονός ότι για αρκετό διάστημα αποτελούσε κυβερνητικό τους εταίρο.