Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Παραγράφουν το έγκλημα, μιλάνε για τη διαδικασία

Να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις από το γεγονός της μη προφυλάκισης των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής μετά την απολογία τους, επιχείρησε χτες η κυβέρνηση, με στελέχη της να δηλώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «βιαστικές κρίσεις» για την τελική έκβαση της δικαστικής υπόθεσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απέφυγε να σχολιάσει τις χτεσινές εξελίξεις και υποστήριξε ότι «η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δε χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο». Σύμφωνα με πληροφορίες για τις εξελίξεις ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και δήλωσε «έκπληκτος» - όπως σημείωναν συνεργάτες του - αλλά ξεκαθάρισε «ότι τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν τη Δικαιοσύνη, η οποία κάνει τη δουλειά της». Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι «η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται» και ανέφερε πως το γεγονός ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθεροι «δε σημαίνει ότι δεν έχουν τελεστεί κακουργηματικές πράξεις».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, στο ίδιο μήκος κύματος υποστήριξε ότι «κανένας δεν πρέπει να βιάζεται, διότι δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δικαστική κρίση, τα πράγματα εξελίσσονται». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εντελώς προκλητικά και ενώ η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά επικαλούνται την ανυπόστατη θεωρία των δυο άκρων ισχυρίστηκε: «Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που από τη μια θέτουν το φαινόμενο μιας εγκληματικής Οργάνωσης, το φαινόμενο του ναζισμού, της οργανωμένης κοινωνικής και πολιτικής βίας, και από την άλλη βλέπουν στην ίδια μοίρα στο ίδιο επίπεδο το Μνημόνιο, την κυβερνητική πολιτική, τα δύσκολα μέτρα».
Στο σύστημα που γέννησε και θρέφει το φασιστικό μόρφωμα εναποθέτει την ευθύνη για την αντιμετώπισή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπός του Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του χτες («Real Fm») κάλεσε τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες και τις αρχές του «κράτους δικαίου», κάτι που, όπως είπε, «αποτελεί την καλύτερη προσφορά στην υπόθεση της δημοκρατίας και την καλύτερη απάντηση απέναντι στην Χρυσή Αυγή».
Νωρίτερα πάντως, πριν την απόφαση να μην προφυλακιστούν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε για την «εξάρθρωσή της» που όπως ισχυρίζεται συνιστά «πρώτα και πάνω απ' όλα νίκη της Δημοκρατίας, του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατικής Ευρώπης»!
Στο μεταξύ και με αφορμή τη σύλληψη πρώην διοικητή του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την αποθράσυνση της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας» αφού όπως αναφέρει ενώ «είχαν γνώση της κατάστασης, δεν έπραξαν τίποτα για να σπάσει το ναζιστικό απόστημα στην αστυνομία». Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ζητά να διαλυθούν οι ναζιστικοί θύλακες στην Αστυνομία, επαναφέρει ως άμεσα αναγκαία την πρότασή του για «εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας».
«Το γεγονός ότι δεν εκρίθησαν προφυλακιστέοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δε σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη την κρίση της Δικαιοσύνης», ήταν σχόλιο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ χτες στον ρ/σ «Real Fm», συμπληρώνοντας όμως πως αναμφισβήτητα η μη προφυλάκισή τους έχει δημιουργήσει ένα «πολιτικό κλίμα». Ο Φ. Κουβέλης ισχυρίστηκε πως όπλο για την αντιμετώπιση του φασισμού αποτελούν οι θεσμοί του συστήματος που τον γέννησε, για να εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι δεν υπηρέτησε τη «νομιμότητα» συν τοις άλλοις και με το να μην ερευνήσει καταγγελίες που υπήρχαν σε βάρος της Χρυσής Αυγής.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμένος άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δήλωσε: «Συνεχίζουμε να την εμπιστευόμαστε και ζητάμε και από την κυβέρνηση, αλλά και από τους διάφορους "παράγοντες", τους παρακυβερνητικούς, να σταματήσουν να εμπλέκονται στο έργο της Δικαιοσύνης».