Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ: Καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία στέλνει τους εισαγγελείς στα Πανεπιστήμια

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία στέλνει τους εισαγγελείς στα Πανεπιστήμια, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Καλεί τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους της νεολαίας, των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων να καταδικάσουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης. Να απαντήσουν με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων.
Ολόκληρη η καταγγελία έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία επιλέγει να αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων με καταστολή, τρομοκρατία και απειλές.
Μετά την επιστράτευση των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στο μετρό, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων, στέλνει τους εισαγγελείς στα πανεπιστήμια, το διοικητικό προσωπικό των οποίων βρίσκεται σε κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την ΕΕ και τις επιταγές των μονοπωλίων, έχει επιλέξει την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή επιστήμη και έρευνα υποταγμένες στις ορέξεις του κεφαλαίου, κακοπληρωμένη εργασία χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους, δίδακτρα και υποβαθμισμένες σπουδές για τους φοιτητές.
Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους της νεολαίας, των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων να καταδικάσουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης.
Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Ενιαία πάλη ενάντια στις απολύσεις, στις ανατροπές των μισθολογικών, εργασιακών, μορφωτικών μας δικαιωμάτων, ενάντια στο αυταρχικό κράτος της πλουτοκρατίας. Να νιώσουν και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Αυτός ο αγώνας μάς αφορά όλους. Για να μην περάσουν η καταστολή, ο φόβος, η τρομοκρατία».

Πανεπιστήμια: Μετά τις απολύσεις στέλνουν και τον εισαγγελέα
Προκαταρκτική εξέταση για τα κλειστά Πανεπιστήμια διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μετά από αίτημα του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτημα για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων, από τη μη λειτουργία των ΑΕΙ, που εμποδίζει την άσκηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών καθηκόντων τους. Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα σε βαθμό πλημμελήματος αδικήματα, όπως παράβαση καθήκοντος. Την έρευνα θα διενεργήσει η ΓΑΔΑ υπό την εποπτεία εισαγγελέα.
Την ίδια στιγμή παρέμβαση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έκανε η Εισαγγελία Λάρισας, ζητώντας να της παράσχει εξηγήσεις για τη διακοπή λειτουργίας του Ιδρύματος για 2 μέρες, ως διαμαρτυρία για τη διαθεσιμότητα μέρους του διοικητικού προσωπικού. Η Εισαγγελία έθεσε ερωτήματα του τύπου «τι σημαίνει αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου», καθώς δεν πρόκειται για «απεργιακή κινητοποίηση», ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί αν, στο διάστημα κατά το οποίο το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εισπράττουν το μισθό τους.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας αφού έστειλε τους εισαγγελείς στα Πανεπιστήμια, απευθύνθηκε με έγγραφό του προς τους πρυτάνεις, απαιτώντας την ομαλή διεξαγωγή εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων απαντάει ότι «στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησής τους και προκειμένου να διευκολύνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών θα μεριμνήσουν για την παράταση της περιόδου των εγγραφών και για τον ορισμό νέων ημερομηνιών».
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) καλεί τους συλλόγους σε 48ωρη απεργία από την Τρίτη 1 Οκτώβρη μετά την έκτακτη συνεδρίασή της που έγινε με αφορμή τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία (ΔΗΠΑΚ, Συνάντηση/Συσπείρωση, ΑΡΜΕ) μετά από εισήγηση της ΔΗΠΑΚ, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κύριο στόχο έχει να επεκτείνει το πεδίο δράσης των επιχειρηματικών ομίλων. Tο πρώτο κύμα "διαθεσιμότητας" αφορούσε προσωπικό δήθεν "υποβαθμισμένων προσόντων". Το σημερινό κύμα αφορά και προσωπικό "αυξημένων προσόντων". Στο επόμενο κύμα η διαθεσιμότητα, βαφτισμένη ως κινητικότητα ή αλλιώς, θα αφορά και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ».
Οι Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων των Ιδρυμάτων που πλήττονται από τις διαθεσιμότητες προχωρούν σε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων. Μετά από ΓΣ οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πανεπιστημίου Πάτρας θα προχωρήσουν σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, ενώ οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ πήραν απόφαση για νέα 48ωρη απεργία και αυτοί από τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη. Οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Κρήτης θα πραγματοποιήσουν ΓΣ τη Δευτέρα για να αποφασίσουν την περαιτέρω δράση τους.