Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΒΟΙΑ: Απαντούν με απεργία στον αυταρχισμό κυβέρνησης - εργοδοσίας

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας
Χτες τα ξημερώματα, η αστυνομία συνέλαβε 13 εργαζόμενους από τα πέντε κλειστά εργοστάσια της Χαλκίδας που διεκδικούν δεδουλευμένα
Με 24ωρη πανευβοϊκή απεργία, την ερχόμενη βδομάδα και συμμετοχή στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι της Εύβοιας καλούνται με αποφασιστικότητα να απαντήσουν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που ξέσπασε χτες στην πλάτη των εργαζομένων από τα κλειστά εργοστάσια της Χαλκίδας.

Η απόφαση για τις δύο κινητοποιήσεις πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, με τη μαζική συμμετοχή εργαζόμενων από πέντε εργοστάσια της περιοχής, που οι εργοδότες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους («Τσιμέντα Χαλκίδας», «Σέλμαν», «Νεοσέτ», «Ιντερκέμ» και «Μηχανική»). Είχαν προηγηθεί το ξημέρωμα οι συλλήψεις 13 συνδικαλιστών από τα πέντε εργοστάσια, με πρόσχημα τον τερματισμό της συμβολικής κατάληψης στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Διοικητήριο).
Με τη συγκεκριμένη και άλλες μορφές πάλης, οι εργαζόμενοι διεκδικούν εδώ και μήνες κατά βάση τα δεδουλευμένα τους και άλλες οφειλές της εργοδοσίας. Στην πλειοψηφία τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όπως είχαν καταγγείλει στο «Ριζοσπάστη», που στις 8/8/2013 δημοσίευσε οδοιπορικό στα κλειστά εργοστάσια της Χαλκίδας.
Πριν από λίγες μέρες, ο εισαγγελέας είχε καλέσει σε απολογία τους προέδρους των πέντε σωματείων, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την επέμβαση σε βάρος τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας και αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Η σύλληψή τους σήμανε συναγερμό. Εκατοντάδες συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.
Ακολούθησε πορεία μέχρι το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, όπου έγινε η γενική συνέλευση στην κατάμεστη από εργάτες αίθουσα. Την πρόταση για απεργία κατέθεσαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και έγινε δεκτή από τη Γενική Συνέλευση. Οι 13 συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι κατά την αποχώρησή τους από το Αστυνομικό Τμήμα δέχτηκαν «απειλητικού χαρακτήρα προειδοποιήσεις», να μην επιστρέψουν στο κτίριο της Περιφέρειας.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή συνδικαλιστές από σωματεία της περιοχής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε συνάντηση με τα πέντε σωματεία και εξέφρασε την αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματά τους. Εξω από το Αστυνομικό Τμήμα βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΤΕ Χαλκίδας - Θήβας του ΚΚΕ και η περιφερειακή σύμβουλος, εκλεγμένη με το ΚΚΕ, Σοφία Ντούρου.
Το ΚΚΕ ανέδειξε το θέμα και στη Βουλή
Το ΚΚΕ κατέθεσε δύο φορές Ερώτηση για τα κλειστά εργοστάσια της Χαλκίδας, ζητώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά και έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους. Η δεύτερη Ερώτηση απαντήθηκε την Τρίτη από τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου. Ο υφυπουργός είπε ότι στις τριμερείς συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, «υπήρξε εξάντληση του θεσμικού πλαισίου ως προς αυτά που προβλέπονται και τα της συμφιλίωσης και τα των μηνύσεων, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση». Γι' αυτό το λόγο, αποφασίστηκε να γίνει «χωριστή τριμερής πλέον για κάθε περίπτωση (...) προκειμένου να δούμε από μια τέτοια διαδικασία τι μπορεί να προκύψει σε σχέση με την πραγματική του βούληση, ακόμη και σε σχέση με την πραγματική κατάσταση». Στην απάντησή του, ο Β. Κεγκέρογλου άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασταλτική επέμβαση σε βάρος των εργαζομένων. Είπε επί λέξει: «Οι εργαζόμενοι -ή εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω αν είναι από τις τρεις επιχειρήσεις ή από τις πέντε- έχουν κατάληψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα εδώ και καιρό και μάλιστα μια κατάληψη η οποία εμποδίζει τη λειτουργία της Περιφέρειας και υπάρχουν άλλα προβλήματα που προκαλούνται στους πολίτες που και αυτοί θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες (...) Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν ωφελεί η παρακώλυση λειτουργίας της περιφέρειας».

ΠΑΜΕ
Η επέμβαση έγινε για λογαριασμό των εργοδοτών
Σε ανακοίνωσή του για τα γεγονότα στη Χαλκίδα, το ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση των επιχειρηματικών ομίλων που για μια ακόμη φορά επέβαλε το δόγμα "νόμος και τάξη" με τις δυνάμεις καταστολής (...) Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση υλοποιεί την απαίτηση των εργοδοτών και προστατεύει τα συμφέροντά τους. Το ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των συναδέλφων που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα, την καταβολή των μισθών και μεροκάματων που τους οφείλονται, των αποζημιώσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».
Τις συλλήψεις των 13 συνδικαλιστών καταγγέλλει η ΟΓΕ και εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που σηκώνουν το ανάστημά τους, αγωνίζονται και διεκδικούν.
Τα πέντε κλειστά εργοστάσια της Χαλκίδας
  • Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ στη Ριτσώνα ανήκουν στον όμιλο «Μηχανική» του Εμφιετζόγλου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, μέσα Οκτώβρη του 2010, ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργατών, που τον Απρίλη 2011 έφτασαν τους πέντε μήνες. Τον Ιούνη 2011 οι εργάτες έκαναν την πρώτη επίσχεση. Τον Απρίλη 2012 η καθυστέρηση έφτασε τους δώδεκα μήνες, και οι εργάτες έκαναν τη δεύτερη επίσχεση. Το Δεκέμβρη 2012 η εργοδοσία ανακοίνωσε εκ περιτροπής εργασία μία μέρα τη βδομάδα, τέσσερα ένσημα το μήνα, σκάρτα 150 ευρώ το μήνα. Οι εργαζόμενοι δεν το δέχτηκαν και βρίσκονται σε επίσχεση.
  • Στις εγκαταστάσεις της ΝΕΟΣΕΤ, στο Βασιλικό, σε μια τετραετία η μονάδα από τους 400 εργάτες έπεσε στους περίπου 120. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εργοδοσία ξεκίνησε τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και επιχείρησε να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, εκβιάζοντας τους εργάτες να υπογράφουν άδεια άνευ αποδοχών μια - δυο μέρες τη βδομάδα. Οι καθυστερήσεις ξεκίνησαν το Δεκέμβρη του 2011, ώσπου Φλεβάρη του 2013 να είναι έξι μήνες μέσα. Από το Φλεβάρη και μετά, η εργοδοσία δεν τους βάζει ούτε τα ένσημα. Είναι και αυτοί σε επίσχεση.
  • Στο τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (μέλος του πολυεθνικού ομίλου «LAFARGE») η διοίκηση ανακοίνωσε από τις 26 Μάρτη ότι σταματά τη βιομηχανική και εμπορική της δραστηριότητα, επικαλούμενη τη μειωμένη ζήτηση στην αγορά του τσιμέντου. Σκοπεύει να πετάξει στο δρόμο 229 εργαζόμενους. Ηδη έκανε μια τέτοια προσπάθεια επιχειρώντας μαζικές απολύσεις. Προσώρας, απολύει με το 5% που της επιτρέπει ο νόμος. Μέχρι την 1η Αυγούστου είχε απολύσει 46.
  • Στη βιομηχανία ξύλου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Χαλκίδας, ιδιοκτησίας Αδαμόπουλου, από τον Απρίλη του 2010 το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε να «αξιοποιήσει» την εγκατάσταση μόνο σαν «logistics» (χώροι αποθήκευσης) και λιμάνι, θεωρώντας ότι έτσι της αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε απολύσεις προσωπικού. Υπολογίζεται ότι έως σήμερα έχουν απολυθεί σχεδόν 700. Η εργοδοσία ανακοίνωσε στις 8/2/13 ότι σταματά τη λειτουργία του εργοστασίου. Υπολογίζεται ότι όσοι παραμένουν είναι απλήρωτοι από το Γενάρη 2013 (σε κάποιους οφείλονται δεδουλευμένα και του 2012). Η εργοδοσία χρωστά και δόσεις αποζημίωσης σε απολυμένους τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2012. Εκτιμάται ότι σε μια τέτοια ομηρία βρίσκονται περίπου 310 άτομα, εργαζόμενοι κι απολυμένοι, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν (αρχές Απρίλη ξεκίνησαν) να βρίσκονται καθημερινά έξω από τις πύλες του εργοστασίου.
  • Από τον Οκτώβρη 2012 έπαυσε η λειτουργία των δύο εγκαταστάσεων (μονάδες Α' και Β', συνολικά 93 εργαζόμενοι) της χημικής βιομηχανίας ΙΝΤΕΡΚΕΜ του ομίλου ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ του μεγαλοεπιχειρηματία Λαυρεντιάδη, αν και η εργοδοσία δεν κατέθεσε την άδεια λειτουργίας. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούλη του 2012 και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβρη. Από την 1/1/2013 είναι και ανασφάλιστοι. Οπως υπογραμμίζουν στον «Ρ», δεν βρίσκουν κανέναν από την εργοδοσία να απαντήσει στις εκκλήσεις και τα αιτήματά τους.