Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τροπολογία της ΚΟ του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση

Τροπολογία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τη Βουλή των Ελλήνων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», ζητώντας την άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλλά και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας – προσθήκης:


Αιτιολογική Έκθεση
Α. Επί της αρχής
Τον Οκτώβριο του 2012 τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο Θέρμανσης και κίνησης, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να αυξηθεί κατά 450% και από τα 60 ευρώ/χιλ να φτάσει στα 330 ευρώ/χιλ και το οποίο έγινε με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
Μια εξίσωση που πραγματοποιήθηκε στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο που επιτρέπει η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία (2003/96 ΕΚ).
Η εξίσωση αυτή σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου εκτίναξε την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστώντας το απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια, η οποία εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισης της, έχει οδηγηθεί σε σημαντική επιδείνωση της θέσης της ώστε να μη μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες επιβίωσής, όπως της προστασίας από το ψύχος.
Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μη μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο Θέρμανσης και να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης καταφεύγοντας ακόμη και σε μέσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε το 2012 κατά 38% σε σχέση με το 2011, ενώ για το 2013 προβλέπεται ότι η μείωση θα ξεπεράσει το 60% σε σχέση με το 2012 με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το 2013 η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι χαμηλότερη από 1 εκ. τόνους όταν το 2009 προσέγγιζε τα 4 εκ. τόνους.
Τα μέτρα της Κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης αποτελούν κοροϊδία, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία κάλυψης των αναγκών θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, ούτε βέβαια και τα ημίμετρα που προτείνουν τα άλλα κόμματα για μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ ή για διεύρυνση του κριτηρίου για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.
Για το ΚΚΕ η επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην άμεση κατάργηση του ΕΦΚ αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις»
Άρθρο 1
Από τη ψήφιση του παρόντος καταργείται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο Θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Αθήνα 8 Οκτωβρίου 2013
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Παπαρήγα Αλεξάνδρα
Γερασιμίδου Ελένη
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κωνσταντινίδης Θεοδόσης
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μωραΐτης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Χαλβατζής Σπύρος