Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Κέρκυρα: Αφορμή για σπίλωση του αγώνα για δημόσια δωρεάν Υγεία βρήκε η κυβέρνηση


Μία ακόμη ευκαιρία για να συκοφαντηθεί ο αγώνας των υγειονομικών και να δικαιολογηθούν τα μέτρα υποβάθμισης και συρρίκνωσης του Δημόσιου Νοσοκομείου και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, αλλά και για να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυταρχισμός και αντιλαϊκά μέτρα πάνε μαζί,  βρήκε η κυβέρνηση με αφορμή τον έλεγχο που διενεργήθηκε την Πέμπτη στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Αφορμή αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες εργαζομένων, γιατρών και ασθενών σε δύο ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι έκαναν έλεγχο στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, στη διάρκεια της εφημερίας προκειμένου να καταγραφεί, ουσιαστικά, η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής περιστολής των δαπανών και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών της υγείας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως και σε άλλα ιδρύματα, οι ελλείψεις είναι τραγικές και είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της εντατικοποίησης, τις τελευταίες μέρες δυο χειρουργοί έπαθαν έμφραγμα εν ώρα υπηρεσίας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. 
Επιχείρηση συκοφάντησης από τον υπουργό Υγείας
Από την πρώτη στιγμή του ελέγχου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να σπιλώσει τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Χωρίς να χάσει χρόνο και φέρνοντας τα γεγονότα στα μέτρα του, ο υπουργός Υγείας διέταξε επείγουσα ΕΔΕ, δηλώνοντας προκαταβολικά «ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παράνομη παρεμπόδιση του ελέγχου θα τεθούν από εμένα, αμέσως μετά τη διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, σε αυτοδίκαιη αργία», στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση σπεύδει να απαγορεύσει οποιαδήποτε αντίδραση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σαν έτοιμος από καιρό βγήκε ο υπουργός Υγείας στα κανάλια να προαναγγείλει ΕΔΕ και απολύσεις συνδικαλιστών. Εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε τη σκοπιμότητα των "ελέγχων": Να φορτωθεί η ευθύνη για την άθλια κατάσταση και στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και τον ΕΟΠΠΥ στους εργαζόμενους, να περνάει και να υλοποιείται η πολιτική άγριας περιστολής των δαπανών στη δημόσια υγεία, να περάσει η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και η γιγάντωση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η έλλειψη φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, τα Κέντρα Υγείας και το ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.
Οι εργαζόμενοι, κάτοικοι του νησιού τα ζουν και τα βλέπουν και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.
Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία και τους μαζικούς τους φορείς:
  • Να καταδικάσουν τη χθεσινή επίθεση και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Κέρκυρας.
  • Να απαιτήσουν να ανακληθεί η ΕΔΕ και να μη γίνει καμία απόλυση. Να απαιτήσουν κάλυψη όλων των κενών θέσεων προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να απαιτήσουν επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, Κέντρων Υγείας, ΕΟΠΥΥ.
  • Να απαιτήσουν Δημόσια - Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».